pexels.com
StoryEditor

Rodinná poradňa: syn sedí celé dni pri počítači, nemá kamarátov ani koníčky

28.02.2017, 08:00
Vzťahy
Autor:
iDnes
Náš dvadsaťročný syn celé dni len vysedáva doma pri počítači. Už sme z toho s manželom nervózni, nemal by túžiť po spoločnosti rovesníkov a dievčat?

S manželom máme dvoch synov. Staršiemu Jankovi je dvadsaťtri rokov, odsťahoval sa od nás krátko po maturite. Má solídnu prácu a milú priateľku. Doma s nami zostal Michal, je v prvom ročníku na vysokej škole v našom meste. Kým Janko sa rád a často stýkal s kamarátmi aj kamarátkami, chodil na koncerty, na športové stretnutia, na plesy alebo napríklad do kina, Michal s nami stále sedí doma. Občas niekam zájde s bratom a jeho priateľkou, ale aby sa niekam vybral sám, to radšej ostane doma. Vlani sme to ešte brali tak, že má stres z nadchádzajúcej maturity a prijímačiek na vysokú, oboje má už ale za sebou, píše idnes.cz.

S manželom sme veľmi spoločenskí, radi chodíme na výstavy, jazdíme na spoločné výlety a dovolenky so známymi, pozývame ich k nám na chalupu. Samozrejme sa Michala pýtame, prečo sa niekam nejde so svojimi novými spolužiakmi, vyzývame ho, nech im ukáže naše mesto alebo sa aspoň spoločne učia. Veď vysokoškoláci v tomto veku si väčšinou užívajú život a slobodu, majú túžbu vidieť a zažívať nové veci, cestovať a pod. Michal je ale najradšej sám vo svojej izbe pri počítači, ani žiadni kamaráti za ním domov nechodí.

Tvrdí nám, že je spokojný, ale niekedy si nie som úplne istá, či je to pravda. Človek predsa potrebuje vo svojom živote priateľov, zábavu i poznávať lásku a tú predsa vo svojej izbe pri obrazovke nenájde.

Niekedy máme s manželom pocit, ako by bol náš syn dôchodca unavený životom. Bojíme sa, že mu takto život a napríklad aj rodina pretečie medzi prstami.

Zuzana

Odpoveď odborníčky:

Dobrý deň, je pochopiteľné, že máte o Michala starosť a že sa vám s manželom nepáči spôsob jeho života. V liste je málo informácií o tom, či doma Michal má nejaké povinnosti, alebo mu umožňujete štúdium a súčasne "vysedávanie" pri počítači celé dni. Úlohu by tu mohlo hrať to, či nechodí niekam na brigádu a neodľahčuje tak rodinnú finančnú záťaž vzniknutú jeho štúdiom na škole. Ak rodine nepomáha, rozhodne by stálo za intenzívne zapojenie Michala do chodu domácnosti či dokonca zapojenie sa do nejakej brigády. Okrem toho, že by sa finančne rodine odľahčilo, mohol by prísť medzi ľudí alebo nájsť inú aktivitu.

Nepochybne by mal mať svoje povinnosti, ktorými by vyvážil to, že ho v štúdiu podporujete. Ak jeho trávenie voľného času ale nezasahuje do diania v rodine, je len jeho vec, ako vynaloží so svojím voľným časom.

Ak vás počúva, nerobíte chybu, keď mu vysvetľujete, že jeho spôsob života je nevhodný či dokonca nezdravý. Či mu "život a napríklad aj rodina pretečie medzi prstami", ako píšete, už budete musieť nechať len na ňom. Ak by vám zmierenie sa s touto situáciou robilo veľké problémy, navrhujem návštevu terapeuta, s ktorým môžete slobodne hovoriť o svojich predstavách budúcnosti pre svojho syna, o obavách a možno aj úzkostiach, ktoré vo vás vyvoláva realita. Je tiež možné, že sa tým zníži tlak na Michala a umožní mu to konať inak. Taktiež môžete získať väčší nadhľad pri porovnávaní Janka a Michala a rešpektovanie ich a vlastne aj vašich vzájomných odlišností.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 06:05