pixabay.com
StoryEditor

Kazí spoločné bývanie vaše návyky? Dohodnite si pravidlá

07.09.2016, 15:00
Vzťahy
Autor:
iDnes
Zamilovali ste sa do seba a váš vzťah vyzerá na happy end: konečne budete spolu bývať. Ukáže sa však, že partner nedáva hore záchodovú dosku, oblečenie necháva rozhádzané po celom byte a špinavý riad po sebe zásadne neumýva. Nie to ešte aby náhodou vzal do ruky mop. Láska predsa hory prenáša, utešujete sa až dovtedy, dokým nevybuchnete.

Do spoločného bývania si každý prinášate svoje zvyky, ktoré sa v čase zamilovanosti zdajú malicherné, ale vzťah môžu časom úplne zničiť. Podľa odborníčky na vzťahy Kamily Douchovej je prvé spoločné bývanie v období zamilovanosti niečo, na čo sa každý pár teší. Na druhej strane však môžu prichádzať aj obavy z toho, či sa tým doteraz harmonický vzťah nenaruší, píše idnes.cz.

 "Nad niečím takým vopred premýšľajú skôr ženy," tvrdí Douchová a dodáva, že je jasné, že každý vyrástol v inom rodinnom prostredí a je zvyknutý dodržiavať iné zvyky v domácnosti. "Nehľadiac na to, že muži bývajú, čo sa udržiavania poriadku v domácnosti týka, viac benevolentní a neriešiaci ako ženy gazdinky, ktoré majú rady svoj poriadok." Na začiatku spoločného bývania sa teda môže stať to, že si žena začne všímať veci, ktoré partner robí v domácnosti inak (alebo nerobí vôbec), ale z lásky všetko ignoruje, partnerovi nič nepovie a potichu urobí jednoducho všetko po svojom.

Nečakajte na prvý konflikt
"Toto už je krok vedúci k prvým hádkam, pretože žena nevydrží celú dobu mlčky urovnávať veci po partnerovi a je jasné, že jedného dňa vybuchne. Jej partner potom vôbec nepochopí, kde je problém a v čom urobil chybu, keď dovtedy bolo všetko v poriadku," vysvetľuje Douchová. "Preto by som hneď na začiatku spoločného spolužitia s partnerom komunikovala. Necháva rozhádzané oblečenie po zemi, špinavý riad v dreze, nikdy ho nenapadne utrieť prach? Žena sa s partnerom musí dohodnúť na určitých pravidlách už na začiatku."

Aj keď sa vo výchove detí oplatí múdre dohováranie a príklady, partner nie je to isté čo dieťa. Rozhodne sa nemožno spoliehať na to, že sa partner zahanbí a "polepší", keď po ňom začnete veci urovnávať a demonštratívne pred ním utierať prach či vysávať celý byt v momente, kedy je on pohodlne usadený na gauči pri televízii alebo pri počítači.

O tom, čo sa nám nepáči, je potrebné komunikovať priamo, inak bude v domácnosti dochádzať k častejšiemu napätiu. Muži skrátka nie sú tak intuitívni a vnímaví v daných situáciách, "hovorí Douchová s tým, že si ženy neuvedomujú, že mužské myslenie je iné a sú potom sklamané a rozčúlené z toho, že to partnerovi samému nedošlo, keď je to predsa nad slnko jasné.

"Na Petra som sa domov vždy veľmi tešila, ale scenár bol zakaždým rovnaký: pasta na zuby a zastrihnuté fúzy v umývadle, na stole špinavý riad, tu a tam pohádzané oblečenie," opisuje Marcela (25). "Nechcela som ho vychovávať, tešila som sa na príjemný večer a kaziť ho neumytým pohárikom mi v tú chvíľu pripadalo malicherné, a tak som išla, upratala a uvarila večeru, zatiaľ čo on po práci odpočíval. Časom som si ale pripadala skôr ako slúžka. "

Kamila Douchová by diskusiu o určitých pravidlách domáceho spolužitia rozhodne neodkladala až na chvíľu, keď už je situácia vyhrotená a dochádza k zbytočným hádkam.

Je to o dohode a kompromise
„To, že každý doma funguje inak, si všimnete za krátku dobu. Pri prvej vhodnej chvíli si s partnerom objasnite, ako ste zvyknutá si udržiavať „domov“ a ako vaša polovička, a snažte sa nastaviť si nejaký spoločný systém, pri ktorom sa budete napríklad spravodlivo striedať v domácich prácach," tvrdí odborníčka.

Podľa nej je vo vzťahu dobré vedieť tiež robiť kompromisy. Ak sa totiž dá dohromady žena, ktorá musí mať celú domácnosť ako z cukru a každá malá škvrnka alebo omrvinka ju rozhodí, a muž, ktorý dovtedy netušil, že existuje savo, nemôže žena chcieť, že sa z jej partnera stane nový človek. "Ona sa bude musieť naučiť akceptovať jeho, povedzme, voľnejší prístup k domácim prácam, on sa bude musieť začať snažiť upratovať viac ako bol zvyknutý, ale stále sa nesmie presiahnuť hranica, kedy to obom začne liezť na nervy," uzatvára Douchová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:28