Flickr.com/RobertVitulano
StoryEditor

Kazí spoločné bývanie vaše návyky? Stanovte si pravidlá

31.08.2016, 14:45
Vzťahy
Zamilovali ste sa a vyzerá to na happy end: konečne budete spolu bývať.

Ukáže sa však, že partner necháva hore záchodovú dosku, oblečenie trúsi po celom byte a riad po sebe zásadne neupratuje, nieto aby vzal do ruky mop. Láska predsa hory prenáša, utešujete sa do doby, než vybuchnete.

Do spoločného bývania si každý prinášame svoje zvyky, ktoré sa v čase zamilovanosti zdajú malicherné, ale môžu vzťah aj zničiť, ako píše idnes.cz. Podľa odborníčky na vzťahy Kamily Douchové je prvé spoločné bývanie v období zamilovanosti niečo, na čo sa každý pár teší. Na druhej strane však môžu prichádzať aj obavy z toho, či sa tým doteraz harmonický vzťah nenaruší.

"Nad niečím takým premýšľajú dopredu skôr ženy," tvrdí Douchová a dodáva, že je jasné, že každý vyrástol v inom rodinnom prostredí a je zvyknutý dodržiavať iné zvyky v domácnosti. "Nehľadiac na to, že muži bývajú, čo sa udržiavanie poriadku v domácnosti týka, viac benevolentní a neriešia veci tak ako ženy gazdinky, ktoré majú rady svoj poriadok."

Na začiatku spoločného bývania sa teda môže stať to, že si žena začne všímať vecí, ktoré partner robí v domácnosti inak (alebo nerobí vôbec), ale z lásky všetko ignoruje, partnerovi nič nepovie a mlčky urobí jednoducho po svojom.

Nečakajte na prvý konflikt

"Toto už je krok vedúci k prvým hádkam, pretože žena nevydrží celú dobu mlčky urovnávať veci po partnerovi a je jasné, že jedného dňa vybuchne. Jej náprotivok potom vôbec nepochopí, kde je problém a v čom urobil chybu, keď bolo všetko dovtedy v poriadku," vysvetľuje Douchová. "Preto by som hneď na začiatku spoločného spolužitia s partnerom komunikovala. Necháva pohádzané oblečenie po zemi, špinavý riad v dreze, nikdy ho nenapadne siahnuť po vysávači? Žena sa s partnerom musí dohodnúť na určitých pravidlách."

Aj keď sa vo výchove detí oplatí držať múdreho: "slová učia, príklady tiahnu", nie je partner to isté čo dieťa. Rozhodne sa nemožno spoliehať na to, že sa partner zahanbí a "polepší", keď po ňom začnete veci upravovať a demonštratívne pred ním utierať prach a vysávať celý byt v momente, kedy je on pohodlne usadený na gauči pri televízii alebo pri počítači.

"O tom, čo sa nám nepáči, je potrebné priamo komunikovať, inak bude v domácnosti dochádzať k častejšiemu napätiu. Muži skrátka nie sú tak intuitívni a vnímaví v daných situáciách," hovorí Douchová s tým, že si ženy neuvedomujú, že mužské myslenie je iné a sú potom sklamané a rozčúlené z toho, že to partnerovi samotnému nedošlo, keď je to predsa nad slnko jasné.

"Na Jendu som sa domov vždy veľmi tešila, ale scenár bol zakaždým rovnaký: pasta na zuby a zastrihnuté fúzy po umývadle, na stole špinavý riad, tu a tam pohádzané oblečenie," opisuje Marcela (25). "Nechcela som ho vychovávať, tešila som sa na príjemný večer a kaziť to neumytým pohárikom mi v tú chvíľu pripadalo malicherné, a tak som išla, upratala a uvarila večeru, zatiaľ čo on po práci odpočíval. Časom som si ale pripadala skôr ako slúžka."

Kamila Douchová by diskusiu o určitých pravidlách domáceho spolužitia rozhodne neodkladala až na chvíľu, keď už je situácia vyhrotená a dochádza k zbytočným hádkam.

Dohodu tvrdia kompromisy

"Toho, že každý doma fungujeme inak, si všimneme za krátku dobu. Pri prvej vhodnej chvíli by som si s partnerom objasnila, ako som zvyknutá udržiavať si domov ja a ako on, a snažila sa nastaviť nejaký poriadok, pri ktorom sa budeme napríklad spravodlivo striedať v domácich prácach. Môžeme sa dohodnúť aj podľa časových možností. Samozrejme, ak jeden z páru trávi v práci 10 hodín a druhý si stihne po práci zašportovať a zájsť posedieť s kamarátmi, môže toho stihnúť aj doma viac obstarať," tvrdí odborníčka

Podľa nej je tiež vo vzťahu dobré vedieť robiť kompromisy. Ak sa totiž dá dohromady žena, ktorá musí mať celú domácnosť ako z cukru a každá malá škvrnka alebo drobček ju rozhodí, a muž, ktorý do tej doby netušil, že existuje Savo, nemôže žena chcieť, že sa z jej partnera stane nový človek.

"Ona sa bude musieť naučiť akceptovať jeho, povedzme, voľnejší prístup k domácim prácam, on sa bude musieť začať snažiť v upratovaní viac, než bol zvyknutý, ale stále sa nesmie presiahnuť hranica, kedy to obom začne liezť na nervy," uzatvára Douchová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:01