pixabay.com
StoryEditor

Takéto výhody má podľa štúdie single život oproti vzťahu

13.08.2016, 06:00
Vzťahy
Stav single je skvelým časom na plnohodnotnú realizáciu. Vtedy máte otvorené more možností, ktoré by ste inak vo vzťahu museli vysvetľovať alebo obhajovať. To však nie je všetko. Sociológ sa bližšie pozrel na tento stav a na to, aké má ďalšie výhody.

Je skvelé mať partnera, ktorý vás podporuje, pohladí a čaká doma vždy, keď sa vrátite po náročnom dni domov. Na druhej strane ani single nie je na zahodenie. Aj keď mnohým môže byť smutno a môžu si pripadať sami, má svoje výhody, o ktorých tí zadaní môžu len snívať. Sociálny vedec Dr. Bella DePaul z University of California v Santa Barbare analyzoval viac ako 800 štúdií, do ktorých boli zapojení tak ako single, tak i zosobášení ľudia. Zistil, že nezadaní majú tendenciu byť viac sebestační a motivovaní, než ľudia vo vzťahu, ako píše businessinsider.com.

Osobnostný rast i lepšie vzťahy s rodinou

Aby toho nebolo málo, nezadaní mali taktiež väčšiu pravdepodobnosť rastu ako jednotlivci súdiac podľa toho, koľko osobných cieľov splnili. Ide o osoby, ktoré sú ambiciózne, motivované, idú si za svojím a sú cieľavedomí, čím sa taktiež formuje a rastie ich osobnosť. Tento výskum bol prezentovaný na 124. výročnom zhromaždení Americkej psychologickej asociácie. Navyše tí, ktorí nemajú vzťah, preukázali lepšie vzťahy s rodičmi, súrodencami, priateľmi a spolupracovníkmi. "Keď sa ľudia zosobášia, stanú sa viac úzkoprsí," povedal DePaul v tlačovej správe.

Vďaka samostatnosti sú nezadaní šťastnejší ako ostatní. Zistilo sa, že tí, ktorí sa spoliehali viac na seba, zažívali menej negatívnych emócií. Je zaujímavé, že čím viac sa ľudia po svadbe spoliehali na seba samých, než na svojich partnerov, tým väčšia bola pravdepodobnosť, že podľahnú negatívnym emóciám.

Aj keď byť single má nesporne množstvo výhod, ani tí, ktorí už majú po svadbe nie sú na tom zle. Podľa odborníka je napr. veľkou výhodou byť v manželstve, väčšia finančná stabilita.

Viac ako polovica Američanov je single, ako uvádza správa z roku 2014 od Bureau of Labor Statistics, pričom ich počet sa zvýšil o 13 % od roku 1976.

Je na každom z nás, pre aký spôsob života sa rozhodne. Čo mu najviac vyhovuje, kedy sa cíti najlepšie... Neexistuje žiadny presný návod či plán pre dobrý život. Ak ste šťastní, verte, že ten dobrý život máte. Bez ohľadu na to, či máte nejakého partnera alebo žijete v manželstve.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:30