pixabay.com
StoryEditor

Prečo sa ženy stále pýtajú: Ľúbiš ma?

06.08.2017, 18:22
Vzťahy
Aj keď žena pôsobí sebaisto, nebýva to s jej sebavedomím v partnerskom vzťahu obvykle nijako dobré. Vďaka vybranému zmyslu pre slovný prejav sú pre ňu po celý život dôležité vyznania. A tak sa dokola partnerov pýtajú: Máš ma rád?

Ženy sú od prírody veľmi citlivé, a čo sa týka lásky, platí to dvojnásobne. Ale napriek tomu, že sú zamilované a nie sú schopné myslieť na nič iné, uvedomujú si rozpoloženie, v ktorom sú.

"A pretože vedia byť aj pekne hrdé, kladú si otázky, či to ich partner cíti rovnako. Nechcú byť tie, ktoré sú v "tom" viac ponorené. A aj napriek tomu, že veľa mužov lásku často radšej dokazujú činmi alebo pozornosťami, ženy sa jednoducho potrebujú uistiť slovami," hovorí odborníčka na vzťahy Kamila Douchová a dodáva, že je to hlavne o vnútornej neistote, ako píše idnes.cz.

Podľa psychológa Petra Šmolku je potreba uistenia o láske pre väčšinu žien dôležitá preto, že partnerský vzťah je pre nich jednou z centrálnych životných hodnôt a podľa možností aj istôt. Až ďaleko za ním bývajú koníčky, priatelia, profesijná úspešnosť...

Muži to mávajú podľa neho niekedy naopak. "Iste, sú aj výnimky - ženy natoľko sebaisté, že nemajú potrebu odvodzovať vlastnú hodnotu od toho, či a ako silno, prípadne koľkými partnermi, sú milované," hovorí Šmolka a dodáva, že by mužom možno neuškodilo, ak by sa im podarilo do ženinho prežívania lepšie preniknúť.

"Nezištne by som im ponúkol ďalšiu užitočnú pomôcku. Nech si skúsia pripomenúť, ako im bolo, keď ich partnerka sexuálne odmietala. Ako sa cítili zavrhnutí. No a práve tak sa môže cítiť žena, keď jej je odopieraný pocit a dôkaz toho, že je milovaná," uvádza uznávaný psychológ.

Ani poučená žena si nemôže pomôcť

Je jasné, že každá moderná žena už bola poučená, že muž vyjadruje svoju lásku skôr skutkami. Väčšina sa tými skutkami dá aj ľahko presvedčiť, a ak jej na stole zostane šek na kožuch, kabelku či šperk, nemusí muž hovoriť vôbec.

"Pripadá vám to ako primitívye materializmus?" Kladie otázku psychológ Tomáš Novák vo svojej knihe Čo sa muži pýtajú o ženách. A odpovedá si: "Áno, veľa ľudí, žien i mužov, vyznáva celkom prízemné, materiálne záujmy a cítia sa milovaní podľa toho, ako sú tieto záujmy uspokojované."

Lenže všetci nie sú rovnakí. Sú ženy, ktorým stačí len kytička fialiek, ale aj tie, ktoré sa cítia byť milované, keď muž zloží geniálnu symfóniu. Žena cíti lásku v tom, že bola jeho múzou.

"Nech je to čokoľvek, je potrebné to v pravidelných intervaloch opakovať. Nestačí, že jej partner pred dvadsiatimi rokmi povedal, že ju miluje, nestačí ani jeden kožuch alebo jedna symfónia. Na ženy, rovnako ako na muža, prichádzajú chute znova a znova," vysvetľuje odborník.

"Niektorým ženám tiež pomáhajú slová partnera zvyšovať vlastnú sebadôveru. Samy sa necíti milované a potrebujú druhého, aby im dokázal, že za niečo stojí. Majú potom samy seba viac radi. Páči sa samy sebe viac, cíti sa príťažlivejšie pre okolie, pretože majú potvrdenie od mužského náprotivku," myslí si Kamila Douchová.

V neposlednom rade sa podľa nej môže takto pýtať žena, ktorá má podozrenie, že jej partner myslí na inú ženu, alebo je jej dokonca neverný. "V podstate sa to však dá zakaždým chápať predovšetkým ako nedostatok sebalásky," uzatvára.

Utešte ženu slovami aj dotykmi, radí psychológ

"Je pravdepodobné, že sa žena pokúsi si deficit lásky vynahradiť tým, že bude muža ešte viac milovať. Podľa logiky: nemiluje mňa, pretože nie som dosť dobrá, keď sa budem viac snažiť, milovať ma začne, čo je pre citovo vyprahnuté ženy ten najhorší možný spôsob, ako muža prinútiť, aby ich miloval," hovorí Tomáš Novák.

Ak žena za mužom prichádza v istom okamihu svojej frustrácie a jej partnerovi na nej naozaj záleží, mal by ju utíšiť nežnými slovami a dotykmi, radí na záver psychológ.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:25