Priatelia nám pomáhajú zvládať ťažké situácie v rodine.pixabay.com
StoryEditor

Pomáhajú znášať bolesť. Priatelia pôsobia ako prírodné morfium

02.06.2016, 14:45
Vzťahy
Autor:
ČTK
Dobrovoľníci, ktorí pri vedeckom experimente dlhšiu dobu vydržali bez problémov nepríjemnú situáciu, sa mohli pochváliť vyšším počtom priateľských vzťahov. Priatelia nám totiž pomáhajú znášať bolesť a bojovať proti depresii. Sú akýmsi druhom prírodného morfia.

Aj keď k takému záveru môžeme dospieť na základe skúseností, má to aj svoje vedecké zdôvodnenie, píše denník Corriere della Sera.

Ak sme obklopení blízkymi osobami, s ktorými nás viaže silný citový vzťah, stimuluje to na mozgovej úrovni produkciu endorfínov, látok, ktoré bývajú označované ako hormón šťastia a ktoré regulujú náladu a účinkujú ako prirodzené prostriedky proti bolesti, ako píšu lidovky.cz. Experimentálne to potvrdil tím vedcov vedený Katarínou Johnsonovou z Oxfordskej univerzity, ktorá zverejnila výsledky svojej práce na stránkach časopisu Scientific Reports.

Pri tomto experimente vedci vyzvali niekoľko dobrovoľníkov, aby vyplnili dotazník týkajúci sa ich sociálnych vzťahov (počet priateľov a početnosť stretávania s nimi) a ďalších otázok o životnom štýle. Potom vykonali test bolesti, ktorý spočíval v tom, že pokusné osoby mali vydržať čo najdlhšie v nepríjemnej a bolestivej pozícii. Ukázalo sa, že tí, ktorí vydržali dlhšie, mali viac priateľov.

"Bolo by zaujímavé zistiť, prečo majú niektorí ľudia viac priateľov ako iní, a analyzovať prípadné neurobiologické mechanizmy, ktoré sa na tom podieľajú. Aj ďalšie štúdie potvrdzujú, že množstvo a kvalita sociálnych vzťahov ovplyvňujú fyzické a duševné zdravie človeka a môžu byť určujúcim faktorom toho, ako dlho žijeme," uvádza Johnsonová.

"Výsledky nášho experimentu sú zaujímavé aj z toho dôvodu, že nedávny výskum naznačuje, že vyplavovanie endorfínov môže byť narušené chorobami ako je depresia. To môže vysvetľovať, prečo osoby s depresiami majú často sociálne obmedzený život," dodáva Johnsonová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:38