pixabay.com
StoryEditor

Koniec romantiky? Skutočný dôvod, prečo sú ľudia monogamní

21.04.2016, 06:00
Vzťahy
Vernosť naveky, lebo ide o pravú lásku? Nová štúdia zrejme niektorých "schladí". Prichádza s tvrdením, prečo je v spoločnosti uprednostňovaná monogamia.

Dnes sa ľudia sobášia hlavne kvôli láske a túžbe. Partneri žijú v myšlienke, že tieto hodnoty budú spolu uctievať do konca života. A tak si zosobášené páry sľúbia, že budú spolu "v dobrom i v zlom" až do smrti. Podržia sa navzájom i v tých najťažších situáciách, pričom sa na iných partnerov ani len nepozrú. Tak vyzerá pravá láska. 

Strach z nakazenia

Je pekné si myslieť, že monogamia je niečo, čo sem prišlo samé, no najnovší výskum rúca tieto sny. Štúdia z University of Waterloo zistila, že pravekí muži začali uprednostňovať monogamiu kvôli strachu zo sexuálne prenosných infekcií, ako píše womenshealthmag.com. Tieto choroby im hrozili pri striedaní žien, ktorému tak holdovali. Kedysi bolo v národoch najrozšírenejšou formou manželstva mnohoženstvo, teda polygamia. Muži priam považovali za nutnosť splodiť deti s väčším počtom žien.

Na realizáciu výskumu použili vedci počítačovú techniku na simuláciu evolúcie, ktorá zachytáva správanie jedincov pri rozmnožovaní v ľudskej populácii na základe demografických údajov a prenosu ochorení. Zistili, že ako lovci a zberači potravy sa začali usadzovať na jednom mieste a žiť vo väčších populáciách, kde sa šírili sexuálne prenosné choroby ako kvapavka, syfylis a chlamýdia.

Keď tieto choroby infiltrovali populáciu, poklesla pôrodnosť u mužov s viacerými sexuálnymi partnerkami. Bohužiaľ, neexistoval žiadny liek a ani sa nedalo naplánovať rodičovstvo. Vzhľadom k tomu, že muži už neboli takí plodní ako predtým, zmenili svoje správanie pri rozmnožovaní a začali konať spôsobom, ktorý bol pre nich lepší. Výskumní pracovníci poukazujú na to, že to nie je jediný dôvod, prečo sme sa posunuli smerom k väčšej monogamnej spoločnosti, pretože, taktiež voľba ženy hrala úlohu.

Záver štúdie mnohých sklame. Podľa nej nie je pravým dôvodom monogamie partner, ktorého ten druhý nadovšetko miluje, t.j. pravá láska, ale strach z ochorenia. Snáď to tak nie je u každého...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:01