V spokojnom vzťahu nechýba intimita, láska a náklonnosť a spoločná zábava.pixabay.com
StoryEditor

Ako vyzerá spokojný pár? Toto by mu nemalo chýbať

16.04.2016, 14:45
Vzťahy
Vo vzťahu s partnerom sa cítime šťastne a spokojne, ak vzťah napĺňa naše prirodzené potreby. Psychológovia hľadali u spokojných párov spoločné znaky a dospeli k záveru, že v takýchto vzťahoch nechýba intimita, láska a náklonnosť a spoločná zábava.

Intimita. Je prirodzené, že každý človek má veľkú potrebu žiť s niekým vo vzťahu, zdieľať s druhým vzájomnú blízkosť a dôvernosť, ako sa uvádza na idnes.cz. "Potreba intimity nás sprevádza po celý život a partnerstvo, len má v rôznych fázach inú intenzitu - od bláznivého vzplanutia po pokojnejšiu formu lásky a intimity. Konkrétne predovšetkým pochopenie, uznanie a starostlivosť významne prispievajú k pocitu vzájomnej blízkosti," uvádza psychologička Katarína Kantová vo svojej knihe Je načase byť šťastný!

Náklonnosť, láska. Otvorené prejavy náklonnosti a vyjadrovanie lásky predpovedajú nižšie riziko rozvodu. Jedným zo spôsobov, ako vyjadriť lásku, je dôverné, dlhé a pevné objatie, v ktorom sa budeme cítiť príjemne. "Láskyplný telesný vzťah vrátane maznania, hľadenia aj bozkávanie súvisí so zvýšenou hladinou hormónu oxytocínu, ktorý je tiež známy ako hormón dôvery a lásky, a je dôležitý, pretože zmierňuje priebeh stresovej reakcie a tým má zásadný prínos pre zdravie," tvrdí psychologička Kantová.

Spoločná zábava. Zdieľané okamihy radosti a smiechu prehlbujú vzťah s partnerom a roba ho pre obe strany príjemnejším, zhodujú sa vedci. "Na kvalite vzťahu sa dá pracovať aj tak, že spolu budete podnikať výlety a prežívať nové zážitky. Ak je váš vzťah práve na bode mrazu, skúste ho zachrániť spoločnou aktívnou dovolenkou, vyberte starostlivo vhodnú destináciu a tiež aktivity, ktoré vám obom budú vyhovovať," radí Kantovho.

Spokojný vzťah? Dotyky, chvály, zdieľanie

Čo robiť, ak sa chcú partneri vo vzťahu cítiť dlhodobo spokojní? "Skúste sa častejšie navzájom dotýkať," radí psychologička "Na prechádzke alebo len tak pri televízii sa držte za ruku. Keď partner odchádza z domu alebo sa vracia, privítajte ho úsmevom, objatím a bozkom."

Nemali by sme zabúdať partnerovi poďakovať za to, že pre nás niečo urobil. "Ak išiel na nákup a nekúpil chleba, aj tak mu poďakujte a oceňte jeho snahu. Uvidíte, že nabudúce pôjde s väčším elánom," tvrdí psychologička a radí, aby sme sa tiež tešili z úspechov partnera a spoločne s ním ich oslávili.

Zásadný je tiež čas, ktorý partneri venujú sami sebe. "Je to čas, ktorý váš vzťah obohatí a upevní," tvrdí Kantová a radí tiež zaviesť rituály pri lúčení a stretávania.

Pri lúčení a odchode z domova skúste prejaviť záujem o partnerove aktivity a plány počas dňa. Je fajn navzájom vedieť, čo nás čaká. Ak sa partner chystá k zubárovi, prečo mu nespríjemniť čakanie telefonátom či SMS, že na neho myslíte a držíte palce, aby to moc nebolelo.“

Keď sa obaja večer vrátite domov, je podo odborníkov fajn zdieľať svoje zážitky, názory a postoje. Mala ste zlý alebo naopak pekný deň? Nie je príjemné sa o to podeliť s partnerom? Avšak pozor - je tiež dôležité zachovať rozumnú dávku prirodzenosti. Človek by nemal mať od partnera prehnané očakávania.

"Ak príde žena po dlhom a náročnom dni domov, nemôže od nej partner očakávať, že sa hneď začne usmievať, bude čerstvá a plná elánu a nadšenia. Je potrebné dať si vzájomne čas na vydýchnutie, nechať pracovné starosti za dverami a mentálne si oddýchnuť po dlhom a náročnom dni, než sa budeme môcť venovať sami sebe," radí Katarína Kantová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 23:04