Manželstvo je krásne, no vyžaduje i veľa trpezlivosti a porozumenia.pixabay.com
StoryEditor

Veci v manželstve, o ktorých by ste podľa terapeutov mali vedieť

13.04.2016, 06:00
Vzťahy
Na začiatku radosť, krásny pocit, sen. Také je manželstvo. Po dlhšom čase však mnohí „vytriezvejú“ a prekvapia ich veci alebo problémy, s ktorými musia zápasiť, aby vzťah fungoval.

Páry vstupujú do manželstva s veľkým očakávaním, ale tlaky zo strany práce, rodiny a dokonca aj technológie vás môžu poriadne vykoľajiť. Najlepší manželskí terapeuti z USA na základe skúseností z poradenských sedení prezradili pre goodhousekeeping.com, s čím treba rátať, ak uzavrieme manželský zväzok.

Manželské poradenstvo nie je to isté ako individuálne

"Je to niečo úplne iné. Nájdite si licencovaného manželského terapeuta. Každý terapeut môže ponúknuť manželské poradenstvo, no nie každý je vybavený k tomu, aby to mohol robiť," hovorí Carrie Krawiec, manželský a rodinný terapeut v Birminghame.

Zabudnite na "šťastne až do smrti"

"Neexistuje nič také ako večné a trvalé šťastie v manželstve," hovorí Paul Hokemeyer, PhD. V každom vzťahu sú boje a výzvy a vyvíja sa tým, že sa pracuje na riešení konfliktov. Dôležitá je kvalita vzťahu a ako dokáže pár čeliť problémom.

Najväčším predpokladom úspešného poradenstva je dobre si sadnúť s terapeutom

"Uistite sa, že sa vy a váš manžel cítite pohodlne pri rozhovore so svojím terapeutom," hovorí Krawiec. "Ak sa pred ním nechcete otvoriť alebo odborník nie je zase otvorený k vám, nájdite si radšej iného terapeuta."

Uvedomte si, že zmena si žiada čas

"Pozrite sa na to ako na akciový trh. Existuje veľa vzostupov a pádov," hovorí Wyatt Fisher, PhD.

Nepovažujte terapiu ako poslednú možnosť

"Príďte za odborníkom až vtedy, keď sa už s partnerom nedá vážne o ničom rozprávať a vyjednávať,“ hovorí Li. "Je to ako v prípade osobného trénera. Zaplatíte si ho až vtedy, keď budete fit bez zdravotných problémov.“

Ak sú motivovaní obaja partneri, nastane zmena

"Buďte trpezlivý," dodáva Fisher.

Formulujte svoje potreby

Majte jasnú predstavu o tom, čo skutočne potrebujete a porozprávajte sa o tom na rovinu s partnerom. Je povinnosťou vášho partnera podporovať vás a pomôcť vám pri plnení vašich potrieb, a nie čítať vaše myšlienky.

Zábava vo vzťahu je prioritou

Nedávajte zábavu stranou a nezaoberajte sa iba vážnymi témami v živote. Zábava sa spája s vášnivou, romantickou láskou.

Spoznajte spúšťače, zodpovedné za problémy

Ktoré slová alebo situácie provokujú agresiu alebo obranný postoj? "Ak o nich viete v predstihu, pomôže vám to zmierniť utrpenie a odvrátiť problémy skôr, než sa začnú," hovorí Gary Brown, Ph.D., manželský poradca z Los Angeles.

Majte skvelý sex

Je jednoduché nevenovať mu pozornosť vo vzťahu a sústrediť sa na iné veci. Väčšina predpokladá, že vzťah ovplyvňuje kvalitu sexu, čo je možné, ale je to často opačne. Dobrý sex prispieva k šťastiu oboch partnerov.

Rozvíjajte dobré vzťahy so sebou samým

Len vyrovnaná sebavedomá osoba môže byť pripravená na fungujúci dlhotrvajúci vzťah. Takí by mali byť obaja partneri, ktorí prejavujú lásku tomu druhému, no nezabúdajú ani na seba.

Oslávte svoju individualitu a venujte sa sebe

"Nezabúdajte, že tak ako partner nevlastní vás, vy nevlastníte svojho partnera," hovorí Hokemeyer. "Úspech vo vzťahu príde vtedy, keď je každý sám za seba šťastný, splní si svoje sny a profesijné ašpirácie.“

Nezaoberajte sa minulosťou

Aj keď je dôležité nadviazať na minulosť, je rovnako dôležité nechať ju ísť a sústrediť sa na súčasnosť.

Urobte z domu bezpečné miesto

Svet tam vonku môže byť ťažký. Posilnite vaše puto tým, že vytvoríte bezpečný priestor pre partnera, kde by ste sa podelili o svoje obavy, sklamania, nádej a túžby.

Spravte si čas na rozhovor

"Nájdite si minimálne päť minút denne na to, aby ste sa porozprávali z očí do očí, nepočíta sa telefón alebo e-e-mail," hovorí Brown.

Nesnažte sa ovládať svojho partnera

To nastaví celý rad negatívnych dôsledkov, čo je nezdravé. Vzťahy musia osláviť slobodu jednotlivca, nie ju potlačiť.

Nevera nemusí ukončiť vzťah

"Najlepšia vec, ktorú by ste mali spraviť, je zistiť, prečo a ako k nej došlo," hovorí Hokemeyer. "V skutočnosti môže nevera vzťah posilniť, ale ho aj zničiť. Ale to si vyžaduje čas.“

Je normálne, ak idete sami do poradne

"Dokonca aj vtedy, keď váš partner nie je pripravený, ani ochotný ísť do poradne, je to stále prínosné," hovorí Li. "Dá sa to prirovnať k bicykli. Ak zmeníte jedno koleso, všetko sa začne diať inak. To isté platí aj pre páry."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:14