Dajte stop žiarlivosti. Snímka: photl.com
StoryEditor

Zožierajú vás predstavy o partnerovej nevere? Zatočte so žiarlivosťou

18.02.2016, 13:45
Vzťahy
K žiarlivosti sa priznávame neradi, rovnako ako ju radšej nechceme vidieť u našich partnerov.

Spravidla sa utešujeme mottom "žiarlim, teda som", alebo úslovím o tom, že žiarlivosť je korením lásky. Čo robiť, keď nás zožierajú predstavy o partnerovej nevere? "Zásadne sa snažte vyhnúť už overeným témam sporu, o ktorých ste sa v minulosti opakovane pohádali," hovorí psychológ Tomáš Novák. Skúste žiarlivé myšlienky zahnať tým, že obrátite svoju pozornosť na príjemné detaily z minulosti, ako píše idnes.cz. Niekomu zase môže pomôcť technika mantry, kedy si v duchu mnohokrát za sebou opakuje formulku "som pokojný, dokážem sa uvoľniť, zvládnem to."

1. Stop technika

"Zostavte si zoznam najčastejšie sa vracajúcich žiarliveckých myšlienok a predstáv," radí Tomáš Novák v knihe Žiarlivosť - ako ju zvládať. A vybavte si tri až štyri upokojujúce myšlienky, spomienky či predstavy (napr.: záhrada, kúpanie v mori ...). Akonáhle sa vám vybaví nutkavá myšlienky, dajte sami sebe povel stop a vybavte si niektorú z upokojujúcich predstáv.

2. Prenesenie pozornosti

Akonáhle vás ovládnu žiarlivecké úvahy, sústreďte naplno svoju pozornosť na svoje okolie. V duchu potom popisujte, čo vidíte: obraz na stene, kusy nábytku, detaily prístrojov...

3. Mentálne cvičenie

Vo chvíli ataku žiarlivosti sa sústreďte na mechanické početné úlohy. "Napríklad pripočítavajte po ôsmich do tisíc alebo naopak odčítajte dajme tomu tiež po ôsmich od rovnakého čísla. Cvičenie má byť mechanické," radí psychológ.

4. Opakovanie do presýteniu

Túto a aj ďalšie spomínané metódy "práce" sa žiarlivosťou možno použiť len u ľudí, ktorí si svoje žiarlivecké uvažovanie a správanie uvedomujú a chcú ho zvládnuť. Takýmto klientom Novák radí, aby sa nebránili svojím úvahám. "Premýšľajte o možnej nevere partnera viac a viac. Zásadne pritom však stojte na jednej nohe, alebo robte kliky či podobne. Medzi riadkami sa totiž predpokladá, že "nepohodlie lieči".

5. Katastrofický scenár

Žiarlivosť si nevyčítame, neutešujeme sa, že bude lepšie, ale prijímame myšlienku, že bude ešte oveľa horšie. Skúste sami seba nabádať k ešte katastrofickejším víziám o tom, že nejde len o neveru, ale o zničenie vášho života a nielen vášho, ale všetkých príbuzných a celého mesta. Pokračujte, kým vám samotné predstavy budú pripadať len smiešnou paródiou.

6. Upokojujúci scenár

Akonáhle pocítite nával žiarlivosti, začnite robiť to, čo vás upokojuje, čo je vám príjemné: pustite si obľúbenú hudbu, urobte si radosť zmrzlinou, kúpte si niečo pekného na seba.

7. Scenár budúcnosti

Metóda vhodná pre odolných a v liečbe žiarlivosti už pokročilých. Spočíva v tom, že si predstavíte potenciálny milostný trojuholník po 20 rokoch. Zvážite, ako bude vaša rodina a vzťahy vyzerať za x rokov.

Podľa psychológov je pre zvládnutie žiarlivosti nemenej podstatné tiež odpúšťanie. Žiarlivec totiž v prvom rade obviňuje partnera (za to, čo mu spôsobil), v druhom pláne i seba (že si takého vybral), čo vedie k pocitom márnosti. "Je pragmatickejšie sa pýtať, ako z maléru von, nie kto ho zavinil," tvrdí Tomáš Novák a dodáva, že v prvom rade by sme si mali dovoliť odpustiť sebe, potom tomu druhému a nakoniec sa naučiť priať sebe a tiež svojmu partnerovi len to najlepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 07:53