StoryEditor

Zakázané vety. Toto svojej svokre nikdy nehovorte

17.12.2015, 04:00
Vzťahy
Jedna štipľavá poznámka a je po nálade. Pár slov dokáže pokaziť aj tú najkrajšiu vianočnú atmosféru.

O svokrách koluje nespočetné množstvo vtipov. Niekedy nestačí sa len pousmiať nad správaním svokry. Situácia sa môže vyostriť natoľko, že vzťahy zostanú naštrbené veľmi dlhú dobu. Aj nevinná poznámka v nesprávny vzťah pokazí krehkú rovnováhu už na začiatku. Z radostnej návštevy jeho rodičov so svojím novonarodeným potomkom sa stane taká malá nočná mora. Pritom ste to nemysleli zle, aj keď občas mávate ľahko jedovatý jazyk. Ktoré výroky podľa womansady.com by ste si na jej adresu mohli raz a navždy odpustiť?

"Vždy si len na jeho strane."


I keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, svokra nie je vždy na jeho strane. Pred vami to síce nikdy nevysloví, no ak si všimne, že sa k vám partner správe nepatrične, určite mu to vytmaví, ale medzi štyrmi očami. Svoje dieťa miluje nadovšetko na svete, ale zároveň chce, aby bol správnym, dobre vychovaným a milujúcim človekom. Preto jej záleží na tom, aby vás jej syn urobil šťastnou.

"Prečo si to svojho syna nenaučila?"


Veľmi tenký ľad, po ktorom sa neoplatí prejsť. Skúste si predstaviť, že by niekto kritizoval vašu výchovu. Aká by bola vaša reakcia? Verte tomu, že svokra zareaguje rovnako. Nech ho naučí čokoľvek i tú najbanálnejšiu vec, je to jej výchova a vy by ste ju nemali súdiť.

"Kedykoľvek môžeš prísť. Sme tu vždy pre teba."


Obvykle túto vetu vypustíme z úst, aby sme boli zdvorilé. Musíte ju však myslieť skutočne vážne. Kedykoľvek totiž znamená kedykoľvek. V čase nedeľného obeda alebo vo večerných hodinách, keď si chcete užiť romantické chvíle s partnerom. Radšej povedzte "ozvite sa, keď k nám budeš chcieť prísť, radi ťa uvidíme." Hoci výsledok bude rovnaký, pre vás však zvládnuteľnejší.

"Nestojím o tvoje rady. "


Nemusíte ju počúvať. Skúste jej rady púšťať jedným uchom dnu a druhým von. Poďakujte jej za názor a urobte si to po svojom. Nedávajte jej najavo, čo si myslíte o jej radách už len preto, že nemusia byť vždy úplne nemožné.

"Ja to radšej urobím."


Nikto nepozná vaše dieťa lepšie ako vy. Na druhej strane vaša svokra tiež vychovala dieťa a neublížila mu. Zvládne sa oň postarať, prebaliť, nakŕmiť ho. Neodmietajte ju zakaždým a nechajte ju to urobiť, keď chce.

"Sme zaneprázdnení. Dnes sa nám to nehodí."


Pravdepodobne vás chce vídať častejšie ako vy ju, obzvlášť ak vám robí radosť nový prírastok v rodine. Ak vám to skutočne nevyhovuje, navrhnite iný termín. Pamätajte, že nie je len vaša svokra, ale aj stará mam vašich detí. Dovoľte jej nejaký čas stráviť s deťmi na pieskovisku. Aspoň budete mať čas len pre seba.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:03