StoryEditor

Muži túžia po svadbe viac ako ženy, tvrdí prieskum

11.02.2016, 13:45
Vzťahy
S nadchádzajúcim sviatkom svätého Valentína sa občas zdá, ako by láska bola všade okolo.

Možno vás preto neprekvapia údaje z najnovšieho prieskumu, podľa ktorého takmer polovica slobodných mužov počíta s tým, že si svoju partnerku vezmú za ženu, ako píše idnes.cz.

Ak máte stále v hlave predstavu muža, ktorý sa zubami nechtami bráni chomúta a svet je pre neho len nekončiaca séria mileniek, potom je na čase prehodnotiť svoj pohľad. Z prieskumu agentúry McGuffin s.r.o. vypracovaného pre značku Milka, totiž plynú úplne iné fakty. Zúčastnilo sa ho celkovo 800 respondentov v Českej republike a 500 respondentov na Slovensku vo veku 18 až 64 rokov s rovnomerným zastúpením oboch pohlaví.

Muži sa svadby neboja


K oltáru sa už dnes ľudia neženú tak často ako predtým, nenúti ich k tomu ekonomická ani bytová situácia. Možno aj preto po svadbe viac túžia muži. Viac ako 47% z tých, čo sa zúčastnili prieskumu, je presvedčených, že sa v najbližšej dobe oženia so svojou súčasnou partnerkou, oproti 39% opýtaných žien.

"Hodnota rituálu manželského sľubu v súčasnosti klesá. Dôvera v udržaní manželstva je na ústupe a o manželstve sa často hovorí ako o prežitej forme spolužitia a podvedome sa tak vytvára spoločenský tlak na ženy, ktoré by sa rady vydávali. A tak mnoho žien na začiatku vzťahu hovorí, že svadba nie je pre nich až toľko dôležitá. Problém vzniká väčšinou po rokoch, kedy si ženy uvedomia, že nechcú vyzdvihovať vlastné dieťa, ktoré sa volá inak," vysvetľuje rodinný poradca a terapeut Luciani Kantor.

"Muži, ktorí očakávajú potrebu žien sa vydávať, ponúkajú často na začiatku vzťahu sobáš, takže pôsobia, že sa chcú ženiť viac ako ženy vydávať. Ak sú odmietnutí, vnímajú túto otázku ako uzavretú vec, a preto nechápu zmenu potreby ženy vydávať sa," domnieva sa Kantor.

Ženy sú zdržanlivejšie


Približne 70% mužov aktívne vyhľadáva svoju novú lásku, či už na spoločenských akciách, v okruhu blízkych priateľov alebo na zoznamkách. Ženy sú v tomto ohľade oveľa zdržanlivejšie. Takmer polovica z nich (46%) lásku nehľadá. Vytrvalo vyčkávajú a veria, že sa tá naozajstná objaví sama, až nastane ten správny čas.

Osobná trénerka a majiteľka zoznamovacej agentúry Veronika Vinterová však túto taktiku príliš neodporúča. "Heslo, "Sedávej panenko v kúte' by som pre zoznamovanie nevidela ako ideálne. Veľakrát sa stačí zamyslieť, kde by som mohla zaujímavého partnera stretnúť a takýmto príležitostiam či náhodám ísť naproti."

Českí a slovenskí muži tiež podľa získaných odpovedí dávajú lásku častejšie najavo. Partnerke hovoria svoje "milujem ťa" minimálne raz týždenne v 30% prípadov. Ženy týmito nežnými slovami o niečo viac šetria (25%). Ešte väčší rozdiel sa týka osláv sviatku zamilovaných. Valentína oslavuje 56% mužov a iba 48% žien.

Ako sa obdarovávame?


Dobrý sex je pre vzťah dôležitý pre 26% mužov oproti 18% žien. Ženy pred ním uprednostňujú zamilovanosť a zodpovednosť. "Pre mužov je dobrý sex významným prvkom. Majú radi, keď po nich ich drahé polovičky zatúžia. Skúste sa svojich partnerov schválne opýtať, čím by chceli byť viac: výbornými vedcami, alebo vynikajúcimi milencami?" Komentuje výsledky sexuologička Hana Fifková.

Ženy sa domnievajú, že svojim polovičkám urobia najväčšiu radosť práve dobrým sexom, pripravenou večerou či dovolenkou. Muži vsádzajú na drahý darček, kvety a tiež dovolenku. Ale za dar rozhodne nemusíte minúť veľký obnos - poteší aj čokoláda alebo iná sladkosť, romantická prechádzka alebo pekný večer bez spoločnosti televízie a ďalších rušivých elementov.

"Dary, či už hmotné alebo nehmotné veľmi dobre ukotvujú vzťah. Ukazujú, že si na nás milovaná osoba spomenula. Darčeky by mali byť neoddeliteľnou súčasťou každého fungujúceho vzťahu," dodáva Lucian Kantor, rodinný poradca a terapeut.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 11:01