shutterstock.com
StoryEditor

Ktorá žena je príťažlivá? Krása nestačí vedci prišli s tým, ktorá prísada je kľúčová

28.06.2021, 10:00
Vzťahy
Stačí k sex-appealu figúra typu "presýpacích hodín" a tvár „barbie“? Zistili sme, že sa mužom nepáčia šedé myši, ale ani kokety. Akou alchýmiou je teda ženská príťažlivosť?

Na tému ženského sex-appealu existuje celý rad výskumov, ako píše idnes.cz. Napríklad Briti prišli na to, že symetrické tváre boli uprednostňované pred tými, ktoré vykazovali ľahké nepravidelnosti. Ďalšie štúdie preukázali, že veľmi ženské ženy boli hodnotené ako vyslovene krásne. Estrogény sú sexy. Z tohto hľadiska sa krása javí nielen ako povrchný luxus, ale ako biologický signál. Výveska plodnosti, píše nemecký časopis die Welt.

Nie je žiadnym tajomstvom, že muži reagujú na postavu typu presýpacích hodín (symbol plodnosti). "Pomer obvodu pásu k obvodom hrudníka a bokov až na niekoľko výnimiek bol vždy rysom, ktorý ženská móda stavala na prvé miesto," píše Matt Ridley v knihe Červená kráľovná. "Živôtiky, šnurovačky, korzety, krinolíny a výstuže, to všetko malo opticky stenčiť pás oproti bokom a poprsiu. Dnes plnia rovnakú službu podprsenky, prsné implantáty, ramenné vypchávky a pevne stiahnuté opasky."

Podľa sociobiológov muži v vzhľade žien hľadajú budúci reprodukčný potenciál.

Reagujú aj na chôdzu, kedy sa žena pohojdáva v bokoch (a evokuje tak sex), trochu detské tvárové rysy s veľkými očami a zmyselnými (najlepšie rúžom zvýraznenými) perami, peknú pleť (symbol mladosti).

Na tom, že sa za peknú považuje pravidelná, symetrická tvár, stavia aj modeling. "Všimnime si tiež, ako ťažko zapamätateľné bývajú tváre fotomodeliek. Hoci ich každý deň vidíme v časopisoch, individuálne sa ich naučíme rozoznať len málo," zamýšľa sa Matt Ridley knihe Červená kráľovná.

"Tváre politikov, ktorí žiadnu krásou neoplývajú, si zapamätáme oveľa ľahšie. Tváre, z ktorých možno usudzovať charakter, nepatria skoro nikdy k priemerným tváram. Čím je ľudská tvár priemernejšia a nepoškvrnenejšia, tým je krajšia, ale tým menej z nej vyčítame o povahe jeho majiteľa."

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:45