shutterstock.com
StoryEditor

Sexuológ otvorene o orgazme. Väčšina žien ho predstiera z jediného dôvodu

23.06.2021, 19:00
Vzťahy
Aj keď ste sama nikdy orgazmus nepredstierala, určite poznáte niekoho, kto áno. Či už je to kamarátka, kolegyňa alebo susedka, ktorú v noci počujete cez stenu. Podľa prieskumu vedkýň z univerzít v Lancashire a v Leedse orgazmus hrá alebo aspoň "vylepšuje" 80% žien.


Žiaden orgazmus? Nevadí
Nájdu sa podľa neho dokonca ženy, pre ktoré anorgazmia nepredstavuje žiadny problém. "So svojím sexuálnym životom sú spokojné a rieši ju len preto, aby urobili radosť partnerovi, ktorý si napríklad vyčíta, že je to jeho chyba a berie to ako svoj handicap."
"Osobne to mám tak, že môj partner tlačí na to, aby som orgazmus dosiahla, najlepšie viackrát. Zveril sa mi, že sa od toho odvíja jeho sebavedomie ako chlapa, "opisuje v diskusii jedna z užívateliek. "A od tej doby čím väčší chce odo mňa výkon, tým menej som schopná orgazmus prežiť. Čím viac sa snaží a tlačí ma k orgazmu, tým menej som uvoľnená a tým viac sa sústredím, aby to išlo, pričom to samozrejme nejde, a tak sa aj po dlhšej dobe uchýlim k predstieraniu. "
"Xkrát som mu vysvetľovala, že si to užívam aj bez môjho vyvrcholenia a ten prežitok zo sexu tým netrpí. Je buď krásne milovanie, alebo nie je, ale u mňa to s orgazmom nesúvisí, "pokračuje.

Časť žien sa v diskusii spovedá z podobných skúseností, iné vec vidí úplne opačne. "Nie je lepšie mu to povedať a spoločne skúšať? O to väčšiu radosť bude, keď sa podarí. A keby to nešlo, chlapa by som presvedčila, že to rozhodne nie je jeho chyba, lepšie ako mu klamať, "radí jedna z nich.

Ide to aj netradične
Pavel Turčan jej vlastne dáva za pravdu. Všeobecne ženám, ktoré orgazmus nedosahujú, radí riešiť problém buď na sexuológii, či v partnerskej poradni. Príčin podľa neho môže byť veľa, každý prípad je iný a vyžaduje si špecifický prístup.

"V prípade selektívnej anorgazmie je to práca skôr pre psychológa s aprobáciou manželského rodinného poradenstva. To je skôr o vzťahu dvoch ľudí, v ktorom niečo nefunguje alebo aspoň nefunguje celkom tak, ako by malo. "
Často podľa neho pomôže komunikácia a tiež zmena prístupu k sexu ako takému. Nie každému vyhovuje "štandardizovaný" sex, aký poznáme z pornofilmov, a nie na každého sedia rady z príručiek.
"Niekedy napríklad partneri nedosahujú orgazmus len pri klasickom styku s penisom v pošve. Týka sa to tak žien, tak aj mužov. Dosiahnu ho napríklad len masturbáciou. Ale vie si poradiť, a to je dôležité. Sex je predsa o tom, aby si dvaja ľudia, ktorí sa majú radi, pomohli a vyhoveli si navzájom, "uzatvára lekár.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:46