shutterstock.com
StoryEditor

Sexuológ otvorene o orgazme. Väčšina žien ho predstiera z jediného dôvodu

23.06.2021, 19:00
Vzťahy
Aj keď ste sama nikdy orgazmus nepredstierala, určite poznáte niekoho, kto áno. Či už je to kamarátka, kolegyňa alebo susedka, ktorú v noci počujete cez stenu. Podľa prieskumu vedkýň z univerzít v Lancashire a v Leedse orgazmus hrá alebo aspoň "vylepšuje" 80% žien.

Veľa žien si túto radosť v živote veľmi neužije a vyvrcholenie radšej pravidelne predstiera. Výskumy tvrdia, že preto, aby sex urýchlili alebo aby urobili radosť partnerovi.

"Účastníčky prieskumu sa väčšinou s pomocou hlasového prejavu snažili, urýchliť partnerovu ejakuláciu, pretože sa nudili, boli unavené, cítili sa nepohodlne alebo sa niekam ponáhľali," povedala magazínu NBC News Gayle Brewerová, jedna z autoriek výskumu.

Od hrania k priznaniu
S takzvane anorgasmickými ženami sa vo svojej praxi stretáva aj sexuológ a gynekológ Pavel Turčan. Niektoré z nich nedosahujú orgazmus nikdy alebo len veľmi výnimočne, iné problém trápi selektívne - s konkrétnym partnerom. "Na začiatku orgazmus predstiera minimálne 70 percent z nich," odhaduje lekár. "Ak je to ale problém dlhodobý, po určitej dobe idú s pravdou von. Tých, ktoré to partnerovi nepriznajú vôbec, je maximálne 5 až 10 percent."

"Orgazmus predstierajú preto, že sa často hanbia o tom s partnerom hovoriť. Majú pocit, ako by to bola nejaká ich chyba alebo niečo, za čo by sa mali hanbiť, "dodáva Turčan.
"Pre väčšinu z nich je ale sex napriek tomu zdrojom príjemných pocitov a majú ho radi. Len v malom percente ho prežívajú skôr neutrálne, teda že ho vlastne robia len kvôli partnerovi, alebo dokonca aj negatívne, s nepríjemnými pocitmi. "

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:49