shutterstock.com
StoryEditor

Začínate nový vzťah? Poradíme vám, ako vysnívaného muža neodradiť!

06.06.2021, 16:30
Vzťahy
Ak zamilovaným mužom lomcujú pudy, potom zamilovanou ženou doslova uragán emócií, ktorý môže rodiacu sa známosť definitívne zničiť.

Občas sa partnerská dvojica v záujmoch zhodne, ale aj keď sa nevenujeme rovnakým koníčkom, otvára sa nám navzájom možnosť ukázať a obohatiť druhého o niečo nové. "Berme to ako ochutnávku vín, z ktorých niektoré nás neosloví, ale pre iné zahoríme," radí Dostálová.

Dôkazy lásky nevyžadujte, ale hľadajte

Tiež potrebu telesného kontaktu máme každý trochu inú. Intímna zóna, kam sme ochotní pustiť partnera, sa môže líšiť. Podľa psychologičky je istá zdržanlivosť spočiatku vzťahu namieste, ale nie preto, aby sme partnera neodradili. Skôr má poskytnúť obom stranám priestor k vzájomnému poznaniu.

"Prejavom osobnostnej zrelosti je schopnosť pripustiť si, že ostatní ľudia môžu prežívať, uvažovať, cítiť inak ako ja," konštatuje Magdalena Dostálová. Pre niekoho môže byť dôkazom lásky, že sa dvaja na verejnosti držia za ruku, pre iného kúpa spoločného bývania, niekomu vyhovuje tráviť spolu voľný čas športom, iní sú schopní hodiny sa spolu rozprávať.

"Bola by som opatrná pri vymáhaní dôkazov lásky," varuje psychologička, ktorá sa vo svojej poradni neraz stretla s tým, že hoci muž prežíval vnútri emočne bohatý život, navonok pôsobil racionálne, až pre niekoho chladne.

"Spoločne so ženou sme pracovali na tom, aby sa naučila rozpoznávať náklonnosť muža z iných signálov. Trebárs z toho, že s ňou muž veľmi rád trávi čas. Alebo že na svoje plecia prevzal riešenie väčšiny otázok okolo spoločného bývania. Dobre sa muž miluje, keď žena vidí, aký je fajn otec spoločných detí."

V neposlednom rade nám o hĺbke vzťahu môžu napovedať intímne chvíle, kedy k sebe prirodzene dokážeme byť otvorenejší.

"Nezdráhal by som sa preto hľadať (a nachádzať) dôkazy lásky aj v takých situáciách," nabáda Magdalena Dostálová, ktorá by okrem rešpektu a zásad slušného správania vsadila na prirodzenosť.

Pomôže ocenenie

"Budete partnerovi zrozumiteľnejšie, ak dokážete hovoriť o vlastných zážitkoch. Naopak nepomôže, ak budete kritizovať, čo robí, či naopak nerobí a mal by," radí psychologička s tým, že výhodnejšie je hovoriť o tom, čo by sme potrebovali, aby sme sa vo vzťahu cítili lepšie, bezpečnejšie.

Nesmierne silným prostriedkom, ktorý uľahčuje dorozumenia v komunikácii, je ocenenie.

"Naučme sa partnera aspoň raz denne za niečo oceniť. Nedevalvujme však takúto pochvalu slovkom ale - toto sa ti podarilo, ale ... Skúsme náprotivok skutočne len oceniť," radí odborníčka na partnerské vzťahy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:10