shutterstock.com
StoryEditor

Existuje láska na prvý pohľad? Vedci už poznajú odpoveď!

07.03.2021, 16:45
Vzťahy
Neexistuje väčšie klišé ako tvrdenia, že ich pohľady sa stretli a v tú chvíľu vedeli, že sú si súdení. Ako je to s láskou na prvý pohľad naozaj?

Malo by to prebiehať nasledovne: idete po ulici, sedíte v bare alebo kráčate po pláži a zrazu sa vo vašom zornom uhle ocitne on s veľkým O. Stačí vám jediný pohľad, aby ste vedela, že po boku tohto chlapa by ste si dokázala predstaviť zvyšok života. Vaše oči sa stretnú a aj keď to normálne nerobíte, proste ho musíte osloviť, pretože viete, že inak by ste si to vyčítala po zvyšok svojho života. On to samozrejme cíti úplne rovnako a čo viac; akonáhle sa spolu začnete rozprávať, vaše osobnosti, duše a osudy do seba celkom prirodzene zapadnú.

Bez lásky na prvý pohľad by sa nezaobišli autorky červenej knižnice, ani textári slaďákov, ale otázkou ostáva, do akej miery ide o skutočnosť, a do akej je to len romantický nereálny výmysel: "Samozrejme, že sa mi už niekoľkokrát stalo, že ma nejaký cudzí muž upútal na prvý pohľad. Párkrát to bolo aj obojstranné a začali sme sa spolu baviť, ale nikdy z toho nič viac nebolo. Väčšinou som zistila, že osobnostne si absolútne nesadneme a iba na príťažlivosti sa vzťah postaviť nedá," popisuje svoju skúsenosť s láskou na prvý pohľad tridsaťročná Markéta. A s jej názorom sa viac-menej zhodujú takmer všetky ženy, medzi ktorými sme v rámci prieskumu témy urobili minianketu ako uvádza idnes.cz. Z osemnástich oslovených mala osobnú skúsenosť s láskou na prvý pohľad, ktorá prerástla v dlhodobejší (presne päťmesačný) vzťah, jediná žena.

Na druhú stranu práve láska na prvý pohľad údajne prebehla napríklad medzi Carlou Bruni a bývalým francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym. Bývalá topmodelka v televízii CNBC uviedla, že stačil jediný pohľad a pocítila vášeň, akú nikdy v živote nezažila. Po deviatich týždňoch sa brali. Ako je to teda s láskou na prvý pohľad a ako sa na tento romantický jav pozerajú odborníci a čo si o ňom myslia?

Častejšia je u mužov


Podľa vedcov sa na pocite zamilovanosti podieľa dvanásť oblastí mozgu a zamilovanosť je z hľadiska chemického zloženia veľmi podobná pocitom, ktorí zažívajú ľudia po požití kokaínu. Pocit, že sa niekomu pozriete do očí a razom viete, že spolu budete kráčať celým životom, má ale údajne oveľa prozaickejšie vysvetlenie, než aké nám predkladajú autorky červenej knižnice.

Štúdia, ktorej výsledky citoval okrem iného Washington Post, tvrdí, že láska na prvý pohľad je vlastne blesková selekcia fyzických rysov. Podvedome na ich základe vyhodnocujeme, kto je s nami geneticky kompatibilný. Napriek všeobecnému presvedčeniu sa muži zvyknú na prvý pohľad zamilovať častejšie ako ženy (predpokladá sa, že je to kvôli väčšej vnímavosti mužov k vizuálnym podnetom). Väčšia pravdepodobnosť, že vás stretne láska na prvý pohľad, máte pritom v mladšom veku.

Avšak základom úspechu je údajne dlhý pohľad do očí. Vedci z Chicagskej univerzity tvrdia, že to, na ktorú časť tela vášho vyvoleného sa pri prvom stretnutí zameriate, rozhoduje o tom, či k nemu pocítite lásku, alebo vášeň. Zatiaľ čo v láske na prvý pohľad je potrebný pohľad do očí - respektíve na tvár, sexuálna príťažlivosť je založená na monitorovanie postavy neznámeho muža/ženy. Pri dôkladnej analýze pohybu očí respondentov výskumu vedci zistili, že čas na prebudenie lásky na prvý pohľad a sexuálnej túžby je približne rovnaký, avšak líšilo sa to, na akú časť tela neznámeho atraktívneho človeka sa účastníci výskumu zameriavali.

Vedci tiež zistili, že na to, aby ste pocítili lásku na prvý pohľad, stačí len 0,2 sekundy vizuálneho kontaktu. Počas tejto doby dôjde k dramatickému vzostupu hladiny dopamínu, oxytocínu, adrenalínu, vazopresínu a ďalším zložitým chemickým procesom v mozgu. Výsledkom toho je pocit eufórie, ktorý poznáme pod menom láska.

Narcistická záležitosť


Ako to, že k niektorým ľuďom pocítime lásku na prvý pohľad, zatiaľ čo tisíce iných prejdú okolo nás bez toho, že by sme ich výraznejšie zaregistrovali? Podľa štúdie uskutočnenej na Rowett Research Institute a University of Aberdeen je to kombinácia niekoľkých faktorov. Jednak si údajne podvedome vyberáme jedinca, u ktorého predpokladáme podobné charakteristiky ako máme sami (sociálne, finančné aj z hľadiska vzdelania). Ale vo veľkej miere do hry tiež vstupujú feromóny, teda pachové látky, ktoré okrem iného rozhodujú o tom, kto nám bude pripadať príťažlivý.

Oveľa skeptickejší a cynickejší pohľad na lásku na prvý pohľad zastávajú autori výskumu z roku 2007. Podľa nich sa jedná predovšetkým o záležitosť sexuálnej príťažlivosti a nášho ega. City v nej údajne nehrajú vôbec žiadnu rolu a jedná sa čisto o narcistický akt, pretože nás priťahujú tí ľudia, ktorých priťahujeme my. Pokiaľ je teda tá správna konštelácia a vy sa stretnete s jeho dlhým pohľadom, priťahuje vás predovšetkým to, že ste pre neho príťažlivá. Tento princíp je vraj výhodný aj z evolučného hľadiska; je jasné, že nebudete zbytočne strácať čas s niekým, kto o vás nemá záujem.

A ak by ste chceli vedieť, akú nádej máte, či vaša láska na prvý pohľad vydrží a pôjdete spolu bok po boku po zvyšok života, bude vás zaujímať záver výskumu izraelských vedcov. Podľa nich skončí dlhodobým vzťahom jeden z desiatich prípadov lásky na prvý pohľad.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 22:23