shutterstock.com
StoryEditor

Populárne online zoznamky: Uľahčili nadväzovanie vzťahov alebo ich, naopak, sťažujú?

10.02.2021, 13:40
Vzťahy
Online zoznamky môžu byť v dnešnom globalizovanom svete skvelým spôsobom, ako nájsť partnera.

KTO JE Jan Vojtko? (45)

Párový a individuálny terapeut. Absolvoval výcviky v kognitívno-behaviorálnej terapii a schématerapii. V prípade potrieb klientov využíva aj bodyterapiu, respektíve terapeutickú prácu s psychosomatikou. Okrem terapii sa venuje aj vzdelávaniu dospelých vo všetkých možných formách. Spolupracuje s projektom Servis vzťahov (servisvztahu.cz), ktorý sa osvetou a vzdelávaním snaží zachraňovať rozpadajúce sa manželstvo a partnerské vzťahy. Prednáša spoločne s duom Ester a Josefina, ktoré organizujú besedy Terapia zdieľaním. Píše knihy pre deti i dospelých. Jeho poslednou je kniha Vztahy a mýty (2020).

Čo je najväčším mýtom vo vzťahoch?
Okrem klasických nezmyslov, že sa k sebe niektoré znamenia zverokruhu hodia viac a iné menej, má každá fáza vzťahu svoje vlastné mýty. Napríklad, že sa dlhodobí partneri začnú skôr či neskôr podvádzať alebo že po dvoch, siedmich a ktovie koľkých rokoch musí prísť kríza. To sú veľké omyly. Z rozprávok a romantických filmov sme si hlavne osvojili dva nezmyselné vzťahové vzorce: po prvé, že musím nájsť svoju „druhú polovičku“. Preto tie rozbité srdiečka a predstava, že len s tým druhým budeme kompletní a šťastní. A po druhé, že pravá láska je len jedna. Láska predsa nie je pravá alebo ľavá, a už vôbec nie je jedna. Tá proste je.

Spolupracujete so Servisom vzťahov, projektom neziskovej organizácie Women for Women, ktorý sa snaží zachraňovať rozpadajúce sa vzťahy a manželstvá. Čomu pripisujú, že polovica sobášov v Česku sa končí rozvodom?
Dôvody sú, samozrejme, vždy individuálne, no keď to preženiem – chceme od jedného človeka to, čo skôr zaobstarávala celá dedina. Aby bol vášnivý milenec, dobrý kamarát, starostlivý manžel, poriadny chlap aj nežný rodič. Pritom také kvality sa vzájomne negujú. Je veľmi zložité byť a zostať človekom, ktorý napĺňa oba póly – vášnivosť aj zodpovednosť. Ide to, ale chce to naozaj konštantnú prácu na sebe. Nemôžeme chcieť zábavu a vzrušenie a zároveň pocit istoty a bezpečia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:20