shutterstock
StoryEditor

Nerobia to len muži, ale aj my. Prečo vo vzťahu podvádzame?

13.01.2021, 09:00
Vzťahy
Nevera sa zvykne pripisovať skôr mužom, no ani ženské pokolenie nie je výnimkou. Čo privádza ženy k aféram?

Monogamia nie je pre človeka prirodzená, ako tvrdí Dr. David Buss z University of Texas. Človeka po milióny rokov formovali silné evolučné tlaky, ktoré ženy naprogramovali k tomu, aby neveru udržiavali s náhradnými partnermi. Životy totiž boli krátke a obvykle končili hroznou smrťou. Pre zabezpečenie seba i svojej rodiny si nežnejšie pohlavie stále hľadalo nových partnerov, ako sa uvádza na independent.co.uk.

Naprogramované na neveru
Nielen dnes, ale aj pred miliónmi rokov sa ženy dožívali vyššieho veku než muži, u ktorých to bolo vzácnosťou. Tí umierali oveľa skôr, ohrozovali ich choroby, zranenia pri love, keď chceli zohnať potraviny pre svoju rodinu a tiež smrť pri súbojoch a vojnách, do ktorých boli vyslaní. Ženy tak mohli prísť o partnera oveľa skôr. Keď stratili svojho muža, prišli súčasne o otca svojich detí a tiež o živiteľa. Preto sa považovala nevera v dobe kamennej úplne normálna. Žena predsa potrebovala zabezpečiť seba a svoje deti, preto prišli na radu náhradníci.

Je zaujímavé, že dodnes máme rovnaké pudy, aj keď priemerná dĺžka života sa zvýšila a v spoločnosti sa prízvukuje život s jedným partnerom. Ženy sú k aféram jednoducho naprogramované. Obzerajú sa stále po vhodných alternatívach naokolo. Ako dodal David Buss, ženy potrebovali partnerov, aby ich podporovali a tiež na ochranu a zabezpečenie zdrojov.

A tak je tomu v podstate aj v súčasnosti. Na druhej strane, dnes sú často neverné aj tie ženy, ktoré žijú v šťastnom a stabilnom vzťahu. Údajne sa tak vlastne rozhodujú, či stojí za to ostať s dotyčným alebo nie. Taktiež nevera slúži ako poistenie partnera.

Podľa dailystar.co.uk existuje dôkaz o tom, že podvádzanie môže byť v našej DNA. Môže za to gén alebo súbor génov. Nedávna štúdia 181 mužov a žien, vedená výskumníkmi z Binghamton University naznačila, že polovica všetkých ľudí nosí v sebe gén, kvôli ktorému majú väčšie sklony k nevere. Podľa vedúceho výskumu Justina Garcia tí, ktorí majú v sebe gén DRD4 "majú častejšie nezáväzný sex, vrátane rôznych afér".

Aj napriek neoficiálnemu tvrdeniu o podvádzaní, zatiaľ žiadna štúdia neukázala, čí sú ľudia náchylní k monogamii alebo nie. Zrejme je to individuálne a záleží na každom, aké hodnoty preferuje vo svojom živote.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:10