shutterstock.com
StoryEditor

Aj nevera sa dá prežiť a zvládnuť. Toto je päť pravidiel, ktoré váš vzťah opäť zachránia

29.12.2020, 09:00
Vzťahy
Ublíži to. Poníži to. Vyvolá pocit krivdy, ale naozaj nie ste schopná odpustiť? Naozaj chcete zahodiť do koša všetko, čo máte spoločné? Asi nie. Teda pokiaľ je mu to ľúto. A keď vás nechce stratiť a nakoniec ani vy jeho. Nebude to ľahké, ale týchto 5 pravidiel vám môže pomôcť to lepšie ustáť.

Zabudnime teraz na tých chlapov, ktorí sú chronickí sukničkári, ktorí si myslia, že mať milenku je v poriadku, dokonca je to podľa nich trendy. Od takých treba utekať...Lenže, nie každý neverník je bez charakteru. Mohla to byť jednorazovka pod vplyvom alkoholu, mohol to byť útek od niečoho, čo medzi vami dvomi nefunguje, alebo zatmenie mysle. Ak stojí pred vami so sklonenou hlavou, ak tvrdí, že vás nechce stratiť a prosí vás o odpustenie, stojí za to zahodiť ego a dať mu šancu. Ak ho milujete a máte spolu fajn život, nemusíte robiť filmové scény a vyhadzovať jeho veci von oknom. Aj keď je pravda, že to nie je vôbec jednoduché...Ak ale dodržíte týchto päť pravidiel, môže sa vám to podariť!

1. Pýtajte sa, ale nie stále dookola
Je jedno, ako sa k vám informácia o jeho nevere dostala. Zasiahla vás, on sa priznal a vy máte hlavú plnú otáznikov. Prečo? Kde? Ako? Kto je ona? Kedy? A ako dlho? Spýtajte sa ho všetko, čo chcete vedieť, ale iba raz. V pokoji si to nechajte uležať v hlave. Nerýpte sa v tom dlhé dni a týždne, nemotajte sa v jednom kole, nedovoľte, aby sa z tej nevery stala udalosť dekády. A dávajte len tie otázky, ktoré keď budú zodpovedané, zvládnete to.

2. Nemeňte od základu svoj život
Nech vám ani nenapadne chodiť častejšie von s kamarátmi, flirtovať alebo trápne nasilu loviť iných mužov, aby ste mu to vrátili. Je to úplna kravina, navyše vás to hodí ešte do väčšej depky, lebo to v princípe robiť nechcete. Žite tak ako predtým. Skúste tráviť spolu čo najviac času bez toho, aby ste sa bavili o tom, čo sa stalo. Dobré je stretávať sa s kamošmi, s rodinou, ak máte deti, vybrať sa s nimi na výlet. Prosto, robte veci, ktoré vás spájajú a utvrdia v tom, že ste dvojka a dobrý tím.

3. Netlačte sa nasilu do odpustenia
Na druhej strane, váš muž od vás nemôže chcieť, aby ste mu odpustili za týždeň. Bude ho to zvádzať, jemu totiž odľahlo. Už nežije v tajomstve, už nemá stres a vy ste dali signál, že to zvládnete. Bude sa snažiť, pre neho bude všetko ako predtým. Vy máte však výkyvy nálad. Raz sa vám zdá, že je to OK, veď sa dejú aj horšie veci, nejde o život. Možno si dokážete priznať aj svoj kus viny, viete, čo u vás nefungovalo, keď podľahol inej žene. Ste nad vecou. Na druhý deň vás prevalcuje ľútosť, pocit krivdy, plač, ste na neho hnusná a neviete si pomôcť. Máte na to právo. Nie dlho, ale máte na to právo. Po čase vás aj tak prestane baviť myslieť na to, či bola v posteli lepšia. Odpustenie príde časom, počkajte si na ten pocit, kedy k nemu budete vzhliadať a nebudete mať guču v bruchu. Ale myslite na to, že na tom treba trochu aj pracovať. Keď aj po roku príde domov a nájde vás uplakanú, prestane ho to baviť. A riskujete, že znovu skončí s niekým – veselším.

4. Zdôverte sa niekomu
Nemusíte o tom hovoriť každému, načo dávať ľuďom do ruky zbraň. Najlepšia kamarátka, mama, sestra...Nájdite si niekoho, kto sa s vami opije, kto bude dookola počúvať to isté a bude ho to baviť aj viackrát. Niekoho, kto vás potiahne ďalej, povzbudí vás, pozrie sa na veci s nadhľadom a je schopný riešiť veci aj pragmaticky. Niekoho, kto vám pohladí boľavú dušičku, ale zas vás nebude veľmi ľutovať.

5. Priznajte si svoj podiel viny
Ťažké, čo? Aká vina, veď ON zahol...Nemusíte o tom hovoriť nikomu. O tom, že sama v sebe si priznáte, že ste viac času ako jemu venovali: deťom, záhrade, práci, seriálom v telke, behaniu na páse v posilňovni. O tom, že viete, že ste sa s ním dlho nerozprávali pri vínku, že ste sa ho dlho neopýtali, ako sa má? O tom, že ste sa vyhýbali sexu, lebo ste boli unavená. O tom, že...veď vy viete najlepšie. Keď si to v hlave urovnáte a sama pred sebou si priznáte, že asi vo vás nemal to, čo chcel mať, bude to dobré. Lepšie ako predtým. A keď to priznáte aj pred ním, budú sa diať veci!

A ešte: Čo naozaj nikdy nerobte, ak chcete svoj vzťah (poznačený neverou) udržať

a) Ak už raz odpustíte a dáte vašej láske šancu, nevyťahujte jeho neveru ako žolíka pri argumentoch v hádkach. Nevedie to nikam. Urobte čiaru a nevracajte sa k tomu.

b) Buďte za dámu a v žiadnom prípade nevyhľadávajte ženu, s ktorou TO váš muž spáchal. Nestojí vám to za to, neponížte sa. Rozhodol sa pre vás a podľa toho sa správajte. Silvia (41) nezmyselne trvala na tom, že chce poznať meno ženy, s ktorou si jej manžel užil na víkendovom seminári. Keď ju nakoniec s kamoškami našla na facebooku, museli ju oživovať a dokonalejšie bola snáď len modelky pre Victoria´s Secret

c) Nekontrolujte mu tajne mobil, mail, vrecká a čas. Musíte sa naučiť znova mu dôverovať, aj keď vieme, že sa to ľahšie povie, ako spraví. Ak ho ale budete stále podozrievať, len budete rozmazávať zlú energiu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 22:41