shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 10 zásad šťastného manželstva. Kto nechce rozvod, ten ich musí dodržať!

11.12.2020, 15:05
Vzťahy
Nebude to jednoduché, ale o tom je spolužitie s inými ľuďmi. No keď je dobrý a silný základ vzťahu, máte šancu zvládnuť to.

1. Komunikácia

Prvé a najdôležitejšie pravidlo, na ktoré by ste mali stále myslieť. Niektorí ľudia majú problém s vyjadrovaním svojich citov a emócií, nevedia povedať, čo ich trápi a držia to v sebe. Ak k nim patríte aj Vy, odporúčame napísať svoje pocity na papier a dať ho svojej polovičke, aby vedela, čo prežívate. Určite ocení aj takúto snahu o komunikáciu a bude vidieť, že Vám na vzťahu skutočne záleží. Ak ste komunikatívny typ a nemáte problém povedať, čo cítite a čo by ste chceli zmeniť, dbajte na to, aby ste to svojej polovičke neopakovali príliš často – môže to totiž vyznieť tak, že ju považujete za neschopnú pochopiť veci.

2. Dôvera

Dôvera je vo vzťahu veľmi dôležitým faktorom. Láska po čase vyprchá, to vie asi každý. To, čo však musí zostať pevné aj po rokoch je vzájomná dôvera. Na nej stojí a padá celý vzťah. Bez dôvery sú na dennom poriadku často bezdôvodné hádky, na ktorých vzťah často stroskotá. Naučte sa s  partnerom podeliť o svoje pocity, predstavy, plány, zážitky a aj so svojimi potrebami a túžbami. Dôvera, otvorenosť, pravda vyháňa neveru, žiarlivosť a strach zo vzťahu. 

3. Úloha a podpora

Podporujte svojho partnera rovnako, ako on podporuje vás. Upevnite postavenie svojho manžela, podporte a vyzdvihnite jeho individualitu. Na seba samozrejme nezabúdajte. Dvaja silní ľudia vytvárajú silný vzťah a puto. V manželstve má každý svoju úlohu. Zodpovednosťou manžela je svoju manželku chrániť a starať sa o ňu. Zodpovednosťou manželky je podporovať a povzbudzovať svojho manžela. Majú aj spoločnú úlohu a to pracovať na spoločnom cieli, odpúšťať si, milovať sa a mať spolu deti.

4. Láska

Láska vo vzťahu neznamená to, že vás má robiť partner šťastnou. Láska je, keď vy robíte všetko preto, aby bol šťastný váš partner. Keď je toto obojstranné, manželstvo je plnohodnotné a funkčné. Láska sa po svadbe nemusí vypariť, no aby sme ju udržiavali živú, potrebujeme zapracovať na tom, aby sme sa naučili hovoriť jazykom lásky nášho partnera.

5. Jedno telo

Keď sa nad tým hlbšie zamyslíte, sex je často to jediné, čo oddeľuje vaše manželstvo napríklad od vzťahu, ktorý máte s najlepšou kamarátkou už celé roky. Urobte si z milovania prioritu, nájdite si naň čas a chuť a venujte sa jeden druhému. V manželstve by určite nemalo chýbať. Spojenie muža a ženy v jedno telo je nádherné. Čím častejšie sa spolu milujete, tým menej sa hádate, tým viac ste v jednote, naplnení a šťastní.

6. Venujte si čas

Čas je komodita na nezaplatenie. Chvíle, ktoré vám uniknú medzi prstami vám už nikdy nikto nevráti. Ak ste teda už konečne spolu doma, venujte ho jeden druhému. Odložte notebooky, mobilné telefóny, vypnite televíziu. Čas venovaný manželovi, manželke či deťom je totiž najlepšie investovaným časom. Minimálne 2x do mesiaca by ste si mali nájsť čas byť spolu bez detí. Napríklad ísť na večeru, do kina, na turistiku, wellness, podľa toho čo máte radi. Taktiež rešpektujte potreby toho druhého a umožnite partnerovi mať čas aj pre seba samého.

7. Nežnosti

Objímajte sa, bozkávajte, túľte sa k seba a navzájom hľadkajte každý deň. Nie je to však iba o dotykoch. Nezabúdajte na svojho partnera ani keď je v práci. Pošlite mu peknú esemesku a dajte mu najavo, že naňho myslíte. Takisto je dôležité chváliť svoju polovičku – pochváľte mu šaty, účes, prejavte obdiv, ak sa mu podarí niečo v práci alebo v domácnosti.

8. Hodnoty

Každý človek má nejaké hodnoty. Manželia môžu mať rozdielne hodnoty a je to normálne. Vyplýva to už z toho, že muž je muž a žena je žena. Základom je, aby tie najvyššie a základne hodnoty ste mali spoločné. Pokiaľ budete mať tie základné hodnoty spoločné, tak budete v jednote, budete sa vedieť spolu vždy správne rozhodnúť a predovšetkým ich budete budovať a nie ničiť.

9. Dotyky a slová

Je vedecký dokázané, že časté objímanie zlepšuje psychickú pohodu, čo vplýva aj na zdravie. Nenechajte sa obrať o túto radosť problémami prinesenými domov z práce, alebo mobilným telefónom. Vždy, keď to bude možné, pristúpte k svojej polovičke a pritúľte sa k sebe. Objatie, milé a povzbudivé slová zlepšujú náladu, upokojujú, zmierňujú bolesť, zvyšujú sebavedomie a pozitívne ovplyvňujú váš vzťah.

10. Pravidlá

Ako manželia by ste si mali určiť základné pravidlá. Určite si, kto sa má v domácnosti o čo starať, kto bude hospodáriť s financiami. A nezabudnite na to najdôležitejšie. Vo vašom manželstve rozhodujete vy dvaja a nie vaši rodičia či svokrovci. Radu si môžete vypočuť, poďakovať sa za ňu, ale rozhodnúť by ste sa mali vy spoločne. V každej rodine sú škriepky. Niekde menej, niekde viac. Je však na členoch rodiny ako problémy, nezhody budú riešiť a ako sa k nim postavia. Závisí na ich postoji, v tomto prípade na manželoch... 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:03