shutterstock.com
StoryEditor

Toto je osem prekvapivých spôsobov, ako rozvod vplýva na naše zdravie

29.11.2020, 18:09
Vzťahy
Patrí medzi nepríjemné a bolestné skúsenosti. Keď sa cesty dvoch ľudí zrazu rozdelia po niekoľkých rokoch, môže sa to odraziť na ich zdraví.

Každý prežíva rozvod inak, no väčšina sa môže zhodnúť na tom, že ide o bolestivú záležitosť. Vypĺňanie množstva dokumentov a papierov, dohodovanie sa so svojím právnym zástupcom nie je nič príjemné. Výskum ukázal, že rozvod môže značne oslabiť vaše telo – vplýva na spánkové návyky i na srdce. Pozrite sa, čo môže spraviť rozvod s vaším zdravím a urobte všetko pre to, aby ste zabránili rozvoju týchto chorôb a zdravotných problémov.

Úzkosť

„Je úplne typické, že po rozvode hladiny úzkosti vystrelia doslova nahor,“ upozorňuje Fran Walfish, psychoterapeut v Beverly Hills. Strach z budúcnosti, ktorú ste mali naplánovanú so svojím partnerom, striedajú pocity neistoty. Navyše, často ľudí stresujú financie. Zrazu sú na všetko sami, už nežijú z dvoch platov. Mnoho ľudí sa snaží zbaviť úzkosti určitými zmenami v živote. Nové zamestnanie, či bývanie. Určitá zmena v živote ich viac rozptýli a vďaka nej na bolestivé obdobie života rýchlejšie zabúdajú.

Dramatická zmena hmotnosti

Strata hmotnosti alebo naopak priberanie je veľmi častým javom počas alebo po rozvode. Niektorí sa obrátia na sladké potraviny či mastné jedlá, ktorými si vlastne zlepšujú náladu. Pre iných má zase rozvod opačný účinok. „Mal som pacientku, ktorá dlhšie obdobie vyzerala ako bez života. Smutná, no hlavne veľmi štíhla. Rozvod ju tak poznačil, že stratila chuť k jedlu. Niekedy človek jednoducho nemôže jesť, lebo je rozrušený,“ povedal lekár.

Metabolický syndróm

Dochádza k nemu vtedy, ak už trpíte niekoľkými zdravotnými problémami naraz, vrátane vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cukru v krvi, nadmerným brušným tukom a vysokou hladinou cholesterolu. Zvyšuje riziko ochorenia srdca, mŕtvice a cukrovky. Štúdia zverejnená v časopise Archives of Internal Medicine zistila, že ženy, ktoré sú rozvedené (rovnako ako ženy, ktoré sa stali vdovami alebo žijú v nešťastnom manželstve) majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku metabolického syndrómu než ostatné ženy v šťastných manželstvách.

Depresie

Po rozpade manželstva majú mnohí pocit, že zlyhali. Taktiež hrá rolu aj to, čo prispelo k rozvodu. Napríklad, ak vás manžel podvádzal, môžete trpieť beznádejou a taktiež zníženým sebavedomím. „Ide o kľúčový moment v živote, kedy je načase pohľadať dobrého terapeuta,“ tvrdí odborník. Aspoň získate podporu zo strany niekoho nestranného, kto nie je citovo zaangažovaný do tejto situácie. Ide jednoducho o jedinečnú príležitosť, ako objaviť svoje nové „ja“ a pustiť sa do ďalšej kapitoly vášho života.

Srdcovo-cievne ochorenie

Štúdia zverejnená v časopise Journal of Marriage and Family zistila, že muži i ženy v strednom veku sú vystavení väčšiemu riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení po tom, čo si prešli rozvodom v porovnaní s ostatnými ľuďmi v manželskom zväzku v rovnakom veku. Prečo sú však na tom ženy horšie? Výskum ukazuje, že stres z rozvodu vedie k vyšším úrovniam zápalu u žien a tieto úrovne môžu ešte nejakú dobu pretrvávať, ako vysvetľuje Mark D. Hayward, profesor sociológie na University of Texas v Austine. Pre ženy ide o stresujúcejšie obdobie než pre mužov. Ide o väčší zásah pre ženy, pokiaľ ide o financie a taktiež majú tendenciu zostať dlhšie obdobie slobodné než muži.

Zneužívanie návykových látok

Po rozvode môžu byť mnohí ešte viac závislejší na cigaretách, alkohole či dokonca iných drogách, čím sa vyrovnávajú s pocitom osamelosti, úzkosti alebo depresie. Jedna štúdia z roku 2012 upozorňuje na výsledky výskumu, ktoré ukázali, že rozvedení muži majú vyššiu mieru užívania návykových látok, rovnako ako aj vyššiu mieru úmrtnosti, depresie a nedostatku sociálnej podpory, v porovnaní so ženatými mužmi. Muži zvyknú častejšie ignorovať významný vplyv rozvodu na ich zdravie a životný štýl.

Nespavosť

„U mojich rozvedených klientov je narušenie spánku veľmi časté, rovnako ako aj nočné mory,“ tvrdí Walfish. Ide o problémy so zaspávaním a celkovo s kvalitou spánku. Podľa Národnej nadácie spánku je nespavosť veľmi častá počas depresie. Depresia je jednou z možných príčin problému spánku.

Chronické zdravotné ťažkosti a problémy s mobilitou

S rozvodom sa spája množstvo zdravotných dôsledkov. Napr. môžete poľaviť v cvičení a preferovať kalorickejšie jedlá, alebo trpíte depresiou a nespíte dobre. Nezdravé návyky môžu viesť k závažným ochoreniam a iným stavom. Potvrdila to i štúdia so záverom, že rozvedení a vdovci majú o 20 % viac chronických chorôb (srdcové choroby, cukrovka a rakovina) ako tí, ktorí sú ženatí. Taktiež sú o 23 % viac obmedzení, čo sa týka mobility. Nie sú schopní vystúpiť po schodoch alebo ísť niekam pešo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:27