shutterstock.com
StoryEditor

Kľúč k šťastiu odhalený. Zmeňte svoj pohľad na život už za jeden týždeň

19.11.2020, 15:00
Vzťahy
Nenápadné slovíčko, ktoré má obrovskú silu. O šťastí snívame, často oň bojujeme a hľadáme ho. Teraz ho máme konečne na dosah.

V súčasnej uponáhľanej dobe sa snažíme stihnúť všetky povinnosti, preto niet divu, že sa niekedy dostaneme do psychického vypätia a pociťujeme stres. Preto máme náladu pod bodom mrazu a kútiky úst smerujú nadol. V skutočnosti je to známka plnosti života, ktorý žijeme. Chcete byť šťastná a na svet sa pozerať s úsmevom? Stačí sa len pre to rozhodnúť. Ako sa uvádza na bodyandsoul.com.au, byť šťastná je voľba. Skúste do každého dňa  týždni zakomponovať malé stratégie, ktoré vám uľahčia dýchanie a hlavne, ktoré vám zmenia život. Privítajte šťastie s otvorenou náručou.

Pondelok: Naučte sa povedať nie


Nezabúdajte, že ste paniami svojho času. Myslite na to v každej možnej situácii. Vy rozhodujete o tom, ako budete tráviť každú sekundu svojho života. Nie je nič zlé na tom, ak robíte ostatným veľa láskavosti a pomáhate im. Ak však nemáte ten pocit a radšej by ste robili niečo iné, čo vám prinesie úžitok, slušne povedzte nie. Odmietnuť niekomu pomoc nemusí byť prejavom sebeckosti. Nemusíte vyhovieť každému. Sestra vás poprosila o stráženie jej dcéry, no vy už máte dlhšie naplánovaný iný program? Odmietnite. Robte to, na čo máte chuť. Nežijete predsa život niekoho iného, ale svoj. Mali by ste si vážiť čas, ktorý venujete sebe bez akéhokoľvek obviňovania.

Utorok: Zapisujte si momenty radosti


Mnohé si to zrejme neuvedomujú, ale neexistuje ani jeden deň v živote, kedy by ste nezažili niečo príjemné či pozitívne. Väčšinou si pamätáme negatívne situácie, ktoré sa nám stali a zabúdame sa úsmevné momenty, ktoré sú tými zlými podvedome zatláčané do úzadia. Dali ste si obed, ktorý vám veľmi chutil, odovzdali ste šéfovi projekt, ktorý ste úspešne ukončili alebo ste stretli kamarátku, ktorú ste dlho nevideli či kúpili ste si vec v obchode, po ktorej ste dlho túžili? To všetko sú dôvody, prečo mať úsmev na tvári. Je dôležité uvedomovať si pekné situácie, ktoré v živote zažívate. Ako výborný nápad sa javí založenie denníka, do ktorého si budete zapisovať len pozitívne udalosti, ktoré ste zažili.

Streda: Upokojte sa


Aby ste dosiahli šťastie, musíte sa upokojiť. Každý deň si nájdite pár chvíľ na to, aby ste si odpočinuli. To, že nemáte čas, je len výhovorka. Stačí aj pár minút, aby ste zhlboka dýchali a sústredili sa len na túto činnosť. Meditovaním sa skutočne dá šťastie dosiahnuť. Tvrdí to mních Matthieu Ricard, ktorý sa považuje za najšťastnejšieho muža na svete. Súhlasí s ním aj viac ako 200 vedeckých štúdií, zameraných na vplyv krátkeho odpočinku na pocit šťastia. Je preukázané, že jednoduchá meditácia vás zmení nielen po psychickej stránke, ale má vplyv aj na spomalenie starnutia. A to by prijala každá žena. Tak prečo to nevyskúšať?

Štvrtok: Spravte ľudí okolo vás šťastnými


Ide o najdôležitejší krok. Tentokrát myslite na druhých. Aj keď byť milá a priateľská k svojmu okoliu sa zdá byť jednoduché, stres v spojení s pocitom, že človek nič nestíha, sa zvykne prejaviť aj na jeho správaní. Pamätajte, že ako sa vy správate k iným, tak sa oni budú správať k vám. Myslite na to. Niet nad pocit radosti a šťastia, ktorý máme, keď urobíme niekoho druhého šťastným. Ten pocit vás nabije obrovskou pozitívnou energiou, preto nezabúdajte na iných. Navyše, preukázaná dobrá vôľa sa vám určite vráti. Ozvite sa starej dobrej kamarátke, s ktorou ste sa dlho nevideli. Zaručene ju potešíte.

Piatok: Nepremýšľajte toľko


Ruku na srdce. My ženy si zvykneme zbytočne robiť ťažkú hlavu. Na rozdiel od mužov zvykneme veľa premýšľať o budúcnosti, o živote, o vzťahoch, ale aj o povinnostiach, ktoré nás čakajú. Prílišné premýšľanie, ktoré nie je pod kontrolou nič neprinesie, iba zbytočne vyvoláva stres, nedostatok spánku či túžbu jesť. Staňte sa kontrolórkou myšlienok. Akonáhle zistíte, že začínate v mysli preberať tú istú vec dookola, povedzte si stop a naozaj prestaňte. Taktiež pomôže, ak si určíte čas a časový limit, kedy si dovolíte premýšľať naozaj nad všetkým. Vo zvyšný čas držte stresujúce myšlienky pekne pod zámkom.

Sobota: Dosahujte ciele


Už len samotný fakt, že máte určený jasný cieľ, vám dodá energiu a určí smer, akým máte kráčať. Uvedomte si, čo vlastne od života chcete a držte sa ho. Pokojne začnite menšími cieľmi. Chcete si upratať byt? Napíšte si to na papier a rozložte si úlohu detailnejšie na povysávať, utrieť prach, vyčistiť kúpeľňu atď. Keď každú povinnosť splníte, odškrtnite si ju. Budete sa cítiť omnoho lepšie. "Dnes upracem" nie je ambíciou, ktorá môže byť splnená. Je totiž príliš hmlistá a nekonkrétna, preto hrozí, že nespravíte všetko, čo ste si zaumienili. Všetky povinnosti a ciele si bližšie špecifikujte a určite si časové rozpätie, počas ktorého sa im chcete venovať.

Nedeľa: Predstavte si situácie, kedy ste šťastné


Na záver menší trik. Keď sa cítite zle, skúste si v hlave predstaviť situácie, kedy prekypujete bohatstvom, láskou a úspechmi. Predstavte si, aké farby okolo seba vidíte, ako sú ľudia okolo vás naladení, aká vôňa vám vyčarí úsmev. Snažte sa to zapamätať. Ak potrebujete pozdvihnúť náladu, predstavte si tieto situácie. Emócie majú veľký vplyv na vaše fyzické zdravie. Šťastie vás tak rýchlo neopustí. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:34