shutterstock
StoryEditor

Chce si užiť len sex, alebo stojí o vzťah? Takto odhalíte zámer chlapa, s ktorým ste si práve začali

07.11.2020, 16:00
Vzťahy
Na večierku alebo diskotéke spoznáte zaujímavého muža. Zahŕňa vás komplimentmi a cítite, že je z vás celý preč. Čoskoro skončíte v posteli. Sex je rovnako krásny ako všetko s ním. Akonáhle sa rozlúčite, začnú sa vkrádať pochybnosti. Skutočne ma chce, alebo mu ide len o zábavu na jednu noc?

Takáto otázka sa vkráda do myšlienok mnohým ženám, ktoré sa ocitli v podobnej situácii. Až na sobáše z rozumu býva vždy na začiatku vzťahu príjemný flirt. Krásna doba, kedy sa partneri pred sebou predvádzajú zo svojich najatraktívnejších stránok. Muž sa snaží urobiť na ženu dojem vtipom a tým, čo všetko vie alebo dokázal, žena ho zase provokujúco vábi, prezentuje svoje vnady. Obaja rozohrávajú sex-appeal na najvyššiu mieru a užívajú si túto opojnú hru.

Došlo k sexu - a čo ďalej?

Pokiaľ vo fáze flirtu dôjde aj na sex, opojenie sa rozplýva. Kým muž dosiahol svoje, ženu dobyl, odhalil tajomstvo jej intimity a uspokojil sa, pre ženu všetko iba začína. Spomienky na krásne flirtovanie aj sex zhorknú, akonáhle ju napadne, že svojho ctiteľa napríklad už nikdy neuvidí, čiže že pre neho nemá taký význam, aký by rada mala. Presne takto to prežívala Júlia (35).

"S Róbertom sme sa spoznali na podnikovom večierku, kam boli prizvaní aj zamestnanci z partnerských firiem. Robil na mňa oči, prakticky celý večer strávil so mnou. Keď mi povedal, že je v mojej prítomnosti ako pod prúdom vysokého napätia a že sa mu to ešte nikdy nestalo, uverila som tomu. Išli sme potom ku mne domov a až do rána sme sa milovali. Keď sme sa potom lúčili, sľúbil, že sa ozve ešte ten deň, ale napísal mi až za tri dni. Esemeska to bola celkom neosobná, sklamala ma. Necítila som z nej žiadnu túžbu ma zas čo najskôr vidieť. Nie že by som sa hneď bláznivo zamilovala, skôr ma urazilo, že sa o tom, čo sa medzi nami stalo, vôbec nezmienil. "

To, čo Júlia opisuje, zodpovedá situácii, kedy prístup a očakávania oboch boli úplne odlišné. Zatiaľ čo on predvádzaným šarmom sledoval len okamžitý pôžitok, ona možno čakala, že to krásne pretrvá aj po sexe, ktorý sa možno stane rozjazdom k niečomu ďalšiemu. Róbertov chlad berie ako facku svojmu ženstvu. Toľko sa mu oddala, otvorila, a on neuznal ani za vhodné poďakovať jej za krásnu noc, keď už nič iné. Pred pár rokmi chodila s cudzincom, preto vie, že inde je to úplne normálne. Slovo flirt má pre Júliu od tohto zážitku nepríjemný nádych a možno si nabudúce dobre rozmyslí, kedy si niekoho pozve domov. Čo je v jej prípade dobre.

Aj keby sa tokajúci obdivovateľ staval na hlavu, chodil po lane, skákal z jedného mrakodrapu na druhý, nemožno vopred nikdy odhadnúť, ako sa bude správať, až dosiahne svoje, teda sex. Najmä ak dôjde k nemu tak skoro.

Ako mám dopredu vedieť, o čo mu potom pôjde? Pýtajú sa muži aj niektoré ženy.

​​Učiteľ Zdeno (43), vidí celú situáciu inak. "Vadí mi, keď sa ma pri zoznamke každá hneď pýta, či mi náhodou nejde len o flirt, či chcem vážnu známosť. Ako to mám dopredu vedieť? To sa predsa dozviem až o veľa neskôr a tá žena pre to tiež musí niečo urobiť! Napríklad byť dostatočne zaujímavá. Ale hovoriť: ja sa s tebou nevyspím, kým si nebudem istá, že ti nejde len o sex, to je absurdné a mňa osobne to hneď odradí. Vzťah predsa musí začať flirtom, ktorý vedie k sexu, a až potom sa to môže posunúť ďalej - ak žena muža skutočne zaujme ".

Zdeno tieto ženy ignoruje a oslovuje iba také, ktoré ho svojím zjavom aj profilom zaujmú a pritom hneď nehovoria o vážnom vzťahu. Čo môže pôsobiť ako žonglovanie so slovami či zastieranie pravého záujmu, pretože vo svojej podstate aj Zdenovi ide o spolužitie a rodinu. Len mu cestu k cieľu otvára flirt, sexuálna príťažlivosť a vášeň.

Podobné stanovisko ako Zdeno zastávajú aj niektoré ženy. Také, ktorým nechýba sebaistota a sebavedomie, kúzlom svojho ženstva sú si dávno isté a svoju hodnotu nemerajú od mužského obdivu. A práve také sa môžu stať pre mužov femme fatale.

"Muži neznášajú závislosť, to poznám od svojich kamarátok. Akonáhle sa hneď ráno na muža vešia a trasľavým hláskom sa pýtajú, kedy zavolá, je koniec, "má jasno Martina (48). "Ja som si s tým, či zostane pri jednej noci, alebo bude nasledovať ďalší, nikdy hlavu nelámala. Veď som to často ani sama nevedela a aj mne občas išlo len o sex. To je predsa normálne. Doby, kedy sa každá musela štylizovať do hniezdovej ženušky, sú našťastie dávno preč. "

Bolo by klišé plošne tvrdiť, že prežívať sex bez vzťahu sa ženám prieči a muža baví. Aj medzi mužmi je veľa výnimiek.

"Niektorí môžu byť v avantúre šťastní. To súvisí s individuálnymi potrebami a temperamentom. Kto rád kráča vlastnou cestou a vychutnáva si život osamote, môže sa v tomto vzťahu cítiť dobre. Takí ľudia sú väčšinou sebavedomí a málo žiarliví, majú svoje city pod kontrolou a vedia sex a lásku oddeľovať, "tvrdí nemecká psychologička Lisa Fischbachová. Podotýka však, že "avantúry nie sú nič pre romantikov. "Kto sa hneď citovo angažuje a zabúda pritom na osobné hranice, riskuje, že bude trpieť '."

Nezáväzný sex, alebo vážny vzťah

Ak žena nie je z tých, ktoré sa ďalším vývojom vzťahu netrápia, zvyčajne túžia rozpoznať, ak ide mužovi o vážny vzťah, či len o telesné zážitky bez záväzkov. Niektoré signály sú dnes už priamo notoricky známe: chce rýchlo sex, nemieni na neho čakať. Ozýva sa len vtedy, ak dostane na "to" chuť. Nejaví záujem predstaviť milenku priateľom ani rodine. Nerobí plány o spoločnej budúcnosti. Nie je na neho spoľahnutie a nepríde na pomoc, keď to milenka potrebuje. Chová sa ako egoista. Nepotrpí si na nežnosti, často sa vyhýba aj samotnému bozkávaniu, relatívne sa snaží len pred sexom, po ňom rýchlo "vytriezvie" a väčšinou hneď máva naponáhlo.

​Pokiaľ chcete hlbší vzťah a u svojho milého zaregistrujete niektoré z týchto znakov a trápi vás, že ste len využívaným či dokonca zneužívaným objektom, rýchlo preč. Zostávať v takomto vzťahu dlhšie by bolo marením času a devastovaním sebavedomia. Ale, napriek všetkým internetovým zoznamom a tipom je potrebné riadiť sa vlastnou intuíciou. Každá žena, ak si to chce priznať, totiž intuitívne veľmi dobre vie, ako si na tom u milenca stojí. Na to nepotrebuje žiadnu príručku. Tá jej môže len pomôcť lepšie si niečo uvedomiť, lepšie sa v situácii orientovať, vedieť to pomenovať. Ale čo pre muža znamená, to vie aj bez nej.

Od telesnej vášne k láske

Na druhú stranu aj čisto erotický vzťah môže byť založený na rešpekte a vzájomnej úcte. V takom prípade je dokonca nádej na to, že z toho niekedy bude niečo viac. Aj tieto prípady sa stávajú.

Lucia a René spolu rok len tak spali, občas vyrazili na výlet, vždy sa pekne porozprávali. Potom u nej čím ďalej tým častejšie prespával, po raňajkách vyrazili spoločne na nákup a zostal aj na obed. Začal jej nosiť kvety a jedného dňa si pri „dvojke“ červeného vzájomne priznali, že je im spolu dobre a mali by chuť spolu bývať. "Povedali sme si, že prečo to neskúsiť, keď nám to, zdá sa, funguje", rozpráva Lucia. "Ja som sa o to nijako nesnažila, prišlo to samo od seba. René od začiatku vedel, že mám veľa vlastných záujmov a aktivít, takže asi nikdy nebudem ten typ ženy, čo by sa pre chlapa rozkrájali, a tým som ho zrejme dostala. Teraz u mňa často varí, skúša rôzne originálne recepty. Keď som v zime dostala pekelnú chrípku, skoro sa odo mňa nepohol, tým zase dostal on mňa. Obaja už vieme, že to, čo medzi nami za tú dobu vzniklo, je fakt láska ".

Lucia si teda nevedomky na vlastnej koži vyskúšala, ako na to, aby z toho bolo viac. Podstatnú úlohu pritom s najväčšou pravdepodobnosťou zohralo, že o to nijako neusilovala, správala sa prirodzene a spontánne, žila si svojím životom, takže k tomu došlo tak nejako samovoľne.

Fakt, že aj románik môže prerásť v celkom normálny vzťah, potvrdzuje v magazíne ElitePartner aj odborníčka na vzťahy, Lisa Fischbachová: "K takémuto prechodu väčšinou dôjde plazivo. Dôležité je, aby oba zúčastnení mali podobné potreby ".

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. apríl 2024 19:06