shutterstock.com
StoryEditor

Manželstvo bez sexu? Áno, existujú aj také páry. Čo na to hovorí psychoterapeutka?

13.08.2020, 19:00
Vzťahy
Sex je vo vzťahu dôležitý, no aj tak sú medzi nami ľudia, ktorí so svojím partnerom nespávajú. Čo za tým je?

Poznáte nejaký pár, ktorý by fungoval úplne bez sexu? Možno tak žijú aj vaši priatelia či susedia a vy o tom vôbec nemusíte vedieť. Boja sa, že by ich za to okolie odsúdilo, lebo v našej kultúre sa pokladá za zdravé so svojím partnerom spávať. V časopisoch a na internete nájdete desiatky článkov o tom, ako si sex užívať, ako ho urobiť ešte lepším a podobne, no je len minimum zmienok o ľuďoch, ktorí vedľa seba žijú už roky bez toho, aby spolu mali sex. Prečo tak žijú? Sú vôbec títo ľudia normálni?

Čo je o. k. a čo nie?
Ono to bude asi tak nejako, že normálne je to, na čom sa dvaja ľudia dohodnú a naozaj im to vyhovuje. Ak obaja partneri zistia, že sex pre svoj život z rôznych dôvodov nepotrebujú, no vedia a chcú spolu fungovať aj napriek tomu, potom je všetko v poriadku. No situácií, že by sa v takejto dôležitej oblasti dvaja ľudia absolútne v rovnakom čase názorovo stretli, asi nebude veľa. Častejšie zrejme je, že sa ten druhý podvolí, aby o partnera neprišiel, pretože ho ešte miluje, má s ním deti, majetok a podobne.
Keď jeden chce a druhý nie
Sú ženy, ktoré ostali frigidné a so svojím mužom prestali spávať. Úplne. Ten muž bol najskôr z toho smutný, potom nespokojný, potom si sex možno párkrát od svojej ženy vynútil, no keď videl, ako veľmi sa jej do toho nechce, postupom času ju už s tým prestal otravovať a naučil sa fungovať takto. Uspokojenie svojich pudov potom títo muži ventilujú pri porne alebo pri iných ženách. Dá sa ich za to vôbec odsudzovať? A dajú sa odsudzovať tie ženy za to, že už jednoducho nechcú? Na psychoterapiách sa často ukáže, že ženy môžu trpieť popôrodnou depresiou aj viac rokov po pôrode a ich depresívne ladenie ovplyvňuje aj chuť na sex. Rovnako ženy v období menopauzy na sebe pozorujú menšiu chuť na sex ako v mladosti. No aby sme nepripisovali frigiditu len ženám, často majú tento problém aj muži. Jeho nechuť k sexu môže byť vyvolaná zníženou tvorbou testosterónu, depresiou či stresom. Všetky tieto stavy sú však riešiteľné.

Doma nie a inde áno?
Ak ste to vy, kto nechce so svojím mužom spávať a vždy si radšej niečo vymyslíte, len aby ste s ním nemuseli vliezť do postele, opýtajte sa samej seba a naozaj úprimne, či je chyba vo vás, alebo ide o neho. Pretože to je rozdiel. Ak na sex ako taký chuť aj máte, len nie s vaším mužom, frigidná zrejme nie ste. Máte len vedľa seba nesprávneho partnera. Môže to byť dobrý muž, dobrý otec, len vás už prestal fyzicky priťahovať. Veru, aj také sa stáva. A môže sa to stať aj v opačnom garde – na vás už muž chuť príliš často nemá, no s niekým iným by mu to fungovalo.
Ako často sexujeme?
Väčšina ľudí tvrdí, že so svojím životným partnerom spia niekoľkokrát do týždňa. Slováci dokonca v týchto štatistikách predbiehajú iné národy. Tvrdíme o sebe, že sa s partnermi milujeme až 106x za rok, čo je asi každý tretí deň. Tieto čísla môžu byť pre niekoho, kto má doma sex tak raz do mesiaca, riadne frustrujúce. No do týchto výskumov sa počítajú aj ľudia v čerstvom vzťahu a tí spolu spávajú určite častejšie než manželia po pätnástich rokoch. Ak teda nesexujete niekoľkokrát do týždňa, no napriek tomu sa s partnerom cítite dobre, netrápte sa preto. Sú to len čísla a v takýchto prieskumoch aj tak ľudia zvyknú trošku preháňať. Ak ste obaja spokojní, či už spolu spíte raz za mesiac, alebo každý deň, štatistikami vôbec nemá význam sa zaoberať.

Na názor sme sa opýtali párovej psychoterapeutky PhDr. Kataríny Hatrákovej

Existujú fungujúce páry, ktoré vôbec nemajú sex?
V odbornej literatúre články na túto tému príliš nie sú, no ja ako psychoterapeutka som sa s týmto fenoménom už vo svojej praxi stretla. Fungujúce manželstvo bez sexu ako takého môže byť, no každý pár má istú formu intimity, ktorou môže byť akoby nahradený. Intimita v páre teda musí byť a pár, ktorý by ju nemal vôbec (vo forme dotykov, bozkov, túlenia sa) určite potom neradíme medzi fungujúce vzťahy.
Je to normálne, vôbec nemať sex?
Ak sa obaja partneri dohodli a vyhovuje im, že sex nemajú a ani si to neventilujú niekde inde, tak potom je všetko v poriadku a je to ich vec. No ak je to o tom (a tak je to väčšinou), že jeden z páru sex odmieta a ten druhý by aj chcel, to už je zas iný prípad a vtedy tiež už nemôžeme hovoriť o fungujúcom vzťahu.
Sú to častejšie ženy, ktoré sex odmietajú?
Nie je to vždy tak, že ten, kto odmieta, je žena, často sa stretávam s tým, že o sex nemá záujem muž. V tejto súvislosti by som rada spomenula moju skúsenosť z profesionálneho života, že u veľkého percenta mužov, ktorí vôbec nemajú záujem o sex so svojou ženou a zdravotne sú v poriadku, sa časom a postupom terapie ukáže, že sú závislí od pornografie. A, naopak, ak je v páre tá frigidná žena, často sa ukáže, že sa ventiluje na rôznych chatoch alebo si píše s inými mužmi správy sexuálneho až perverzného charakteru a takto sa vlastne ventiluje. U žien sa často stáva aj to, že sex začnú odmietať po narodení detí a až o niekoľko rokov sa zistí, že trpia popôrodnou depresiou.
Poznáte aj páry, ktoré sa dohodnú na tom, že ak napríklad žena nemá záujem o sex, tak muž má povolené mať milenky, ale inak normálne fungujú spolu?
Áno, stáva sa to, no väčšinou sa ukáže, že žena, ktorá sa tvári, že je všetko o. k. a vyhovuje jej, že nemusí so svojím mužom spať, sa aj tak celé roky trápi a v tomto vzťahu vôbec nie je šťastná.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:37