shutterstock.com
StoryEditor

Toto je láska, žiarlivosť a nevera pohľadom slovenských mužov

13.08.2020, 16:00
Vzťahy
Ako vyzerá skutočná láska a kedy naozaj chlap skutočne miluje ženu? Je žiarlivosť len nedostatkom sebavedomia? Traja hudobníci – Filip Jančík, Majself a Fefe prehovorili špeciálne pre Evitu o svojom pohľade na lásku, žiarlivosť i neveru.

Filip Jančík, husľový virtuóz: Ak sa o vzťah nestaráte každý deň, začne to škrípať
Lásku prirovnáva k hudbe. Vzťah podľa neho musí mať svoju vlastnú melodickosť a treba si ho budovať a starať sa o neho. Muž v prvom rade musí byť gentleman a musí mať k žene rešpekt! Venovať jej dostatok pozornosti, chrániť ju, všímať si a vážiť si maličkosti, ktoré pre neho každý deň robí.

Ako podľa teba vyzerá skutočná láska?
V mojom svete existujú dva typy lásky. Prvou je láska k hudbe, tá ktorá vás opantá, tá, ktorú si užívate len sami alebo sa o ňu delíte s poslucháčmi. Je jedno či hráte alebo hudbu len počúvate, účinok to má rovnaký. Je to únik z reality, je to láska, ktorá vás naplní a robí vás celistvým. Do hudby sa dokážem zaľúbiť hneď. Je to druh emócie, ktorá vo vás vyvolá sluchový vnem. Je síce krátkodobá, ale opakuje sa intenzívnejšie pri inej melódií. Nevyvolá až také silné motýle v bruchu ako ľudská emócia, ale zato mne poriadne zimomriavky. Druhou láskou je láska k človeku. Taká, ktorá je intenzívna, len keď je opätovaná a sú tam zapojené všetky vnemy. Pri takej láske neudávate tóninu, v ktorej ju odohráte. Tá má vlastnú melódiu. Je krásna, číra a jedinečná je v tom, že každá z melódie lásky k človeku je iná. Pre mňa je skutočnou láskou láska k hudbe, ktorú môžem zdieľať s človekom, ktorého milujem. S človekom, s ktorým cítim, že som na spoločnej melodickej linke. Vtedy, keď sa zlúčia tieto dva typy, tak prežívam pravú, skutočnú lásku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Filip Jancik (@filipjancikofficial),

Keď muž naozaj miluje ženu, tak to vyzerá asi takto:
Muž v prvom rade musí byť gentleman a musí mať k žene rešpekt! Venuje jej dostatok pozornosti, chráni ju, všíma si a váži maličkosti, ktoré pre neho každý deň robí. Vyznania lásky môžu fungovať v začiatku vzťahu, no myslím si, že dôležitejšie sú skutky. Každá žena sa poteší malému prekvapeniu, ktoré vzťah oživia aj po mnohých rokoch. Nemusí to byť kytica kvetov. Za pokus možno stojí prekvapiť ženu tým, že pripravíte večeru, povysávate alebo vynesiete smeti bez zbytočného frfľania. Do prania či žehlenia sa radšej nepúšťajte, pokiaľ nedostanete od ženy písomný súhlas – nech máte dôkaz, že s tým súhlasila. Aj keď pozerá na svoj nový vlnený svetrík zrazený do veľkosti detského oblečenia či na ružovú blúzku, ktorá bola predtým biela, s papierom v ruke sa na vás nemôže hnevať (smiech). Ku vzťahu patrí rovnováha a súlad, ako v hudbe... Akonáhle správne neladíte struny každý deň, výsledok znie falošne. Tak je to aj láska k žene. Ak sa o váš vzťah nestaráte každý deň, začne to škrípať. A pritom niekedy stačí bežná správa počas ubehaného dňa: „Usmej sa“. Milovaná žena a žena, ktorá miluje, si váži každé gesto.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Filip Jancik (@filipjancikofficial),

Žiarlivosť: Je prejavom lásky alebo len nedostatkom sebavedomia?
Prirodzená žiarlivosť je súčasťou každého zdravého vzťahu a myslím, že do určitej miery je prejavom lásky a druhej polovičke to lichotí. Samozrejme, v rámci normy! Žiarlivosť, ktorá obmedzuje jedného alebo oboch partnerov, vyvoláva hádky či iné nezhody do vzťahu nepatrí. Či už je prejavom lásky, majetníctva alebo nízkeho sebavedomia jedného z partnerov. Ak muž miluje svoju ženu, nikdy ju neponíži pred inou ženou, akokoľvek mu je daná slečna sympatická. Ako som spomínal vyššie, muž musí byť gentleman v prvom rade, a to zahŕňa všetky hodnoty, ktoré by mal mať voči nej. Platí to vzájomne, ak sa dvaja ľudia ľúbia, nedávajú si dôvod k žiarlivosti. Ak toto zlyhá, zlyhala podľa mňa najmä vzájomná úprimnosť a dôvera.

Muž je neverný, lebo:
Neviem to posúdiť z vlastnej skúsenosti, no myslím si, že ak sa partneri nedostatočne venujú jeden druhému a vzťah berú ako samozrejmosť, začnú sa nudiť. V začiatku vzťahu sa každý z partnerov snaží očariť toho druhého, no po dlhšom období sa veľakrát snaha vytratí. Iným dôvodom môže byť nespokojnosť muža v intímnom živote, ktorú s partnerkou nerieši otvorene, a tak náhradu hľadá niekde inde.

Majself vlastným menom Michael Švehla, raper: Milujúci muž si na žene všíma detaily, ktoré nikto iný nevidí
Lásku medzi mužom a ženou vníma ako magnet. Žiarlivosť je podľa neho problémom ega, ale môže byť aj prejavom lásky. Keby sa všetci správali ako z učebníc, tak by podľa neho zomrela vášeň.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Majself (@majself_neptun),

Ako podľa Teba vyzerá skutočná láska ?
Je to ako magnet. Neviditeľné puto, čo spája ľudí dohromady. Ťažko to vyjadrovať vetami, ja mám na to hudbu, tam mi to ide asi ľahšie. Z môjho pohľadu je to veľmi veľa vecí. Od príťažlivosti až po schopnosť rozosmiať sa, alebo prekonávať ťažké situácie spoločne. Vždy je tam však to niečo, čo nie je vidieť a nedá sa opísať. Ten „magic“ medzi dvomi ľuďmi. Každý vzťah to má iné, jedinečné a vlastné.

Keď muž naozaj miluje ženu, vyzerá to asi takto:
Myslím si, že jej chce dať všetko na svete. Je pre ňu ochotný zomrieť, zároveň pre ňu žiť. Myslí na ňu, keď s ňou nie je a keď je s ňou, tak preto, lebo chce, nie preto, že musí. Zároveň k nej pociťuje rešpekt. Podporuje ju v tom, čo robí, lebo chce, aby bola šťastná a úspešná. Nerozmýšľa o tom, či s ňou bude, alebo nebude aj zajtra. Lebo tak to znamená, že akceptuje určitým spôsobom „my“ do svojho „ja“. Miluje na nej detaily, ktoré si nikto druhý nevšimne. A tisíc ďalších vecí. V prvom rade už nehľadá žiadnu inú.

Žiarlivosť: Je prejavom lásky alebo nedostatkom sebavedomia ?
Určite má aj žiarlivosť svoje rôzne formy a škály. Záleží predovšetkým na konkrétnych ľuďoch a na tom, akí sú vo svojom vnútri. A je, samozrejme, podstatné, aký majú vzťah. Najdôležitejšia vec je potom to, či je žiarlivosť opodstatnená, alebo nie je. Pokiaľ nie je, tak je to zväčša iba nedostatok ega. Pokiaľ je to naopak, tak je to síce rana pre ego každého muža, ale takisto aj prejav lásky. Keby sme sa všetci chovali podľa učebníc, tak by medzi nami pravdepodobne zomrela vášeň...

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Majself (@majself_neptun),


Kedy je muž neverný?
V prvom rade keď má na to priestor, dôvod a hlavne chuť. Vzájomná chémia medzi mužmi a ženami je vec, ktorú nepoprieš. U mužov je to vždy spojenie chémie a toho, že im doma niečo chýba, alebo pred niečím utekajú. Alebo sú skrátka len promiskuitní a jedna im nestačí. Poznám veľmi veľa ľudí, ktorí sú v podstate len dobití zo stereotypu, v ktorom žijú. Jednoducho nevedia, ako by v sebe a vo vzťahu rozdúchali oheň a vášeň, tak to skúšajú cez inú ženu. Iní sú skrátka len notorickými neverníkmi.

Fefe vlastným menom Martin Žúži, sólový gitarista: Po prvotnom pobláznení prídu bežné dni
Člen skupiny Hex Fefe si myslí, že dnes ľudia opúšťajú partnerov nesmierne ľahko. Láska je podľa neho čosi ako fantastické priateľstvo s bonusom. Hoci žiarlivosť neuznáva, tvrdí, že jej malé množstvo vzťahu rozhodne neuškodí.

Ako podľa teba vyzerá skutočná láska?
Má určite nekonečne veľa podôb. Pre stredoškoláka je iná ako pre dôchodcu. Keď som mal pätnásť rokov, zaľúbil som sa v tábore až tak, že som dostal teplotu. Dotyčná ma odmietla a ja som myslel, že život skončil. Nechcelo sa mi žiť. Napriek vtedajšiemu utrpeniu je to dnes milá spomienka. Niečím podobným si prešiel asi každý. V dospelosti je to trochu o niečom inom. Predpokladám, že každý vzťah sa začne láskou. Po prvotnom pobláznení prídu bežné dni. Z dnešnej doby nemám dobrý pocit. Ľudia sa rozchádzajú s takou ľahkosťou, akoby výmena partnera nebola o nič významnejšia ako výmena starého mobilu za nový. Pohoda vo vzťahu ale neznamená niečo, čo príde automaticky a ostane navždy. Na vzťahu treba pracovať, inak nemá perspektívu. Bez spoločných tém, záľub, priateľov a záujmov nemôže fungovať. Naozajstná láska je ako fantastické priateľstvo s bonusom navyše.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Žúži (@fefericka),

Keď muž naozaj miluje ženu, tak to vyzerá asi takto:
Mohol by som začať rozprávkovými stereotypmi. Niečo ako princ na bielom koni, ktorý sa zjaví v tú pravú chvíľu. Vysadí vyvolenú k sebe do sedla a odcvála do ružových zajtrajškov. Nikdy nezabudne na výročie svadby, na Valentína, pravidelne nosí po práci kvety, nechodí na pivo, má rád domáce práce a podchvíľou sa informuje, na aký romantický výlet by ste mohli najbližšie vyraziť. Nepochybne aspoň raz začas prezlečie sám od seba periny a pred spaním posype posteľ lupienkami ruží. Len tak, bez príčiny. Bohužiaľ, musím prezradiť, tento druh vyhynul už pomerne dávno. Samozrejme, ak vôbec existoval. Napriek tomu, muži na lásku určite nezabudli. Možno ju prejavujú iba trochu inak ako v rozprávkach. Jednoduchými bežnými vecami. Pomocou, keď treba, spoločnými záujmami a témami. Nesebeckosťou. Podporou pri problémoch, ktorých je v živote neúrekom a nikdy neviete, kedy a aké prídu. Každé partnerstvo je výnimočné, a preto asi nie sú žiadne pravidlá, ktoré by nastavili mieru jeho kvality. Najdôležitejšie asi bude naplniť, aspoň z časti, očakávania druhej strany.

Žiarlivosť: Je prejavom lásky alebo len nedostatkom sebavedomia?
Podľa môjho názoru je žiarlivosť v zdravom vzťahu prevažne zbytočná. Žiarlivosť ešte nikdy nič nevyriešila. Ak je opodstatnená, je zbytočná, ničomu nepomôže, akurát možno urýchli koniec. Ak opodstatnená nie je, časom doženie partnera k tomu, že bude. Ľudia zo žiarlivosti páchajú neuveriteľné veci. Od milých hlúpostí až po vraždy. Žiarlivý stredoškolák môže vyvolať zhovievavý úsmev. Žiarlivý 50-ročný alkoholik, to je už vážny problém. Určite je prejavom lásky, ale ak je dlhodobá a chorobná, vtedy prestáva mať s láskou čokoľvek spoločné. Trochu je ale určite z času na čas nezaškodí.

Muž je neverný, lebo:
Nevera je stará ako ľudstvo samo a určite nie je iba mužskou záležitosťou. Nedávno som dokonca čítal, že štatistika je vzácne vyrovnaná. Ak si dobre pamätám, okolo 40% žien aj mužov sa priznalo k nevere. Na túto tému existuje milión odpovedí. Dokonca aj povaha nevery môže byť rôzna. Môže sa prejavovať v celom spektre vzťahov. Od nevery duševnej, fyzickej, jednorazovej, opakovanej až po celoživotnú. Existujú dokonca aj partnerské vzťahy, kde si neveru navzájom tolerujú, ale to je asi naozaj extrém. Mnoho mužov je pravdepodobne neverných kvôli manželskému stereotypu. Zažívajú krízu stredného veku a chcú si mladšou partnerkou dokázať, že ešte nepatria do starého železa. Bohužiaľ, často rýchlo zistia, že s nárokmi výrazne mladšej ženy nevedia vôbec držať krok. Keď opadne prvé nadšenie, zistia , že žijú v úplne rozdielnych svetoch. Väčšinou už býva na nápravu neskoro. Významnú úlohu určite hrá aj alkohol a rôzne firemné párty. To, čo by sa normálne nestalo v pracovnom prostredí, sa môže ľahko udiať na teambuildingu v Tatrách. Príčin je teda milión a asi by sme ich mohli vyratúvať donekonečna. Na záver spomeniem hlášku zo známeho amerického filmu: „Čo sa stane vo Vegas, zostane vo Vegas“.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:44