shutterstock.com
StoryEditor

Sedem spôsobov, ako z vás môže manželstvo spraviť úspešného človeka

18.07.2020, 17:00
Vzťahy
V dnešnej dobe mladí manželstvo stále odkladajú a žijú v spoločnej domácnosti bez papierov. Pritom ani nevedia o čo prichádzajú. Podľa výskumov má manželstvo viacero pozitívnych stránok.

Manželstvo s najlepším priateľom z vás spraví šťastného človeka

Nedávna štúdia, ktorá skúmala spokojnosť v manželstve a bola vydaná Národným úradom pre ekonomický výskum naznačuje, že najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí si zobrali svojich najlepších priateľov. Navyše, štúdia dospela k záveru, že celkovo manželstvo vedie k zvýšeniu pohody. Avšak tí, ktorí považujú svojho manžela alebo partnera za ich najlepšieho kamaráta, majú dvakrát viac životného uspokojenia ako ostatní, ako píše businessinsider.com. Partneri sa navzájom podporujú a vzájomne si pomáhajú prekonať niektoré životné výzvy.

Zosobášení ľudia získajú určité peňažné bonusy

Dva platy sú už výrazne cítiť. Môžete si dopriať viac ako keď ste sami. Aby toho nebolo málo, dvaja samostatní ľudia v skutočnosti zaplatia vyššie dane ako v manželstve. Taktiež dostávajú daňové bonusy na manžela /manželku.

Ženatí muži dostávajú vyššie prémie

Svadba sa pozitívne odrazí aj v peňaženke mužov. Nedávna štúdia prišla na to, že muži zarábajú viac, keď sú ženatí v porovnaní tých, ktorí ešte nevstúpili do chomúta. Výsledky ukazujú, že ženatí muži medzi 28 a 30 rokov zarábajú asi o 15 900 dolárov viac ročne v porovnaní s ostatnými, zatiaľ čo ženatí muži 44 až 46 rokov mali v peňaženke o 18 800 dolárov viac ako slobodní muži v rovnakom veku.

Vydaté ženy pracujú menej ako slobodné

Keďže vedia, že ich doma čaká muž, majú tendenciu skôr končiť v práci.

Zosobášení ľudia majú zdravšie srdce

Už množstvo štúdií poukázalo na efekt manželstva na ľudské zdravie. Nedávny výskum z New York University Center Lagon zistil, že zosobášení ľudia mali o 50 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s ostatnými. "Mohlo by to byť spôsobené tým, že keď je niekto v manželstve, ten druhý ho podnecuje k tomu, aby sa lepšie o seba staral," dodal Dr. Jeffrey Berger, kardiológ so zameraním na prevenciu na NYU.

Manželstvo je dobré na pamäť

Manželstvo vás môže zachrániť pred duševným úpadkom. Jedna štúdia z Harvardu zistila, že tí, ktorí boli zosobášení bez vážnejších problémov až do 50 rokov, zaznamenali lepšie výsledky v pamäťových testoch neskôr, keď boli starší než ostatní. Ďalší výskum, publikovaný v odbornom časopise PLoS ONE zase odhalil, že manželstvo bolo spojené s nižším rizikom miernej kognitívnej poruchy a demencie.

Ľudia, ktorí majú svedomitých partnerov, majú tendenciu byť úspešnejší v práci

Päťročná štúdia takmer 5 000 zosobášených ľudí z Washington University v St. Louis naznačuje, že osobnosť jedného z manželov má obrovský vplyv na profesijný úspech toho druhého. Svedomití manželia vykazujú dobré návyky ako je starostlivosť a spoľahlivosť. Ich partneri zvyknú preberať tieto vlastnosti a uplatňovať ich na pracovisku. Navyše, mať partnera, s ktorým máme šťastné manželstvo, môže znížiť stres, vďaka čomu sa môžeme plne sústrediť na prácu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:01