shutterstock.com
StoryEditor

Orgazmus predstiera väčšina žien. Zisťovali sme prečo

03.07.2020, 17:00
Vzťahy
Aj keď ste sama nikdy orgazmus nepredstierala, určite poznáte niekoho, kto áno. Či už je to kamarátka, kolegyňa alebo susedka, ktorú v noci počujete cez stenu. Podľa prieskumu vedkýň z univerzít v Lancashire a v Leedse orgazmus hrá alebo aspoň "vylepšuje" 80% žien.

Veľa žien si túto radosť v živote veľmi neužije a vyvrcholenie radšej pravidelne predstiera. Výskumy tvrdia, že preto, aby sex urýchlili alebo aby urobili radosť partnerovi.

"Účastníčky prieskumu sa väčšinou s pomocou hlasového prejavu snažili, urýchliť partnerovu ejakuláciu, pretože sa nudili, boli unavené, cítili sa nepohodlne alebo sa niekam ponáhľali," povedala magazínu NBC News Gayle Brewerová, jedna z autoriek výskumu.

Túto neromantickú tému potom u žien v dlhodobých vzťahoch dopĺňa ešte iný dôvod - túžba potešiť partnera a akosi ho "odmeniť" za snahu. "Predstieram často. Bohužiaľ patrím k ženám, ktoré orgazmus nedosiahnu ani samy, ale viem, že manžel ma miluje, veľa sa snaží, aby sa mi to s ním páčilo. Mne sa to páči, ale orgazmu fakt nedosiahnem a viem, že by mu to bolo ľúto, nie kvôli jeho sebavedomiu, ale kvôli mne. Takto sme spokojní obaja, "píše anonymná užívateľka v diskusii na serveri eMimino.cz.

Od hrania k priznaniu
S takzvane anorgasmickými ženami sa vo svojej praxi stretáva aj sexuológ a gynekológ Pavel Turčan. Niektoré z nich nedosahujú orgazmus nikdy alebo len veľmi výnimočne, iné problém trápi selektívne - s konkrétnym partnerom. "Na začiatku orgazmus predstiera minimálne 70 percent z nich," odhaduje lekár. "Ak je to ale problém dlhodobý, po určitej dobe idú s pravdou von. Tých, ktoré to partnerovi nepriznajú vôbec, je maximálne 5 až 10 percent."

"Orgazmus predstierajú preto, že sa často hanbia o tom s partnerom hovoriť. Majú pocit, ako by to bola nejaká ich chyba alebo niečo, za čo by sa mali hanbiť, "dodáva Turčan.
"Pre väčšinu z nich je ale sex napriek tomu zdrojom príjemných pocitov a majú ho radi. Len v malom percente ho prežívajú skôr neutrálne, teda že ho vlastne robia len kvôli partnerovi, alebo dokonca aj negatívne, s nepríjemnými pocitmi. "


Žiaden orgazmus? Nevadí
Nájdu sa podľa neho dokonca ženy, pre ktoré anorgazmia nepredstavuje žiadny problém. "So svojím sexuálnym životom sú spokojné a rieši ju len preto, aby urobili radosť partnerovi, ktorý si napríklad vyčíta, že je to jeho chyba a berie to ako svoj handicap."
"Osobne to mám tak, že môj partner tlačí na to, aby som orgazmus dosiahla, najlepšie viackrát. Zveril sa mi, že sa od toho odvíja jeho sebavedomie ako chlapa, "opisuje v diskusii jedna z užívateliek. "A od tej doby čím väčší chce odo mňa výkon, tým menej som schopná orgazmus prežiť. Čím viac sa snaží a tlačí ma k orgazmu, tým menej som uvoľnená a tým viac sa sústredím, aby to išlo, pričom to samozrejme nejde, a tak sa aj po dlhšej dobe uchýlim k predstieraniu. "
"Xkrát som mu vysvetľovala, že si to užívam aj bez môjho vyvrcholenia a ten prežitok zo sexu tým netrpí. Je buď krásne milovanie, alebo nie je, ale u mňa to s orgazmom nesúvisí, "pokračuje.
Časť žien sa v diskusii spovedá z podobných skúseností, iné vec vidí úplne opačne. "Nie je lepšie mu to povedať a spoločne skúšať? O to väčšiu radosť bude, keď sa podarí. A keby to nešlo, chlapa by som presvedčila, že to rozhodne nie je jeho chyba, lepšie ako mu klamať, "radí jedna z nich.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:40