shutterstock.com
StoryEditor

Uznávaný psychológ radí: Čo robiť, keď vám muž neprejavuje lásku?

25.06.2020, 12:00
Vzťahy
Máte v poslednej dobe pocit, že vaša polovička šetrí na komplimentoch a slovo milujem ťa nemá ani vo svojom slovníku? Chyba nemusí byť hneď v tom, že jeho city k vám ochladli, práve naopak.

Podľa psychológa Petra Šmolka muži nemajú problém s vyjadrením mužských citov. Taký cholerik plytvá evidentne emóciami kadiaľ chodí. Rovnako tak láskou treštiaci samček vie šikovne verbalizovať dokonca vášne aj city kladné. "Milenky ženatých mužov by mohli rozprávať! Samozrejme aj legálne partnerky na samom začiatku vzťahu, prípadne vo chvíli, keď si u nich ich mužíček potrebuje čosi vyžehliť," vysvetľuje psychológ Šmolka a tým, že pravými majstrami v tom, aké slovíčka a akú intonáciu kedy zvoliť, sú napríklad sobášni podvodníci, ako píše idnes.cz.

Muži: samozrejmosť netreba "rozkecávať"

"Bežný muž si je však skalopevne istý, že jeho žena musí predsa vedieť, ako ju má rád. Tak prečo to ešte nejako zbytočne "rozkecávať" ?!" tvrdí psychológ a dodáva, že ak je priamo položená otázka, či ju miluje, volí občas sebazničujúce kľučky.

"Áno, mám Ťa rád - čo je výrok, po ktorom zvyčajne nasleduje kontrolná otázka, či ju naozaj miluje. Do debaty o rozdieloch medzi milovať a mať rád sa už potom muž radšej ani nezapája. Silnejšie povahy opúšťajú komunikačné polia, tie o niečo slabšie radšej v tej chvíli niečo rozbolí."

"Kecy" sú len pre tých neurotických

Prečo je pre veľa mužov taký problém povedať občas partnerke "milujem ťa," keď ich to nič nestojí a ona to chce počuť? Petr Šmolka má za to, že za mnohé nepochybne môže výchova chlapcov. Chlapci predsa neplačú a pravý muž by sa mal vyjadrovať skôr činmi, než iba slovami. Podobnej masáži sú podľa neho chlapci vystavení nielen doma, kde sa o nich starajú prevažne ženy, ale aj vo verejnom priestore.

"Literatúra, film, televízne inscenácie na strane jednej, a silácke názory rovesníkov na strane druhej potom len dokonávajúc pomyselné dielko skazy. Muž s veľkým M - a kto z nás by ním byť nechcel - je predstavovaný ako chlapisko, za ktorého hovoria jeho činy, päste a priebojnosť. Kým lyrické výlevy sú rezervované pre tých neurotických, ktorých predstaviteľom je oveľa častejšie taký Woody Allen než napríklad Alain Delon alebo Bruce Willis," vysvetľuje psychológ.

Ženy: najsilnejšie afrodiziakum je pocit, že sme milované

Bežný muž si je skrátka istý, že svoju lásku vyjadrovať nemusí. Ani činmi, nieto ešte slovami. Vo svojom opojení predstavou, že vyjadrovanie lásky potrebujú k šťastiu iba ženy ovanuté hystériou, považujú niečo také za komédiu. "Sú aj takí, ktorí tento svoj pocit dokonca verbalizujú. A potom sa čudujú, keď sa ich drahá, adresátka to podobných výrokov, začne skutočne ako hysterka správať," dodáva psychológ.

"Vo vlastnom záujme by si títo chlapíci mohli aspoň občas pripomenúť, že pre mužov je najsilnejším afrodiziakom obdiv ženy, zatiaľ čo pre ženu pocit - pochopiteľne opretý o dôkazy, že ju daný muž miluje, berie vážne a zároveň ho zaujímajú nielen jej vnady, ale aj pocity."

Lásku možno vyjadriť kvetinou, ale napríklad aj vlastnoručne uvarenou večerou, pričom pozorný partner neupečie žene držiacu diétu grilované koleno, aj keby sa sám po ňom mohol utĺcť. Taký muž si všíma a snaží sa dešifrovať, čo robí jeho drahej radosť, či sú to lístky do divadla, šperk, ponuka dovolenky za hranicami všedných dní, alebo napríklad len to, že je ochotný sa s ňou zúčastniť narodenín pani svokry, bez toho aby to nahlas komentoval.

"Poďme si každý sám za seba napísať na kus papiera čo najkonkrétnejšie a so snahou o pozitívne formulácie, čím by nám ten druhý mohol urobiť radosť," ponúka Petr Šmolka jednu užitočnú pomôcku. "A potom si niekedy tie papiere vymeniť. Bez toho aby sme sa o napísanom bavili, pretože inak hrozia debaty ako - ja by som to a to robil, keby si ty ... "

Takáto výmena "papierikov" môže byť užitočným nástrojom, ktorý použijete v okamihu, keď by sa vám zachcelo druhého niečím potešiť. "Zároveň však nemožno podobnú hru chápať ako zákazkový list. Aby sme po týždni nechodili a nehovorili, tak toto si splnil na 20 percent, toto vôbec, mal by si sa chlapče polepšiť!"

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 23:53