shutterstock.com
StoryEditor

Skutočný príbeh čitateľky: Priateľ neznáša mojich rodičov

12.06.2020, 14:00
Vzťahy
Nájsť rodinu, kde to funguje medzi generáciami bezchybne, je dnes už aj rarita. Ako to už býva, väčšinou za všetkými nepríjemnosťami bývajú peniaze...

Tri roky mám priateľa Tomáša, s ktorým žijem a na ceste je aj naše prvé dieťa. Veľmi ma však trápi, ako sa v poslednom čase správa k mojim rodičom. Ja sama som nekonfliktná a u nás doma sme vlastne takí všetci. Čo si pamätám, mama s otcom sa vôbec nehádali. Keď som dospela a osamostatnila sa, rodičia boli stále pre mňa bezpečným prístavom, do ktorého som sa rada vracala. Aj môjho súčasného priateľa prijali pekne. Navyše, nikdy sa medzi nás nemiešali. Pravidelne sme k našim chodili na návštevu a všetko bolo v poriadku.

Štedrá pomoc od budúcich svokrovcov
Problém sa objavil pred pol rokom. Priateľ kúpil starší domček, ktorý musí prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, čiže o komfortnom bývaní v ňom momentálne nemôže byť ani reči. Do toho som otehotnela, čiže rekonštrukciu potrebujeme urýchliť, aby bábätko prišlo do vhodného prostredia. Finančne nám na opravu domu prispievajú hlavne Tomášovi solventní rodičia. Ja som im za to veľmi vďačná, ale priznám sa, že mi začína prekážať, že si prisvojujú právo rozhodovať, čo a ako bude, prípadne nebude v dome vyzerať. Všetko plánujú spolu s Tomášom a každý môj návrh zmietnu zo stola.

Peniaze alebo brigáda
Navyše, čo sa týka finančnej pomoci, moji rodičia nemôžu Tomášovým vôbec konkurovať. Mama pracuje ako pokladníčka v supermarkete a otec je vodič z povolania. Starajú sa ešte o moju mladšiu sestru, ktorá študuje na vysokej škole. Peňazí nazvyš nemajú a ja som od nich ani nikdy nič nepýtala. Lenže Tomášovi to začalo prekážať. Nedávno im to dokonca vytkol a prišiel za nimi s návrhom, že keď nám teda na opravu neprispievajú rovným dielom ako jeho rodičia, tak by mal môj otec chodiť každý víkend na brigády. Môjho otca Tomášove slová zaskočili. „Keď budem mať voľno, určite ti prídem pomôcť, ale ja jazdím aj diaľkové trasy a vtedy si potrebujem počas víkendu oddýchnuť. Mám už predsa len nejaký ten vek a nezvládnem toho toľko ako za mladých čias,“ snažil sa otec debatu trochu odľahčiť. Tomáša to však naštvalo.

Zmierenie na obzore?
Od toho dňa mi neustále vyčíta prístup mojich rodičov, odmieta so mnou jazdiť za nimi na návštevu a máme doma dosť dusno. Je mi z toho všetkého smutno, pretože onedlho porodím dieťatko a chcem, aby vyrastalo v láskyplnom prostredí vrátane starých rodičov z oboch strán. Lenže momentálne je to skôr sen, než realita. Mrzí ma, že až teraz som Tomáša naozaj spoznala. A nepáči sa mi, že si silou-mocou presadzuje svoje. Okamžite je zle, ak niekto práve nerobí to, čo si on zmyslí. O pár dní bude mať moja mamina okrúhle narodeniny. Chystá oslavu, na ktorú pozvala nielen mňa a Tomáša, ale aj jeho rodičov. Od tohto dňa si, priznám sa, veľa sľubujem. Je to totiž výborná príležitosť, ako všetko urovnať. Lenže to by mala chcieť aj druhá strana, a tou si zatiaľ nie som až taká istá...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:58