shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú časté príznaky vyhorenia. Môže vám hroziť aj vo vzťahu

08.06.2020, 14:30
Vzťahy
Autor:
Diabetik
Vyhorenie je veľmi vážny stav. Človek trpí bolesťami hlavy a brucha, únavou, nespavosťou, dokonca aj srdcovými problémami. Takto ho spoznáte.

S vyhorením sa stretávame väčšinou v povolaniach náročných na komunikáciu a empatiu, napríklad u lekárov, zdravotných sestier, učiteľov aj psychológov. Nevyhýbajú sa mu ani vrcholoví manažéri. Podľa psychologičky Margity Drienovskej vyhorieť môže aj problematický citový vzťah a neuspokojivý citový život. Prejavuje sa ochladnutím vzťahu, nezáujmom o partnera. „So psychickým typom vyhorenia sa môžeme častejšie stretnúť u manželov, keď prebehne prvotné nadšenie, zamilovanosť a potom nastane všedný život s bežnými problémami,“ hovorí Drienovská. Na začiatku je frustrácia, ktorá sa neskôr mení na zlosť. Objavia sa pocity úzkosti, strachu, depresia a niekedy až zúfalstvo.

Ženy sú emotívnejšie, muži zas racionálnejší

Ženy sa podľa Drienovskej potrebujú vo vzťahu viac podeliť o emócie, muži sú emotívni menej, sú viac racionálnejší. Dnes navyše ženy bojujú na všetkých frontoch: v zamestnaní, v úlohe matky, manželky aj ženy v domácnosti.
Ak žena v domácnosti najčastejšie vyhorí, začne vykonávať svoje povinnosti bez emočnej väzby. „Dá sa variť s láskou a dá sa variť aj z povinnosti. Vo vzťahu môže časom nastať situácia, že to, čo sme predtým robili s láskou, je teraz bremeno,“ dodáva.

Ako spoznať vyhorenie? Všímajte si príznaky:
• úbytok energie
• vyčerpanosť, chronická únava
• nedostatok sústredenosti
• problémy s rozhodovaním
• zdravotné ťažkosti – trvalé bolesti hlavy, ťažkosti so žalúdkom a s trávením, poruchy spánku, srdcové problémy
• bezmocnosť, beznádej
• strata motivácie
• znížená starostlivosť o seba
• sklon k sociálnej izolácii

Rizikové faktory syndrómu vyhorenia
• Nedostatočná spätná väzba
• Situácia, keď nie sú jasne rozdelené kompetencie a úlohy

Ako sa prejavuje syndróm vyhorenia v partnerskom spolužití?
1. Najskôr vyprchá nadšenie zo vzťahu.
2. Ďalšia fáza nesie so sebou rozladenie a pocity smútku, že nie sme v rozprávke, ale v reálnom živote.
3. Nasleduje fáza frustrácie, ktorá sa môže prenášať na iný objekt, napríklad manžel, šéf, práca, peniaze, tovar v obchode, reklamy).
4. Prichádza ľahostajnosť vo vzťahu, strata motivácie, človek je ako bez života.
5. V poslednej fáze sa človek utiahne do seba, vyhýba sa partnerovi aj širšiemu okoliu. Posledné štádium si vyžaduje pomoc psychológa.

Človek má potrebu niekoho milovať
Človek má podľa Drienovskej odpradávna tendencie a potreby sa citovo viazať k opačnému pohlaviu. „Potrebuje mať opätované svoje city, potrebuje niekoho ľúbiť, potrebuje sa s niekým deliť o intimitu vzťahu,“ vysvetľuje odborníčka s tým, že partnerské spolužitie prináša rôzne úskalia, naráža na problémy každodenného života, s čím je spojené riešenie rôznych situácií. Práve vtedy sa ukáže, ako sú manželia pripravení na takúto spoluprácu.
Okrem základných fyziologických potrieb má podľa psychologičky človek aj dve ďalšie dôležité potreby, a to efektívne zvládať problémy a udržiavať si vlastné sebavedomie.
„A v prevencii syndrómu vyhorenia je dôležité pochopiť význam troch dôležitých pojmov: empatia, vedomosti a sebapoznanie,“ uvádza Drienovská s tým, že do vzťahu by mal ísť každý so sebaúctou.

Rada odborníka: Ako vo vzťahu nevyhorieť
PhDr. Margita Drienovská, PhD., oddelenie klinickej psychológie Fakultná nemocnica Nitra
„Vo vzťahu by si mali partneri dávať pozor na spoločné prázdno, mal by byť vzájomne vyladený a vyvážený ,časopriestor‘. To znamená nájsť si čas pre seba, čas pre partnera a mať aj náš spoločný čas. Vo vzťahu by sme mali zladiť to, čo, ako, kde a s kým robím ja, to, čo, ako, kde a s kým robí ten druhý a to, čo ako, kde a s kým robíme spoločne.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:06