pexels.com
StoryEditor

Toto sú tri veľké nezmysly o sexe, ktorým by sme nemali veriť!

17.05.2020, 19:50
Vzťahy
O sexe hovoríme stále, ale aj tak nás zaskočí, že o ňom počúvame kopec nezmyslov. Ako napríklad...

1. Za orgazmus ženy môže chlap

Sedemdesiat percent žien niekedy v živote predstieralo orgazmus a aj keď má tento akt svoj medzinárodný deň, stále je opradený mýtmi. „Jedným zo zavádzajúcich tvrdení je, že ženy majú zvyčajne orgazmus počas súlože. V skutočnosti je samotný pohlavný styk ako cesta k orgazmu pre ženu tragicky neefektívny. Prieskumy uvádzajú, že 70 – 84 percent žien počas súlože pravidelne neprežíva také vzrušenie, ako by malo“, hovorí sex koučka Júlia Gaia Poupětová. Problém je v tom, že ženské vyvrcholenie je pripisované sexuálnym schopnostiam muža. V skutočnosti majú schopnosť dosiahnuť orgazmus ženy v rukách samy. „Žiadny muž orgazmus žene dať nemôže. Môže pomôcť s vytvorením vhodných podmienok, ale orgazmus každá žena môže dať len sama sebe“, vysvetľuje Júlia. Mnohé máme pocit, že riešením je predstieranie vyvrcholenia len preto, aby sa muž cítil ako „samec“. To však vedie k frustrácií a nechuti sexovať. Ak sa o „divadelnom predstavení“ v posteli navyše dozvie muž, môže sa cítiť previnilo a podvedene. Všetko sa často končí neverou. „Je jednoduchšie si frustráciu ventilovať mimomanželským vzťahom, ktorý neverníkovi prinavráti stratenú istotu, že aspoň on je normálny, ako sa učiť, čo robiť inak a efektívnejšie“, hovorí o problémoch sex koučka.

2. Život bez sexu je samovražda

Ak chcete spáchať spoločenskú samovraždu, tak ako nezadané sa priznajte, že už dva roky (tri, štyri,...) s nikým nespíte. Nie ste asexuálka, sex máte rada, len kvôli aktuálnej životnej situácií nemáte chuť hľadať si partnera, s ktorým by ste chceli mať sex. Keď sa k dobrovoľnému celibátu priznala v talkshow moderátorky Oprah Winfrey herečka Kristie Alley, pre všetkých to bol šok. Niečo také sa od známej a úspešnej ženy nečaká. Herečka preslávená filmom Pozri, kto to hovorí povedala, že štyri roky s nikým nespala, pretože sa hanbila za svoju postavu. V čase keď s najrôznejších prieskumov vyplýva, že sex pôsobí proti stresu, znižuje to riziko infarktu, zvyšuje sebavedomie, zlepšuje spánok aj kvalitu pleti, je ťažké zachovať si chladnú hlavu a nepodliehať myšlienkam, že keď máte 35 a sex nie, skončíte na jednotke intenzívnej starostlivosti, psychicky zdeptaná a s tvárou plnou vrások. Nikde sa však už nepíše, že aby mal sex také blahodárne účinky, musí byť chcený a príjemný.

3. Pomer s mladým mužom je na smiech

Kým vzťah staršieho muža a mladej dievčiny je akceptovateľný, žena sa v podobnej situácií ocitá pod paľbou kritiky. Áno, tieto vzťahy zvyčajne dlho nevydržia, ale krátku životnosť mávajú aj tie medzi mladými dievčatami a staršími mužmi. „Vzťah mladšieho muža a staršej ženy nenapĺňa žiadne vžité stereotypy, ktoré tvrdia, že pre ženy je dôležité postavenie partnera, jeho autorita, schopnosť sa o ženu postarať a že pre mužov je zasa dôležité, aby bola žena pekná a plodná, vysvetľuje sexuologička Hana Flifková, prečo sú podobné vzťahy tabuizované. Zaujímavosťou ale je, že až 81 percent starších žien v sexe experimentuje viac, ako keď mali dvadsať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 15:12