shutterstock.com
StoryEditor

Dôkaz, že rozchod nemusí znamenať koniec sveta. Pre istotu. Lebo vás máme rady

29.04.2020, 17:00
Vzťahy
Lebo ľudia sa jednoducho rozchádzajú, keď to inak nejde. Lebo bolieť to bude, tomu sa predísť nedá. Naše rady vám však môžu pomôcť, zvládnuť to lepšie.

Klišé ako sviňa, ale je to tak. Všetko zlé je na niečo dobré a ten, kto túto vetu vyslovil, sa minimálne raz s niekým rozísť musel. Lebo pri rozchodoch to sedí ako riť na šerbeľ. Je jedno, či ste spolu desiatky rokov alebo čerstvo vo vzťahu, či ste zobratí alebo spolu len žijete v jednej domácnosti. Aj to, či máte deti alebo spoločného psa, mačku, auto, robotický vysávač a fungujete v presvedčení, že vám sa to stať nemôže, že ste toho spolu predsa veľa preskákali, že ste si súdení a nedokázali by ste žiť jeden bez druhého... V živote to už tak chodí, že si s nami robí, čo chce a napriek našej snahe o absolútnu rovnováhu všade, kam sa pohneme, nám môže rozdať rany pod pás. Nečakane, alebo aj krok za krokom, pomaličky. Buď nás môže opustiť náš milovaný, z dôvodov cez druhú pubertu až po „nie som pripravený na zrelý vzťah“, alebo si my samy môžeme po čase uvedomiť, že to nie je celkom to, čo v živote chceme. Lebo nás ten chlap obmedzuje, nepodporuje, nechápe... Nech je to akokoľvek, či už jeden z vás „odpálkuje“ toho druhého za konečnú métu alebo sa na rozchode dohodnete, nebude to príjemné. Niečo to v každom zanechá, malému bôľu sa nikto nevyhne. Budete musieť prejsť všetkými fázami od lásky k nenávisti, od žiarlivosti k ľahostajnosti. Aby to však pre vás neznamenalo úplnú katastrofu rovnajúcu sa Hirošime či írskemu hladomoru, aby ste nenútili kamarátky vyvolávať mu a potom skladať, sledovať ho, vydierať samovraždou či si nezodpovedne ťahať domov nových chlapov na to, aby ste na neho čo najrýchlejšie zabudli, pomôžeme vám ten koniec lepšie zvládnuť. Stačí sa naň totiž pozerať ako na začiatok...

... voľného času podľa vlastných predstáv
Ruku na srdce. Koľkokrát ste vynechali kávu s kamarátkami, hodinu jogy alebo ste si nečítali len tak večer knihu, aj keď ste chceli? Koľkokrát ste namiesto toho prispôsobovali svoj program tomu jeho, prali a žehlili jeho košele, vyvárali a piekli, aj keď sa vám až tak nechcelo, luxovali byt od lustrov až po kachličky, keď mali jeho rodičia prísť na návštevu? Že už to nespočítate? Hm, tak hurá na koníčky!

... vlastných investícií... do čohokoľvek
Už mesiace či dokonca roky ste snívali, že začnete vyrábať šperky, otvoríte si cukráreň alebo budete háčkovať svetre... Len on vás od toho odrádzal, nesúhlasil, protestoval. Tak to berte tak, že teraz máte šancu to skúsiť. Nemusí to vyjsť, a možno mal aj pravdu, ale konečne to môžete urobiť len sama pre seba, za vaše peniaze. A keď to vyjde... fúúú, to bude pocit! :-)

... nákupov bez výčitiek
Lebo je jedno, koľko zarábate, či si môžete dovoliť rozhadzovať alebo nie. Takmer vždy, keď ste si kúpili nový sveter alebo topánky, sa vo vás ozvali výčitky svedomia. Lebo to boli veci iba pre vás, neboli určené do spoločnej domácnosti, ani ste ich nepotrebovali obaja, aj ste tých svetrov a lodičiek už mali dosť. A možno to on sám ani tak neriešil, ako ste si to nahovárali, a aj tak tam ten pocit bol. A teraz jednoducho zmizne. Dobré, nie?

... zdravého sebavedomia
Ak ste nedajbože žili s chlapom, ktorý vás považoval za slúžku prvej triedy, alebo vás podceňoval vo všetkom, do čoho ste sa pustili, krútil očami, keď ste niečo povedali, nič lepšie sa stať ani nemohlo. Lebo toto by vás malo vzpriamiť. Prinútiť vás viac to nedovoliť. Nikomu. Posilniť do nových vzťahov, do ktorých budete vstupovať silnejšia, múdrejšia, vyrovnanejšia.

... múdreho rozpočtu
Teda v prípade, že nemáte ešte deti, lebo to je, samozrejme, iná káva. Ale ak ste žili sami dvaja, koľkokrát ste sama sebe v duchu nadávali, že ste napriek dvom príjmom neodložili ani cent? Bolo treba viac nakupovať, variť, viac prať, viac chodiť von, na výlety, do reštaurácií, keď sa nestíhalo, na chaty s kamarátmi, živiť dve autá... A teraz stačí, keď si spravíte ľahké cestoviny, opečiete rybu alebo zamiešate šalát. Lebo vy sa najete aj z toho, ani toho toľko nezašpiníte, aj sa občas prejdete a auto necháte doma. Takže nie len že nezbankrotujete, môžete si polepšiť, lebo ženy šetriť vedia, keď chcú. Všetky.


... lepších vzťahov

A nie len tých partnerských, zlepšia sa všetky. Viac budete s rodinou, s kamarátmi, po práci sa už nebudete tak ponáhľať domov a pokojne na to pivo s kolegami skočíte, a vôbec, budete chodiť všade, kam vás budú volať, aj tí známi, ktorých ste roky nevideli. A čo je najlepšie, nebudete musieť nič vysvetľovať, ani sa náhliť, ani potom doháňať... A noví chlapi? Samostatná kapitola! Lebo ak ste sa náhodou rozišli s takým, čo vám pil krv, máte jedinečnú možnosť sa takého nabudúce vyvarovať. Držíme palce :-).

... nekompromisného plnenia snov
Cestovanie po svete, aj na miesta, na ktoré on ísť „nemusel“, učenie sa cudzích jazykov, aj keď by malo ísť o fínčinu alebo bretónčinu, ktorú, len tak mimochodom, na svete ovláda asi len 600-tisíc ľudí, absolvovanie kurzov od vodičského, cez keramický až po sebaobranu, maľovanie obrazov po večeroch, či kúpa psa alebo celého akvária s exotickými rybičkami. To všetko teraz môžete. Na to všetko teraz budete mať priestor a čas. A to všetko vám pomôže skôr zabudnúť a lepšie sa pripraviť na to, čo príde. A to, že toho bude ešte veľa pekného, to si píšte!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:37