shutterstock
StoryEditor

Toto je 10 vecí, ktoré vám o rozvode nikto nepovie. Takto budete pripravené

20.04.2020, 12:00
Vzťahy
Bolí, ruinuje, rozdeľuje priateľov, berie sebavedomie, krásu aj ilúzie o láske. Ale aj tak o ňom neviete všetko.

1. Nepoznáte ho, kým sa s ním nerozvádzate
Desiatky žien, stovky žien, tisícky žien. Všetky vám potvrdia, že mužov charakter nespoznáte vtedy, keď si vás vezme za ženu, ani vtedy, keď máte spolu dieťa, ale vtedy, keď sa rozvádzate. Ono sa to totiž dá aj slušne, aj menej slušne, aj úplne na hulváta. Mám kamošku, ktorej muž si našiel milenku, klasický scenár, ona na to prišla, on nevedel prestať, odsťahoval sa k nej a založil si s ňou rodinu. Ale moja kamarátka, ako matka jeho dvoch synov, je stále v jeho živote. Pomáha, stará sa o deti, finančne ich podporuje ako vládze, hoci má úplne praobyčajné povolanie niekde v IT firme. Milenku synom predstavil až po tom, ako s tým súhlasila. Nie sú kamarátky, ale dokážu sa pozdraviť, keď sa pri preberaní detí alebo na ich zápasoch stretnú. Potom je tu moja sestra, ktorá svojho čerstvo atestovaného lekára milovala až za hrob. Celá rodina bola z neho priposr.tá, absolvent medicíny, budúci chirurg, to je teda terno pre tú našu Žanetku. No a lekár zmizol, keď bola sestra v siedmom mesiaci tehotenstva, nechal ju v byte s hypotékou, dal si vyplatiť všetko, čo mu jeho právnik poradil, do haliera a keď sa malá narodila a jeho mama jej kúpila krabicu plienok, odrátal si cenu tej krabice z výživného... Veru tak. Ponaučenie z tohto bodu nie je žiadne. Azda len, že dúfajte, že ste narazili na charakter.

2. Budete plakať dlho, predlho
Smútok, stres, nepohoda, možno zúfalstvo, beznádej alebo dezilúzia. Absolútna nedôvera k iným ľuďom, žiadna nádej, že si nás znovu nájde láska. Kombinácie všetkých týchto emócií patria k rozvodu. Ešte sa k tomu pridá aj fakt, že sa nájdu aj momenty, keď vám bude váš budúci exmanžel chýbať tak, že budete mať chuť zavolať mu a poprosiť ho, aby sa vrátil, aby ste to ešte spolu skúsili. Nebudete jesť, možno budete piť viac alkoholu, a všetko vás rozplače. Rátajte s tým, že to nebudú len týždne, ani mesiace. Aj roky to môže trvať, hoci navonok budete vyzerať o. k. Ale ten čas potrebujete, nepreskakujte ho zbytočným randením alebo bláznivým žúrovaním. Odsmúťte si to a budete silnejšia.

3. Rozvádzate sa aj s pár priateľmi a jeho rodinou
Niektorí kamoši nevedia, aký postoj zaujať, tak radšej ostanú v ústraní. Iní budú stáť po boku vášho ex. Ak ste mali spoločnú partiu, niekoľko manželských párov, s ktorými ste trávili dovolenky, silvestre a chodili ste spolu na plesy, je možné, že o ňu prídete. Ani vás samotnú to medzi šťastnými pármi nebude istý čas baviť, radšej budete tráviť voľné chvíle so slobodnými kamarátkami alebo s rodinou. A väčšinou to býva tak, že kto z rozvádzajúceho sa páru má skôr nového partnera, tomu partia ostane... To isté platí aj o jeho rodine, o švagrinách, sesterniciach, o každom, s kým ste boli v kontakte. Prirodzene sa to vytratí do stratena, teda, v 99% prípadov, určite.

4. Budete sa cítiť menejcenne
To nepotrvá dlho a niektoré ženy si týmto pocitom vôbec neprejdú, ale niekde v nás je ešte stále zakorenená veta z filmu Pásla kone na betóne – Nemáš chlapa, nemáš pravdy. Napísať do akejkoľvek kolónky v dokumente slovo rozvedená je prvýkrát čudné, ale časom vám to už ani nepríde, verte mi.

5. Sudcu vaše emócie nezaujímajú
Ak si váš muž našiel milenku po tom, čo ste desať rokov sedeli na materskej doma s deťmi a vyvárali mu večeru, je to smutné, ale sudca mu kvôli tomu styk s deťmi nezakáže. Scény v súdnych sieňach môžu byť úsmevnými príhodami pri víne, ale v skutočnosti je to trochu trápne. Pocity krivdy, neprávosti a pomstychtivosti skúste čo najskôr prežuť a zahodiť. Len si nimi zahlcujete vnútro, tvoria vám hmlu, v ktorej nedokážete racionálne premýšľať, a to nie je dobré pre nikoho zo zúčastnených.

6. Budete náladová. A on tiež
Tak, ako vám budú radiť kamarátky, susedy, mama, sestry, kolegyne, právnik a neviemkto všetko ešte, tak bude rôzne rady počúvať aj on. Z každej strany. Ráno vám môže povedať jednu vec, poobede inú. Neberte všetko vážne, tiež v tých chvíľach niekedy poviete veci, ktoré nemyslíte celkom vážne.

7. Jeho rodina bude nakoniec na jeho strane
Môjmu dobrému kamarátovi povedala mama, že ho už nikdy nechce vidieť. Jej nevesta u nej v kuchyni plakala, deti sa ticho hrali v izbe s dedom, netušiac, čo sa deje, a ona vyhlásila, že s ním skončila. Nechce vidieť jeho novú partnerku, nechce vidieť jeho. Trvalo to chvíľu. Krv je krv, bol to stále jej syn a keď videla, že sa o deti stále stará a že pri novej partnerke je naozaj šťastný, nevestine nariekanie jej zrazu prekážalo. Aj jej to povedala. Dnes si ešte zavolajú, keď si chcú popriať šťastné a veselé, ale vianočný obed si u nej doma dáva nová nevesta... Je to normálne, keď sa na to pozriete z druhej strany, tiež budete vždy na strane svojho dieťaťa, nech sa mu v živote prihodí čokoľvek. Myslite na to, keď sa budete potrebovať niekomu vyžalovať a budete chcieť podporu. U svojich ju nájdete s väčšou istotou.

8. Deti sú múdrejšie, ako si myslíte
Cítia napätie medzi rodičmi, cítia, keď sa neľúbia, cítia a vnímajú všetko. Je hlúpe, ak sa s nimi o rozvode ich rodičia nebavia, oveľa lepšie veci strávia, ak sa im všetko za pochodu vysvetľuje, ak dostanú odpovede na svoje otázky. Ak budú mať stále pocit, že sú milované, ak budú vedieť, že nestratia ani mamu, ani otca, zvládnu to lepšie, ako keby plávali v citovom aj v reálnom vákuu. A nebojte sa pred nimi plakať. Rozvod je rozpadom rodiny, je to smutná vec, hrať statočnú a veselú nepotrebujete. Uľaví sa im, keď budú vidieť, že je normálne, že z celej situácie nemajú stiahnutý žalúdok len ony.

9. S otcom svojich detí budete spojená do konca života
Tak nerobte nič, čo by z vás urobilo ľudí, ktorí sa ani nepozdravia. Čakajú vás spoločné akcie, deti budú mať venčeky, stužkové, svadby... Azda im to nepokazíte tým, že budete na seba gániť z opačných koncov miestností.

10. Nový muž príde. Ale chvíľu počkajte
Je úplne normálne, že po rozvode vás premkne presvedčenie, že už navždy ostanete sama. Že už o vás nikto nezakopne. Že nikdy nebudete milovať a nikdy nikto nebude milovať vás. Je to hlúposť, ale pokiaľ sa vaše vnútro nedá dokopy a nenájdete stratenú sebadôveru, radšej sa mužov stráňte. Inak by ste mohli v snahe „mať niekoho“ podľahnúť niekomu, o koho by ste si v štandardnom nastavení neopreli ani bicykel.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:39