shutterstock.com
StoryEditor

Sú staršie matky horšie ako mladé? Opýtali sme sa odborníčky!

17.04.2020, 18:00
Vzťahy
Dnes je moderné materstvo odkladať čoraz do vyššieho veku a nie je nič výnimočné keď rodia ženy po štyridsiatke. Evita, prvá dáma Kisková a mnohé ďalšie známe ženy v tomto trende idú tiež. Aké sú však staršie matky z pohľadu psychologičky?

Na otázky odpovedá Hana Celušáková, klinická psychologička, psychoterapeutka a dula z Neziskovej organizácie Centrum pre rodinu Kvapka, Ambulancia klinickej psychológie a psychoterapie.

Aká je vaša osobná skúsenosť s budúcimi maminami štyridsiatničkami?

Kurzy rodičovstva v našom centre navštevujú ženy od 18 do 40 aj viac. Každý príbeh je jedinečný a rovnako aj každá mama. Ani v tejto skupine sa nedá zovšeobecňovať. Inak prežíva materstvo prvorodička, ktorá prešla dlhú cestu snaženia sa o bábätko a podarilo sa jej to až v štyridsiatke a inak žena, ktorá v tomto veku rodí svoje tretie dieťa.

Prvé dieťa a vyšší vek - treba mať z tejto kombinácie strach?

Prvorodičky, ktoré sa o odložení materstva nerozhodli slobodne ale v dôsledku nejakých komplikácií, bývajú po narodení dieťatka zneistenejšie aj úzkostlivejšie a v starostlivosti ťažšie zvládajú počiatočné nalaďovanie sa. Nie je to pravidlo, samozrejme. Pravdepodobne v minulosti zažili už viacero strát a zraňujúcich udalostí a preto si menej veria. O to viac podpory by mali dostávať od svojich najbližších.

Matky často vravia, že druhé či tretie dieťa sa pri prvom nejako "zvezie". Platí to aj pre štyridsaťročné viacnásobné maminy?

Maminy v tomto veku často čerpajú zo svojich skúseností a ich sebadôvera je vyššia, majú čas nie len na tehotenstvo, ale si aj život s bábätkom vychutnávať. Tieto ženy si  vedia materstvo vychutnávať ináč, ako mladé ženy. Ocenia zvoľnenie tempa v pracovnom živote, majú viac finančných prostriedkov... býva pre ne však náročnejšie nočné vstávanie a častejšie sa pridružujú rôzne zdravotné problémy. Veľkú úlohu zohráva celkový životný štýl a stav ženy pred otehotnením.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 20:56