shutterstock.com
StoryEditor

Toxickí ľudia. Prečo si vôbec takýchto jedincov držíme pri tele, kto sú a ako sa ich strániť?

18.02.2020, 17:00
Vzťahy
Áno, ľudia v našom okolí. Pomer toho, čo nám do života prinášajú a o čo nás oberajú, je výrazne v náš neprospech.

Zoznámte sa v prvom kole
Vysávajú energiu, v ich prítomnosti sa cítime nepríjemne až vyčerpane. V našich životov sa objavia ako blesk z jasného neba alebo po našom boku kráčajú roky bez toho, aby sme si to čo i len uvedomili. Prejavy toxického človeka majú širokú stupnicu a tolerancia voči nim sa môže podstatne odlišovať. Kým vy cítite už prvý náznak a snažíte sa brániť či utiecť, vaša priateľka roky nemusí chápať, že dôvodom, prečo z práce chodí abnormálne vyčerpaná až frustrovaná, nie sú náročné projekty, ale toxický kolega, ktorý si ju vybral za svoju „obeť“. Ako ho spoznať? „Medzi najzákladnejšie prejavy energetických upírov patrí výrazná koncentrácia len na seba a svoje potreby. Spolu s tým súvisí chýbajúci nedostatok pochopenia pre pocity druhých, neutíchajúca závisť, manipulácia, agresivita či násilie. V neposlednom rade je toxický človek priam majstrom v tvorení konfliktov a marení akejkoľvek našej radosti,“ vysvetľuje psychologička Michaela Hofer Kubačková.

Trúfnu si na každého
Život s nimi nie je jednoduchý, život bez nich môže byť šťastný a oslobodzujúci. Hoci je miera toho, čo dokážeme tolerovať, u každého iná, súrodenca s toxickými sklonmi bude určite ťažké a azda nemožné zo svojho života definitívne odstrániť. Toxicita je vo svojej podstate zdrvujúca. Takýto človek nám nielenže lezie na nervy, spôsobuje neustály stres, konflikty, ovláda nás a tak znepríjemňuje život, ale v konečnom dôsledku svojím rafinovaným správaním dokáže ublížiť natoľko, že nám môže nalomiť fyzické a psychické zdravie. „Toxici“ sú výrazne dominantní, bez problémov pohltia každého, kto s nimi nebojuje, ale dáva im voľný priestor a zároveň im nevie či nechce povedať NIE. Priťahovať ich môžu aj extroverti, ale pravda je, že častejšími obeťami sú pre svoju osobnostnú charakteristiku práve introverti,“ potvrdzuje psychologička.

10 prejavov toxicity

Vzťah s toxickou osobou často znižuje naše sebavedomie, vyvoláva pocity strachu, menejcennosti, čím potláča a ničí základný princíp všetkých vzťahov, ktorým je VÁŽIŤ SI SAMÉHO SEBA. Utekajte kade ľahšie, ak konečne dešifrujete, že „silnou stránkou“ ľudí vo vašom okolí sú tieto vlastnosti:

  • STRESUJÚ VÁS – každodenného stresu je okolo nás toľko, že ďalší potrebuje azda málokto. Dajte zbohom takým ľuďom, pri ktorých sa dostávate ihneď a pravidelne do stresu a berú vám energiu.
  • VYUŽÍVAJÚ VÁS – kedykoľvek a v čomkoľvek. Cielene zneužívajú vašu dobrosrdečnosť a využívajú vás spôsobom, ktorý prináša benefity len jednej strane. Iste, dávať bez očakávania je jedna vec, využívanie hraničiace s poškodzovaním zase vec druhá.
  • OVLÁDAJÚ VÁS – skúšajú to formou manipulácie, ktorú často prehliadnete. Toxickí ľudia, ktorí nemajú pod kontrolou vlastný život, chcú ovládať ten váš.
  • IGNORUJÚ VÁS – resp. hranice, ktoré ste si sami určili, neustále prekračujú a porušujú.
  • KLAMÚ VÁS – a vôbec im to nie je trápne. Zabúdajú na to, že každým klamstvom strácajú vašu dôveru a klamára vo svojom živote naozaj nepotrebujete.

  • ZRAŇUJÚ VÁS – každý pád a bolesť nás posúva vpred. Ak vám však nohy neustále podkopáva a zraňuje vás blízka osoba, nebude to náhoda. Cielené ubližovanie zo svojho života odstráňte, tu odstup nestačí.
  • VZBUDZUJÚ VO VÁS STRACH – cítite neustálu kontrolu, direktívnosť a bojíte sa povedať svoj názor? „Toxici“ ignorujú názory iných, zvyknú druhého zosmiešňovať, podceňovať a vzbudzujú strach, čo i len z reakcie.
  • ŽIARLIA NA VÁS – a nikdy si to nepriznajú. Nevedia prežiť a stráviť, že máte niečo, čo im chýba alebo ste dokázali to, čoho sa oni boja. Pritom sa tvária, že ich to vôbec nezaujíma.
  • BRZDIA VÁS – so svojou neschopnosťou sa vám zavesili „na krk“ a čakajú, že ich prevediete životom. Pomôžete, vybavíte, zabezpečíte. Vaša snaha zlepšiť ich život je väčšia ako ich.
  • STE IM ĽAHOSTAJNÍ – s obľubou predstierajú, že ste priatelia, trávia s vami čas a potrebujú vašu pomoc, ale iba vtedy, keď sa im to hodí. Títo ľudia sú nielen toxickí, ale aj egoistickí, vypočítaví a radšej ich v tom nechajte samých.

Z kola von!
Možno ste konečne precitli a spoznali toxicitu vo svojom živote, v okolí či vo vzťahoch. Odstrániť ju nebude jednoduché, pretože bojovať proti nej sa môže zdať ako vopred prehraný boj. Toxický človek urobí často všetko pre to, aby v našom živote zostal za každú cenu. „Je dôležité pripraviť sa na proces, počas ktorého to nebude mať ani jedna strana jednoduché. Prvým a najdôležitejším krokom je rozhodnutie odstrániť toxického človeka zo svojho života, úplným a definitívnym odstrihnutím sa od neho. Naučiť sa s ním žiť nie je riešenie, iba odkladanie nevyhnutného,“ upozorňuje psychologička, ktorá za jednu zo stratégií považuje stretávanie s toxickou osobou na verejných priestranstvách, zablokovanie informačno-komunikačných kanálov, aby vás dotyčná osoba nemohla kontaktovať. A predovšetkým – nebojte sa povedať NIE a držte sa stanovených hraníc bez pocitu viny!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 07:05