shutterstock.com
StoryEditor

Rodina je základom šťastia a spokojnosti. Robíte tieto veci doma aj vy?

14.02.2020, 10:00
Vzťahy
Mnohé visia na stenách na motivačných tabuľkách. Aby sa na ne náhodou nezabúdalo, pretože fakt dávajú zmysel.

1. Vytvorte domov
Miesto, kde sa občas váľajú nepotrebné veci, kde je veľa vankúšov, ktoré zhodíte na zem, keď si chcete ľahnúť večer na gauč, kde deky nie sú vždy úmerne poskladané... Miesto, kde sa nachádzajú nostalgické spomienky, rodinné fotky, futbalová lopta, ktorú niekto omylom kopol dovnútra a potom sa na ňu zabudlo, a na chladničke je kopec odkazov, kresieb zo škôlky a gýčových magnetiek z dovoleniek. Miesto, ktoré nie je vždy naškrobené, ale cítiť tam lásku a príjemnú atmosféru, ktoré je teplé, nesterilné, ale vaše, osobité... kde sa každý z vás cíti dobre. A rád sa tam vracia.
2. Dodržiavajte tradície
Pamätám si, že my sme doma odjakživa na Vianoce vždy zvonili zvončekom. Takým pekným kovovým, zdobeným, ktorý sme mali už neviem koľko rokov. Bola to predzvesť toho, že pod stromčekom nás už čakajú darčeky. Túto tradíciu dodržiavam aj vo vlastnej domácnosti a verím, že to tak budú raz robiť aj moje deti. A čo sa mi veľmi páči? Keď rodina aspoň v nedeľu vždy obeduje spolu, za jedným stolom. Občas aj celé generácie. Je to naozaj milý sviatočný rituál, ktorý rodinu drží pohromade. Lebo toto presne tradície robia. Spájajú. Akékoľvek. Vytvorte si svoje vlastné alebo preberte tie, čo ste ako deti spoznali. Alebo robte oboje.
3. Dôverujte si a neklamte sa
Že je veľa vecí nad vaše chápanie a ťažko sa vám občas spájajú vzniknuté súvislosti? Skúste si blízkych najskôr vypočuť, kým spravíte hysterický výstup, keď príde manžel neskôr z práce alebo keď vaše dieťa tvrdí, že nie všetko, čo sa stalo, je jeho chyba. Lebo ak ste sa naučili v rodine neklamať si a nebáť sa hovoriť si pravdu o všetkom, nie je na to dôvod. Keď budú doma všetci cítiť, že je možné rozprávať sa bez kriku a hádok, všetko sa dozviete. Aj keby to trebárs malo bolieť, radšej si poviete pravdu, pretože je to fér. Voči všetkým.
4. Podporujte sa
Vraví sa, že ak človek niečo veľmi chce, celý vesmír sa spojí, aby to dosiahol. Lenže aj celý vesmír je bezmocný, ak pri človeku nestojí rodina. Tá má byť odrazovým mostíkom, oporou, útočiskom... Chce vás manžel rozbehnúť nový projekt? Túži byť váš syn hokejistom? Chcela by vaša dcéra spievať? Držte palce, verte, pomáhajte... Akceptujte, že váš muž pracuje občas dlho do noci, aby ste sa mali lepšie, chodievajte na tréningy a zápasy, cvičte pri rádiu a tešte sa na vystúpenia. Všetci spolu. Lebo ak aj vy budete chcieť napríklad vydať kuchársku knihu s rodinnými receptami, hádajte, kto pri vás bude stáť?
5. Plňte sľuby
Musela ste už po dvadsiatypiatykrát ostať dlhšie v práci a nestihli ste zájsť so synom na palacinky či na nákupy s dcérou, ktorá rastie ako z vody? Pamätajte, že čas vám nikto nevráti, preto ak je to čo i len trochu možné, venujte sa rodine. A snažte sa vždy splniť to, čo sľúbite. A ani na to nezabúdajte. Aj keď to je spoločná večera u vás doma s pizzou, lebo nestíhate navariť, alebo výlet do Tatier, namiesto ktorého by ste cez víkend konečne mali upratať. Jasné, že si môžete budovať kariéru, starať sa o domácnosť a to všetko, a aj preto si vás rodina bude vážiť... Ale ak vás deti uvidia len hodinu denne a namiesto toho, aby ste trávili víkend spoločnou aktivitou, budete luxovať celý dom... no veď viete. Pamätajte, že nič vzácnejšie im predsa nemôžete dať, ako je váš čas, nech im už sľúbite čokoľvek.

6. Objímajte sa
Veľa a ešte viac. Lebo objatie má obrovskú silu. Lieči. Podporuje. Je prejavom lásky, záujmu, spolupatričnosti. Pomôže vtedy, keď je smutno vášmu mužovi, lebo sa mu niečo nepodarilo v práci, vašej dcére, keď ju opustí prvý frajer, vášmu synovi, keď sa mu nepodarí futbalový zápas... Lebo objatie je pocitom bezpečia, ktoré vie rodina ponúknuť. Je znakom toho, že nám na druhých záleží, nie sú nám ľahostajní, milujeme ich. A nebojíme sa to dať najavo milým gestom, ktoré často povie viac ako tisíc slov.
7. Ďakujte
Neberte nič ako samozrejmosť. Ani vtedy, keď máte automaticky rozdelené domáce práce a povinnosti. Poďakujte si navzájom za to, že ste pre seba niečo urobili. Vždy. A keď potrebujete pomoc, nebojte sa o ňu poprosiť. Veď k tomu vedieme malé deti a my dospelí na to často zabúdame.
8. Robte kompromisy
Isteže aj názory môžete mať rôzne a že ani všetky záujmy nemusíte mať spoločné, ale je potrebné ich akceptovať a občas sa vedieť prispôsobiť. Napríklad, keď sa vám vôbec nechce ísť na firemnú párty vášho manžela aj spolu s deťmi, ktoré tam budú znudené, ale na druhej strane viete, že pre vášho muža to veľa znamená. Je skvelé aj deťom vysvetliť, že je to také isté, ako keď sa s nimi otec vyberie v sobotu ráno na hríby, aj keby si po celom týždni rád pospal. Je to akýsi výmenný obchod, ktorý robíme jeden pre druhého, ktorý všetky vzťahy drží pokope, lebo nikdy nikoho nebude baviť všetko rovnaké. Dôležité je, že sa viete ako rodina dohodnúť, že kompromisy sa jednoducho robia a že sa robia svojím spôsobom nezištne.
9. Smejte sa a ľúbte
Nahlas a spolu. Často. Na plné ústa. Bez zábran. Uťahujte si zo seba, zabávajte sa. Hrajte spoločenské hry, spievajte karaoke, tancujte, súťažte. Varte spolu, pripravujte raňajky. Stanujte na záhrade. Nič nie je viac ako rodinné šťastie. Tak ho treba svetu ukázať. A lásku tiež. Hovorte „ľúbim ťa“. Len tak, bez dôvodu. Pretože tak to je.
10. Rodinkujte sa
Nezabúdajte, že aj vy ste niekoho deťmi. Že aj vaši rodičia sa vám po celý život snažili dať to, čo sa vy teraz pokúšate odovzdať svojim deťom a vytvoriť vo svojom domove. Navštevujte sa tak často, ako to len ide. Pomáhajte si. Robte spoločné akcie, obedy, oslavy, grilovačky, trávte spolu Vianoce a sviatky. Ukážte vašim deťom, že rodina je to najviac na svete. Že ich starí rodičia, prarodičia, tety, ujovia, strýkovia a krstné mamy... to všetko sú tí, ktorí spolu s vami tvoria krásny rodinný príbeh. Silné puto, ktoré treba pestovať, lebo ľudia, ktorí ho držia pohromade, si zaslúžia vrátiť čas, ktorý vám obetovali. Rovnako ako vám ten váš podľa tohto vzoru raz vrátia vaše deti. Stačí im len ukázať, ako sa robí. A že je jednoducho fajn držať spolu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 23:30