shutterstock.com
StoryEditor

Malé veci, ktoré môžete spraviť hneď teraz, aby bolo vaše manželstvo šťastnejšie a lepšie

31.01.2020, 16:00
Vzťahy
Nie sú to diamanty či kvety, ktoré udržia vaše manželstvo pri živote. Stačí urobiť pár malých, jednoduchých krokov vo vzťahu a budete prekvapení, ako oživia lásku medzi vami a partnerom.

Poďakujte aspoň raz denne

Slovíčko "ďakujem" má obrovskú moc. Ide o malú zdvorilosť, no s veľkými účinkami. Neberte ho ako samozrejmosť. Ukážte svoju vďačnosť aspoň raz denne, ako píše rd.com. Ak váš partner spravil niečo, čo ste ocenili, dajte mu to najavo a povedzte "ďakujem". Je pritom jedno, či spravil drobnú vec alebo niečo veľké. Aj malé veci sa počítajú.

Urobte pre svojho manžela niečo, čo ste robili, keď ste boli čerstvo vydaté

Upečte mu obľúbené koláčiky, pošlite kvety, alebo mu niečo milé napíšte na papierik a podstrčte do bundy. Prečo? Len tak. Pripomeňte si, čo ste robili a ako ste sa k sebe správali, keď ste boli mladomanželia. City postupne, ako roky pribúdajú, chladnú, preto vráťte staré časy naspäť. Vznikne medzi vami nové emocionálne prepojenie a zaspomínate si na medové týždne.

Zaveďte zmysluplnú konverzáciu do svojho vzťahu

Pamätáte si na časy, keď ste sa vzájomne spoznávali a rozprávali sa o svojich pocitoch, o tom, čo sa deje vo svete, čo si o tom myslíte, atď.? Teraz sú vaše rozhovory obmedzené na zoznam potravín, ktoré chcete kúpiť alebo peniaze, koľko minúť na novú pohovku. Skúste jeden večer zistiť, keď obaja pozeráte televíziu, čo vášho partnera najviac zaujalo a porozprávať sa o tom nabudúce. Alebo máte spoločnú záľubu? Páči sa vám niečo? Nezabúdajte si to pripomenúť. Tak ako aj vzájomné city.

Žite spoločne aktívne

Nájdite si fyzickú aktivitu, ktorá vás bude oboch baviť a pustite sa do zhadzovania kilogramov. Budete zdravší a posilníte tým i svoj vzťah. Zahrajte si tenis, skočte do bazéna alebo sa vybláznite pri bedmintone. Spoločné športové aktivity utužia puto medzi vami.

Každé ráno sa pýtajte, čo má na pláne

Čaká ho dôležité stretnutie? Chystá sa ísť na obed so starým priateľom? Zdieľané pocity, nádeje, sny a obavy sú rovnako dôležité a zároveň predstavujú skvelý spôsob, ako budovať porozumenie a vzťah. Nezabudnite sa opýtať ako toto stretnutie, telefónny hovor či obed dopadol. Vďaka vašej ohľaduplnosti sa bude partner cítiť milovaný.

Dajte svojmu partnerovi najavo rešpekt a obdiv na verejnosti

Či už ste na večierku, obchodnom rokovaní, alebo len na prechádzke po ulici, dajte jemné signály, že tvoríte pár. Držte sa za ruku. Usmejte sa naňho. Položte mu ruku okolo ramien. Nikdy si však nerobte žarty z partnera na verejnosti.

Vychoďte nezhody

Ak ste s partnerom v rozpore, spýtajte sa ho, či by ste nešli na prechádzku. Rýchla chôdza na čerstvom vzduchu dokáže viac, ako si myslíte. Napätie sa zrazu rozplynie, nezhody akoby zmiznú, takže bude pre vás ľahšie sa úprimne o probléme porozprávať, nájsť kompromis alebo sa ospravedlniť.

Neriešte veci, ktoré nejdú zmeniť

Mokrý uterák na podlahe? Ponožky pri posteli? Odolajte nutkaniu sťažovať sa. Aj keď vás to dráždi a rozčuľuje, nič tým nezmeníte. Stane sa to znovu a znovu... Namiesto toho si stále opakujte: "Súhlasím s vecami, ktoré nemôžem zmeniť." Budete prekvapení, ako rýchlo váš odpor zrazu zmizne. Alebo si spravte raz za čas stretnutie, kde sa porozprávate o tom, čo vám na tom druhom prekáža a čo by mohol zmeniť. Nebuďte však naštvané či dokonca agresívne, pokojne vysvetlite partnerovi, že by vám spravil radosť, ak by určité veci už nerobil.

Poproste ho pekne o pomoc

Chcete, aby zavesil police? Pokosil trávnik? Poproste ho o pomoc, ale zdvorilo. Nezačínajte vetou: "Mal by si...", ale radšej "Mohol by si..". Taktiež sa vyvarujte výčitkám: "Prečo to nespravíš.." a povedzte radšej "Nabudúce by mi pomohlo, keby si sa mohol pokúsiť.."

Pritúľte sa k nemu

Maznanie pred spaním je príjemný spôsob ako zakončiť deň, no ešte lepšie je takto začať ráno. Nastavte si budík o päť minút skôr ako zvyčajne a pritúľte sa k partnerovi. Nemusíte zo seba vydať ani hlásku. Vďaka fyzickému prepojeniu a objímaniu sa budete cítiť lepšie a bezpečnejšie počas dňa.

Robte spoločne to, čo vás baví

Nájdite si činnosť, ktorá vás oboch baví. Skúste turistiku alebo nejaký kurz. Ak doteraz neprejavil záujem, povedzte mu, že vaša kamarátka vám dala dva voľné lístky do divadla. Potom, čo sa do toho partner zapojí raz, zrejme sa mu to zapáči a môže byť z toho tradícia.

Smejte sa spolu

Jedna štúdia zistila, že páry, ktoré zdieľajú vtipné zážitky, majú medzi sebou menej konfliktov ako ostatné. Podeľte sa o zábavnú historku zo svojho dňa.

Utečte na víkend preč

Stráviť víkend mimo mesto môže byť romantické dobrodružstvo. Vyzbrojte sa mapami a objavujte spolu nové miesta.

Choďte spať v rovnakom čase

Čas na spánok je jedným z tých vzácnych okamihov, kedy je pokoj a s povinnosťami je koniec. Skúste sa aspoň na pár dní týždenne vzdať pozeraniu televízie alebo surfovaniu po internete v nočných hodinách. Strávte čas pred spaním rozhovorom, čo ste zažili počas dňa alebo sa k sebe pritúľte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 10:04