shutterstock.com
StoryEditor

Skutočný príbeh: Zistila som, že môj brat je homosexuál

30.01.2020, 17:00
Vzťahy
Nikdy mi neprekážalo, keď bol niekto inak orientovaný, ale možno aj preto, že sa ma to netýkalo. Toto je však niečo celkom iné – ide totiž o môjho brata.

Už dlhšie mal môj muž podozrenie, že Mišo je homosexuál. Potvrdilo sa to však iba nedávno, keď som ho z električky zazrela v parku na lavičke – tesne vedľa neho sedel nejaký mladý muž. O niečom sa rozprávali a zazdalo sa mi, že sa pobozkali. Brat má dvadsaťpäť rokov a doteraz si domov nepriviedol žiadnu kamarátku. Keď sme sa ho aj s rodičmi pýtali, či niekoho má, vždy sa vyhol odpovedi. No nikdy som si nepomyslela, že by bol inak orientovaný. Oči mi otvoril až môj muž. Raz sme totiž rozoberali tému o homosexuáloch a Peter ma šokoval: „Naozaj si presvedčená, že Mišo nemal doteraz žiadnu ženu, lebo na ňu nemal čas, ako on tvrdí? Nie je to náhodou preto, lebo sa mu páčia muži? Veď si ho lepšie všímaj – chodí na párty, kde prevažujú mladí chalani, to isté dovolenky – doteraz vždy išiel hlavne s mužskou partiou. Nesvedčí to o niečom?“ Po tomto rozhovore mi dal manžel poriadneho chrobáka do hlavy.

Najťažší rozhovor
Miša som si teda začala viac všímať. Bol síce v partii, kde mali aj dievčatá, ale naozaj – ani o jednej nehovoril viac alebo sa s ňou nestretával viac, čo by mohlo naznačiť, že by sa mu páčila. Keď išiel von, tak vždy ho pred domom čakal chalan. Obrázok z parku bol len vyvrcholením mužovej predtuchy. Povedala som to aj Petrovi a on navrhol, aby som sa Miša otvorene opýtala, či je to tak. Rozhodla som sa, že to skúsim. Miša som k nám pozvala na večeru s tým, že muž išiel na služobnú cestu a mne sa nechce večerať samej. Nestalo sa to prvýkrát a vždy prišiel rád – a tak to bolo aj v ten večer. Veľa sme sa nasmiali a keď sme si otvorili vínko k dezertu, začala som s chvejúcim sa hlasom viesť doteraz najťažší rozhovor v mojom živote.

Rodičia ešte nič netušia
Mišo bol najskôr nesvoj a zatĺkal, ale keď som mu povedala o tom, čo som videla, rozplakal sa. „Áno, je to tak. Páčia sa mi muži. Prišiel som na to ešte na základnej škole, ale bál som sa priznať. Ani nevieš, aký som rád, že sa môžem zveriť aspoň tebe. Ubíja ma, že to musím dusiť v sebe,“ povedal. Aj ja som sa rozplakala a silno som ho objala. „Si môj brat, na tom nič nezmení ani tvoja orientácia. Preto vždy budem stáť pri tebe,“ povedala som mu. Mišo však zatiaľ nechce, aby sme to povedali rodičom. „Vieš dobre, ako otec prudko reaguje na tieto témy, keď sa niečo objaví v televíznych správach... Netrúfam si ešte priznať sa rodičom,“ povedal Mišo a ja to rešpektujem. Všetko chce svoj čas...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:45