shutterstock
StoryEditor

Už žiadne výhovorky! Takto dosiahnete vysnívaný kariérny úspech

28.01.2020, 11:00
Vzťahy
Namiesto plaču "Kiež by som bola..." zmeňte myšlienky a urobte niečo hneď teraz, čo vás priblíži k cieľu. Ako sa krok za krokom dostať tam, kde chcete?

„Krátko potom, čo som porodila svoje tretie dieťa, som prežila krízu. Bola som nešťastná, nevedela som, ako sa ďalej pohnúť v profesijnej oblasti,“ začína svoj príbeh Laura Richardsová, vyštudovaná žurnalistka, ako píše womansday.com.

Veľmi jej to neuľahčoval ani manžel, ktorý sa bál, že odíde pracovať do CNN a jeho i deti nechá samotných. Jej snom bolo venovať sa redaktorskej práci na plný úväzok. To bolo pred 11 rokmi. Teraz? V súčasnosti píše pre niektoré z najlepších a najznámejších časopisov v krajine a taktiež šéfuje svojej agentúre, ktorá je zameraná na komunikáciu. Znie to ambiciózne, no svoju kariéru začala s opatrnými cieľmi, ktoré si postupne plnila, až sa dostala tam, kde teraz. Je úspešná a má vlastnú firmu. Čo viac si priať?

Laura Richardsová radí, čo robiť, aby sme boli úspešné v kariére:

Zamerajte sa na svoj sen

Znie to jednoducho, ale často hovoríme o našom vysnívanom zamestnaní alebo ako úžasné by bolo, keby sme mohli robiť to či ono. Zamyslite sa, či ide skutočne o to, čo chcete v živote robiť. Nesnažíte sa náhodou naplniť očakávania niekoho iného? Ujasniť si, po čom skutočne túžite a čomu sa chcete v živote venovať je základom úspechu.

Stanovte si krátkodobé a dlhodobé ciele

Laurine články spočiatku neboli nikde zverejnené. Mala v zásuvke niekoľko pútavých a zaujímavých príbehov, no kým sa dostali do tlače, chvíľu to trvalo. Išla však na to postupne. Najprv oslovila miestne časopisy a noviny, či by jej nedali priestor. A až neskôr, ako získala skúsenosti, sa pustila do hľadania väčších magazínov a vydavateľstiev. Dôležité je stanoviť si jasné, dosiahnuteľné ciele a prebojovať sa postupne až k svojmu najväčšiemu cieľu. Pomôže to väčšej motivácii. Keď budete vidieť, ako sa vám darí plniť i tie najmenšie ciele, budete si veriť viac a tým pádom si na plecia naložíte viac. Veď vy to predsa dokážete!

Rátate s tým, že si to vyberie svoju daň

Aby ste sa dostali k svojej vysnívanej práci, nebude to úplne zadarmo. Cesta k cieľu zahŕňa získavanie kontaktov, budovanie vzťahu s novými ľuďmi, ktorí vám pomôžu, dôkladné vypracovanie životopisu a v neposlednej rade neustála práca na svojich schopnostiach, zručnostiach a vzdelávanie. Laura hlavne na začiatku brala veľa zákaziek, písala pre niekoľko novín súčasne aj v noci, cez víkendy a často mala na to málo času. Buďte vytrvalí. Začiatok je vždy ťažký, no zároveň prínosom v dlhodobom horizonte.

Opusťte svoju komfortnú zónu

Toľko ľudí narieka, ako by radi robili redaktorov na voľnej nohe či vybudovali si kariéru v inej pracovnej oblasti a napriek tomu ostávajú v práci, ktorú nenávidia. Namiesto plaču treba niečo urobiť pre to, aby sa pohli a priblížili k svojmu cieľu. A to často zahŕňa riskovanie. Opustiť zónu svojho pohodlia a pustiť sa do niečoho neznámeho, kde spočiatku nie je istota a idete do risku, že sa to nemusí podariť – aj s tým treba rátať. Risk je zisk. Navyše, každá jedna skúsenosť, či už pozitívna alebo negatívna, vás posunie ďalej.

Šetrite si peniaze

Pri podnikaní treba myslieť na úsporu peňazí. Podarí sa uzavrieť obchod s klientom? Bude sa šéfredaktorovi páčiť článok? Na začiatku nič nie je isté. Preto sa vám hodia peniaze navyše. Naučte sa rozoznávať skutočné potreby. Ak vstupujete do podnikania už s plnou peňaženkou, budete o krok vpred a pripravení na všetko.

Budujte sieť

Nebojte sa požiadať o pomoc svojich priateľov či známych. Dokážu vám poradiť, ak si neviete rady a niekedy vás aj lepšie nasmerujú. Povedzte im na rovinu, že hľadáte nové pracovné možnosti. Nikdy neviete, či sa medzi nimi alebo ich priateľmi nenájde niekto, kto potrebuje človeka ako ste vy. Čím viac ľudí bude o vás vedieť, tým bude väčšia šanca, že vás niekam posunú. Oplatí sa budovať si kontakty.

Vytvorte si víziu na papier

Znie to ako fráza, no skutočne funguje. Laura si všetky svoje sny spísala na papier. Vyhla sa však slovám „chcela by som“, ale doplnila prítomný čas „som úspešnou redaktorkou“ ako by už k tomu prišlo. Neustále si to čítala, až tomu uverila sama a stalo sa to súčasťou jej podvedomia. Ciele videla čierne na bielom, kde boli napísané takým spôsobom, ako by ich už dosiahla. Až nakoniec.. vízia sa stala realitou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 08:24