shutterstock.com
StoryEditor

Sexuálny deviant odsúdený za znásilnenie radí ženám, ako sa nestať obeťou

27.01.2020, 19:00
Vzťahy
Ozval sa nám muž z väzenia, ktorý je odsúdený za znásilnenie ženy. Nie je to nič príjemné a rozhodne túto tému nechceme zľahčovať. Dúfame, že žiadnej z vás sa to nikdy nestane, ale žiaľ, aj tieto veci sú súčasťou života. Tento človek si uvedomuje, že svojím konaním ublížil a trest si už odpykáva. Uvedomuje si aj, že trpí sexuálnou deviáciou a musí sa liečiť. Napísal nám však odporúčania, ktorými by sa mali dievčatá a ženy riadiť, ak chcú eliminovať riziko pred takými, akým je on sám. Deviant Miroslav.

Som sexuálny deviant. Moja sexuálna deviácia sa označuje ako sexuálna agresivita. To znamená, že mám nedokonalý sexuálny motivačný systém a preto nerád dvorím ženám. Chcem ísť hneď na vec a zakaždým najradšej s inou ženou, najlepšie neznámou. Zhruba takto to majú všetci sexuálni agresori, no táto deviácia má viac podôb. Považujem za potrebné vysvetliť vám rozdiel medzi všeobecnou agresivitou a sexuálnou agresivitou, ktoré si ľudia často zamieňajú. Všeobecná agresivita je hrubé správanie sa, ako napríklad nadávanie, fyzické ubližovanie, týranie bez sexuálneho motívu. Sexuálna agresivita je chápaná ako preskakovanie fáz, čo znamená, že muž vynechá dvorenie, rande, spoznávanie sa, zbližovanie sa, a ako som už písal, chce ísť rovno na vec, čiže buď mu ide o sex alebo iné sexuálne praktiky. Ja osobne nikdy nechcem ublížiť žene fyzicky, ale ide mi o sex. Nedá sa však presne povedať, či iný takýto muž použije voči žene aj hrubú fyzickú silu. Násilie je však väčšinou len prostriedok, ako sa dostať k sexu a nie je cieľom takéhoto muža.

Chcem poradiť ženám, ako sa účinne brániť takýmto sexuálnym útokom. Samozrejme, nebudem vám dávať zaručené rady, ako to robia niektoré médiá. Pretože na 100% sa zabrániť všetkému nedá. Najskôr chcem vyvrátiť mýtus o tom, ako taký sexuálny deviant vyzerá. Ľudia si ho predstavujú väčšinou ako starého, slizkého, tučného, okuliarnatého, plešatého muža s dlhým kabátom, ktorý sa poneviera sám na opustených miestach. No realita je úplne iná. Ja sám pochádzam zo slušnej rodiny, finančne zabezpečenej, dokonca moji blízki sú podnikatelia, rodičia pracujú v zdravotníctve. Keď som spravil svoj posledný trestný čin, sexuálny útok na ženu, mal som 20 rokov. Na sexuologickom liečení som spoznal aj iných takýchto mužov a väčšina z nich mala dobré spoločenské postavenie, prácu, dokonca vlastnú rodinu. Boli tam so mnou učitelia, policajti, podnikatelia, známi športovci, ktorí sú inteligentní, s normálnou osobnosťou, no bohužiaľ trpia deviáciou. Nesmiete preto zabúdať na to, že takýto útočníci – sexuálni agresori nemusia byť výhradne neznámi muži, ale môžu to byť vaši blízki, vaši susedia a dokonca rodinní príslušníci.

Teraz vám uvediem pár príkladov a rád. Každá žena by zvýšila svoju bezpečnosť pred napadnutím, keby poznala nasledovné veci: Vedieť aspoň jeden účinný úder sebaobrany a byť si istá, že ho ovládate. Tým pádom sa zmenší riziko šoku pri napadnutí a môžete dostať do šoku práve páchateľa. Takýchto mužov môžete odradiť pozdravením sa mu, svojím príjemným, nenúteným správaním, naoko spoluprácou. Tým získate čas na útek alebo lepšiu prípravu na sebaobranu, a to tak, že ho budete akože volať do bytu alebo na iné vhodnejšie miesto, prípadne že mu dáte svoje telefónne číslo predstavíte sa mu, alebo vyjadríte pochopenie, ľútosť s ním, proste ho zdržíte. Ďalšou veľmi účinnou metódou je nechodiť sama, ale vždy aspoň vo dvojici. No nie vždy je to možné, a preto hlavne vo večerných hodinách, keď ste osamote, buďte ostražitejšia, všímajte si svoje okolie a osoby, ktoré sa okolo vás pohybujú. Nezabudnite, že aj keď ste už pred alebo vo vchode do domu, neznamená to, že už ste v bezpečí.

Neodporúčal by som vám na mieste, kde vám zjavne nikto nemôže pomôcť zbytočne kričať, pretože tým môžete vyvolať agresívnejšiu reakciu útočníka. Takisto by som neodporúčal nosiť zbrane (boxer, nôž, kaser) , pretože sa to môže obrátiť proti vám. Skôr by ste si mohli zabrať stroboskopickú baterku, ktorá oslepí páchateľa a dá vám viac času na útek. Navyše je to i praktická vec na posvietenie si na kľúče, zámky a pod. Táto baterka by proti vám nemohla byť použitá ako zbrane, ktoré som spomínal. Ďalšia výborná pomôcka by mohla byť osobný alarm, ktorého sa páchateľ môže zľaknúť a môže vám prísť niekto na pomoc. Navyše, nie je také ľahké ho vypnúť. Netreba zabúdať na to, že tieto pomôcky treba mať vždy poruke a nie v kabelke. Vždy je lepšie byť pripravený ako prekvapený.

Nepresviedčajte samy seba, že vám sa to nemôže stať, či už si myslíte, že ste neatraktívna alebo čokoľvek iné. Útočník vie rozpoznať ženskú chôdzu, a to, že ste žena mu niekedy úplne stačí. Samozrejme, ak ste na vhodnom mieste pre takéhoto muža, čo sú najčastejšie parky, vchody, tmavé uličky, výťahy, a to hlavne v nočných hodinách.

Nie všetci chcú sex, mnohí chcú len dotyky na intímne miesta a veľakrát sa to snažia zamaskovať tým, že vám niečo ukradnú. Nenechajte sa však oklamať, akonáhle sa vás útočník dotkne na intímnych miestach, je v tom sexuálna motivácia.

Ak sa už stanete obeťou takéhoto útoku, nenechajte si to pre seba. Nahláste to polícii, zdôverte sa svojej blízkej osobe, pretože takýto muž bude pokračovať aj na iných ženách. Bezprostredne po útoku, ak je to možné, nezahadzujte svoje poškodené veci, neočisťujte sa, pretože to všetko môže pomôcť polícii pri dolapení páchateľa. Na záver chcem povedať, že to nie je vaša chyba a preto si to nevyčítajte.

Všeobecné rady, ako nenosiť minisukňu, vás pred útokom neochránia, no je pravda, že v takom prípade by mal páchateľ ľahší prístup na vaše intímne miesta. Rovnako rada, aby ste nechodili opitá a  vyzývavo oblečená sama, vás tiež pred útokom neochráni. Avšak pod vplyvom akejkoľvek návykovej látky máte spomalené reflexy, ste slabšia a tým sa z vás stáva ľahšia obeť pre páchateľa.

Za to, aký som sa narodil nemôžem a nemal som to možnosť ovplyvniť. Ale za to, ako budem žiť a za to aký budem človek, si nesiem zodpovednosť sám. Je mi ľúto, čo som tým ženám urobil, že trápim svoju rodinu, a i keď sa tie škody už nedajú napraviť, dúfam v svoj lepší a plnohodnotnejší život, ktorý sa dá žiť aj bez ubližovania druhým.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 23:52