shutterstock.com
StoryEditor

My a náš život: Prečo som rada, že tento rok sa končí

31.12.2019, 18:00
Vzťahy
Možno aj vám sa rok 2019 príliš nevydaril. Stali sa veci, ktoré vás mrzia a na ktoré chcete zabudnúť. Nie ste v tom sama. Veď pozrite...

Majka (33), žije v Salzburgu
Pokazil sa nám vzťah
Keď si celý tento rok zhrniem, aj napriek najkrajšiemu momentu, keď sa mi narodil syn, bol veľmi ťažký. Posledné mesiace tehotenstva som mala náročné, pôrod nás oboch tiež potrápil. Malý je nepokojné dieťatko, náročné na čas, jeho príchodom sa u nás zhoršili vzťahy. Časté denné hádky, reč bola aj o rozchode, krik, nadávky... Hovorí sa, že príchod dieťatka je to najkrajšie, my sme si to tak nejako nevedeli užiť. Do toho sme sa museli vysťahovať z bytu a hľadať nové bývanie, to nám na pohode nepridalo. Viem, že siedmy rok je vo vzťahu kritický, my tým teda asi prechádzame, tak dúfam, že to zvládneme a po 31. decembri dáme nepríjemnostiam pokoj a opäť nás spoja láska a súdržnosť.

Miška (27), Banská Bystrica
Som unavená
Tento rok mi zomrela kamarátka. Bolo to nečakané a boľavé, ako vždy, keď zomrie mladý človek... A do toho moje rozpoloženie na materskej dovolenke, môj partner má dve práce, aby nás uživil, vracia sa domov unavený, nemá už energiu na to, aby vzal nášho dvojročného syna niekam von, takže všetko je na mne. Stále ho dojčím, sme na seba veľmi naviazaní, takže nemám žiadny čas pre seba a je to dosť vyčerpávajúce. Preto sa veľmi teším na to, že príde zima, keď je náš ocino viac doma, sú Vianoce a ľudia sú k sebe takí nejakí milší, a na to, že príde nový rok, v ktorom náš synček pôjde na jeseň do škôlky a ja si nájdem prácu. Trochu pomôžem nášmu rodinnému rozpočtu a my s malým sa po troch rokoch zaradíme do systému.

Veronika (38), Prievidza
Telo povedalo dosť
Ťahalo sa to dlhšie, jeden nevydarený vzťah, druhý nevydarený vzťah – pred poslednými Vianocami som z bytu vyhodila muža, ktorý u nás, so mnou a s mojimi tromi deťmi, býval dva mesiace, a teda vyzeralo to všelijako, len nie ideálne. V práci toho bolo naozaj veľa, stresy, zlé vzťahy, odchádzala mi energia, išla som na zotrvačnosť... Vo februári to moje telo nevydržalo, dostala som kŕče, ledva som prišla do nemocnice, kde mi diagnostikovali kolapsový stav s vysokým tlakom a hypokalemiou. Skončila som na dlhodobej PN. Prvý mesiac mi robilo problémy ráno vstať z postele a urobiť deťom desiate. O nákupe alebo domácich prácach som mohla len snívať. V máji som absolvovala kúpele, aby som sa dala dokopy definitívne, veľa som premýšľala, nejako sa upokojila. Nemám dobré vzťahy so svojou rodinou, naša komunikácia je na bode mrazu, potrebovala som to spracovať, nájsť sa v tom a nebyť z toho smutná. A potom v septembri som sa stretla s kamarátom, ktorého veľký pes ma napadol, nasledoval urgentný prevoz do nemocnice a trvalé následky v ústach a na perách. Možno to, ako kamarát zareagoval, že vlastne sa nič nestalo, bolo poslednou kvapkou. Vyčistila som si okolie, začala som sa stretávať s inými ľuďmi, začala som myslieť viac na seba a deti a konečne sa cítim šťastná. Okrem toho som veľmi čerstvo zaľúbená, tak verím, že budúci rok bude úplne iný ako tento...

Oľga (46), Veľká Lehota
Príliš veľa pracujem
Získala som novú prácu, takú, ktorá ma baví. Robím s ľuďmi v obchode, poznám ich starosti, problémy, často musím byť aj psychológom, ale dostala som sa do takého tempa, že sa teším, ako na sviatky spomalím, a v novom roku už nedovolím, aby sa kolotoč mojich povinností rozkrútil v takých obrátkach. Učila som sa za pochodu, dochádzala som 80 km tam, 80 km naspäť. Otvárali sme stále nové pobočky, niekoľko mesiacov som bola stále na cestách. Hoci už mám dospelé deti, chýbali sme si, lebo máme krásne vzťahy, navyše som rozvedená, takže na všetko, aj doma, som sama. Tak nejako toho bolo priveľa, takže to zmením...

Veronika (27), Zvolen
Ublížila som láske
Môj rok hodnotím ako rok začarovaný, karmický a občas ako zlú komédiu. Do života sa mi priplietli dvaja muži, lebo tam proste chceli byť. Ja som sa točila v bludnom kruhu a nevedela som z neho vyjsť von. Jeden bol 200 kilometrov ďaleko, ale cítila som to tak intenzívne, že ten, ktorý bol necelú polhodinu ďaleko, mi bol na čas vzdialený na míle. Nechcite zažiť pocit, že jeden sa chce kvôli vám vzdať všetkého, čo mu je najbližšie, a druhý vás miluje a bojuje o vás... Ostala som sama, na veľa vecí som prišla, no, bohužiaľ, neskoro. Svojím konaním som ublížila minimálne dvom ľuďom a hlavne sebe. Rok vyvrcholil zdravotnými problémami, absolvovala som iks vyšetrení, najhoršie scenáre, lekár mi prečítal výsledky mojej menovkyne, takže som prežila 24 hodín ako onkologický pacient. Akoby ma život skúšal, čo všetko ešte zvládnem. Už sa tento rok vyčerpali azda všetky nepríjemné prekvapenia, verím, že do nového roka vykročím šťastnou nohou.

Lucia (36), Hurbanovo
Stali sme sa obeťou podvodu
Hovorí sa, že my ženy máme šiesty zmysel, a ono to asi naozaj aj tak je, keďže som už začiatkom roka cítila, že tento rok bude asi trochu iný ako tie predošlé.
Začalo sa to s maminou ešte v zime, keď ju začali trápiť silné zápaly a niekoľkokrát musela byť hospitalizovaná. Neskôr sa choroba a vyčerpanosť podpísala aj na mne. Keďže zamestnaním som hlavná účtovníčka/ekonómka, vediem spolu tri firmy a stalo sa to práve v čase, keď je obdobie uzávierok a človek melie už aj tak z posledného, nebolo to nič príjemné. Robila som na 150 percent, zmeny v práci si vyžadovali, aby som tam bola od rána do večera. Vysoké pracovné tempo a hodiny strávené pred počítačom sa podpísali aj pod viaceré medziľudské vzťahy. Niektorí kamaráti to so mnou už aj vzdali a ozývajú sa už len sporadicky. Ani s priateľom netrávim toľko času, ako by som si priala, čo sa tiež zakaždým výrazne odzrkadlí na našom vzťahu, ale zakaždým to nejako zvládneme, a za to som mu napriek všetkému veľmi vďačná. Nadovšetko by som si však už priala mať svoju vlastnú rodinku a neostáva mi nič iné, ako len dúfať, že nasledujúci rok sa mi to možno konečne aj splní. Akoby to nebolo málo, v lete sme mali v pláne si s partiou trocha oddýchnuť a načerpať nové sily na spoločnej dovolenke pri mori. Ale ani vo sne by nám nenapadlo, že sa staneme obeťami podvodu, a tak ako naše celoročné úspory, aj sen o krásnej dovolenke sa rýchlo rozplynul. Teraz nás čakajú nepríjemné ťahanice po súde a nikto netuší, ako to celé vlastne dopadne.
Dúfam však, že ten nový rok 2020 bude zase len o niečo lepší a mnohé veci sa na dobré obrátia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 07:42