shutterstock.com
StoryEditor

Aj vy sa ho stále pýtate: „Ľúbiš ma?" Je to vecou sebavedomia, tvrdí psychológ

16.12.2019, 14:40
Vzťahy
Je to veta, ktorú muži nemajú príliš v láske, no aj tak sa ich to často pýtame. Prečo?

Ženy sú od prírody veľmi citlivé, a čo sa týka lásky, platí to dvojnásobne. Ale napriek tomu, že sú zamilované a nie sú schopné myslieť na nič iné, uvedomujú si rozpoloženie, v ktorom sú.

„A pretože vedia byť aj pekne hrdé, kladú si otázky, či to ich partner cíti rovnako. Nechcú byť tie, ktoré sú v "tom" viac ponorené. A aj napriek tomu, že veľa mužov lásku často radšej dokazujú činmi alebo pozornosťami, ženy sa jednoducho potrebujú uistiť slovami," hovorí odborníčka na vzťahy Kamila Douchová a dodáva, že je to hlavne o vnútornej neistote, ako píše idnes.cz.

Podľa psychológa Petra Šmolku je potreba uistenia o láske pre väčšinu žien dôležitá preto, že partnerský vzťah je pre nich jednou z centrálnych životných hodnôt a podľa možností aj istôt. Až ďaleko za ním bývajú koníčky, priatelia, profesijná úspešnosť...

Muži to mávajú podľa neho niekedy naopak.Iste, sú aj výnimky - ženy natoľko sebaisté, že nemajú potrebu odvodzovať vlastnú hodnotu od toho, či a ako silno, prípadne koľkými partnermi, sú milované," hovorí Šmolka a dodáva, že by mužom možno neuškodilo, ak by sa im podarilo do ženinho prežívania lepšie preniknúť.

„Nezištne by som im ponúkol ďalšiu užitočnú pomôcku. Nech si skúsia pripomenúť, ako im bolo, keď ich partnerka sexuálne odmietala. Ako sa cítili zavrhnutí. No a práve tak sa môže cítiť žena, keď jej je odopieraný pocit a dôkaz toho, že je milovaná," uvádza uznávaný psychológ.

Ani poučená žena si nemôže pomôcť

Je jasné, že každá moderná žena už bola poučená, že muž vyjadruje svoju lásku skôr skutkami. Väčšina sa tými skutkami dá aj ľahko presvedčiť ak od svojho muža dostane nejaký pekný darček - parfém, šperk či topánky. To väčšinou považujeme za dôkaz lásky. Aj keď sa to zdá prízemné a primitívne materialistické, je to tak.  

Lenže všetci nie sú rovnakí. Sú ženy, ktorým stačí len kytička fialiek, ale aj tie, ktoré sa cítia byť milované, keď jej muž zloží pieseň. Žena cíti lásku v tom, že bola jeho múzou.

„Nech je to čokoľvek, je potrebné to v pravidelných intervaloch opakovať. Nestačí, že jej partner pred dvadsiatimi rokmi povedal, že ju miluje, nestačí ani jeden kožuch alebo jedna symfónia. Na ženy, rovnako ako na muža, prichádzajú chute znova a znova," vysvetľuje odborník.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:10