shutterstock.com
StoryEditor

Neporovnávajte sa! Vážte si to, čo ste dokázali a kam ste až došli

29.11.2019, 15:00
Vzťahy
Porovnávame kadečo. Veľkosť, cenu auta, výšku platu aj samotné životy. Porovnávanie je spoľahlivý zdroj vlastného nešťastia a neustálej nespokojnosti. Naopak, ľudia, ktorí na porovnávanie kašlú, sú tí najšťastnejší.

Vieme byť skutočnými špecialistkami na vnútornú kritiku. Miesto toho, aby sme pre seba boli tou najlepšou kamarátkou, nedokážeme sa podporiť ani si odpúšťať prehrešky. Naučte sa nepodmienenej sebaláske. Porovnávanie s ostatnými nás zbytočne blokuje.
Ak sa neustále porovnávate so svojím okolím, sústredíte sa príliš na svoje nedostatky. Uvedomte si, aké negatívne následky to má, a prestaňte s tým, pretože čím menej sa s niekým budete porovnávať, tým budete šťastnejšia. Kľúčom k životnému šťastiu je neporovnávať sa, a to predovšetkým s rodinou a priateľmi.

Jednou z hlavných príčin porovnávania sa je žiarlivosť alebo nízke sebavedomie. U každého sa to prejavuje inak. Niekto sa radšej stiahne do úzadia, pretože tamtá dáma je krajšia, inteligentnejšia alebo zaujímavejšia alebo na druhej strane je typ, ktorý si svoje nízke sebavedomie dvíha tým, že sa vyvyšuje. My vás presvedčíme, že to ide aj bez porovnávania!

happy woman shutterstock.com

Nikto nie je dokonalý
A vy nie ste výnimka. Naučte sa prijímať svoje nedostatky. Popozerajte sa okolo seba. Koľko žien vystrihnutých ako z katalógu vidíte okolo seba? Neporovnávajte sa s dokonalými fotografiami iných žien, ich dokonalé krivky sú aj vďaka dobrej retuši. Nezabúdajte na to, že o Slovenkách sa tvrdí, že sú krásne. Nepodkopávajme si preto zbytočne sebavedomie. A okrem toho, keby boli všetky ženy rovnaké, bola by to nuda.

Dokážeme povedať svoj názor
Ak sa porovnávame s ostatnými, väčšinou v sebe máme zakorenené, že práve oni sú tí lepší a múdrejší. Veľakrát sa bojíme povedať svoj názor a dostatočne neveríme svojej vlastnej hodnote a názorom. Zahoďte svoju hanblivosť a buďte v prejavovaní svojich myšlienok odvážnejšie. Nezabudnite sa nadýchnuť a rázne povedať, čo si v skutočnosti myslíte.

Nebojte sa robiť chyby
Kto nič nerobí, nič nepokazí. Avšak premárni celý svoj život. Keď skúsite niečo nové alebo sa vydávate do neznáma, je prirodzené, že urobíte chybu. Neberte to ako katastrofu, ak sa to vám nepodarilo, ale inému áno. Uchopte to ako príležitosť na učenie. Preniknúť do novej činnosti vám prinesie radosť, či sa vám to podarí, alebo nie.

Prijmite kompliment
Keď vás niekto chváli, asi sa vám niečo skutočne podarilo. Pochvalu prijmite s úsmevom a poďakujte. Nehovorte, že to nič nebolo alebo že to za nič nestálo. Pochvalu si užite plnými dúškami, zaslúžite si ju!

Nežiarlite zbytočne
Žiarlivosť je prezlečený strach zo straty partnera. Ak žiarlite na nejakú ženu v jeho okolí, skúste si uvedomiť svoju jedinečnosť a žiarlivosť z vášho vzťahu zmizne. Zapamätajte si, váš partner si z nejakého dôvodu vybral vás, nie tú druhú.

Vážte si svoju jedinečnú kombináciu
Nikto iný nie je presne taký ako vy. Dostali ste do života balíček predpokladov a príležitostí. Otvorte ho a využite na maximum to, čo v ňom je. Ak si stále pozeráte balíčky, ktoré patria ostatným, a teda porovnávate sa s nimi, potom je to len preto, že ste poriadne nepreskúmali ten svoj a nepochopili jeho obsah. Sústreďte sa sama na seba a odhaľte, v čom spočíva vaša osobná jedinečnosť.

Dokážeme oceniť svoje schopnosti
Niektoré z nás vynikajú v športe, iné sú skvelou mamou. Každá žena má svoje silné aj slabé stránky. Keď nebudete pozerať na to, v čom sú lepšie ostatné, môžete osobnostne aj kariérne rásť. Aj vďaka tomu, že dokážete oceniť vlastné schopnosti, ktoré v sebe nosíte.

Používajte pozitívne vety
Niekoľkokrát denne si opakovať, aké sme totálne nemožné, že za nič nestojíme a nič sa nám nedarí a ona to urobila lepšie, nám k získaniu sebavedomého správania veľmi nepomôže. Namiesto mentálneho výprasku sa zamerajte na pozitívne momenty. Spomeňte si na to, čo sa vám podarilo, čo ste dokázali zvládnuť, a povedzte si to aj nahlas: „Som skvelá a dokážem to!“

Inšpirujme sa a nezáviďme
Je úžasné, keď sú ženy pre seba inšpiráciou. Na druhej strane je smutné, ak si nedoprajeme ani len ten najmenší úspech. Ak vás trápi nezdravá závisť voči inej žene, stačí si uvedomiť, že v sebe nosí kvalitu, po ktorej vy túžite, avšak neviete ju dosiahnuť. Zamyslite sa a vymyslite, ako sa posunúť ďalej, namiesto toho, že sa necháte ničiť deštruktívnou emóciou.

Noste to, v čom sa cítite dobre
Prestaňte riešiť najnovšie trendy alebo to, čo nosia ostatní. Oblečte si to, v čom sa cítite dobre, pohodlne, a to, o čom viete, že vás pristane. Nezabudnite však na to, že nemusíte nutne nosiť veľkosť 38, aby ste boli krásna.

Neprepínajte svoje sily
Snažíte sa byť skvelé partnerky, kolegyne aj kamarátky. Avšak za akú cenu? Keď budete rešpektovať svoje limity a nebudete sa porovnávať s ďalšími super ženami, získate omnoho viac energie pre seba. Pamätajte si, najskôr musíte byť v psychickej pohode, aby ste mohli byť zdrojom pre svoje okolie.

Usmievajte sa
Úsmev je liek. Vďaka nemu klesajú stresové hormóny v tele a zvyšuje sa tvorba dopamínu (pozn. red. látka, ktorú mozog produkuje vo chvíľach, keď sa cítime príjemne).

Buďte sama sebou
Vy ste vy, nie ste predsa pani Kováčová odnaproti. Tá síce umyje okná raz do mesiaca, varí teplé večere, ale na druhej strane má na to čas. Nevlečie sa z práce až o siedmej večer ako vy. A tak ste teplé večere vyškrtla, okná umyjete raz za pol roka. No a čo? U Kováčových sú zas zvučné hádky na dennom poriadku, zatiaľ čo vy sa im snažíte predchádzať.

Na záver. Vážte si to, čo ste dokázali a kam ste až došli
Neporovnávajte svoj život so životom iného. Ako dobre viete, nikdy neviete, čím si musel prejsť. Nemáte rovnakú štartovaciu pozíciu. Dvaja ľudia môžu dosiahnuť rovnaký úspech. To však neznamená, že išli rovnakou cestou k cieľu. Niekto mal trasu ťažšiu, niekto ľahšiu. Tam, kde má niekto svoj cieľ, má iný svoj štart. Preto nejde o to, v akej fáze sa nachádzate, ale o to, aký ste dokázali urobiť posun. Buďte hrdá na to, kam ste došli, pretože ste tam vlastnými silami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:28