shutterstock.com
StoryEditor

Chcete vychovať empatické dieťa? Takto sa vám to podarí

03.11.2019, 17:01
Vzťahy
Dosť často mávame na svoje deti nereálne nároky. Napríklad chceme, aby sa deti okamžite delili o svoje hračky, okamžite sa za niečo ospravedlnili, pretože nechceme, aby si o nás okolie pomyslelo, že máme nevychované decko.

Možno niekedy docielime svoje a dieťa cez zuby precedí slovko „prepáč“, aby po piatich minútach znova bilo svojho kamaráta na ihrisku. Poďme ale naučiť naše ratolesti tomu, aby vnímali dopady svojho správania na city ostatných.

Keď budete svojho syna alebo dcéru nahovárať na to, aby sa ospravedlnili, majú pocit, že na nich hovoríme po čínsky. Skúste sa vcítiť do situácie, kedy sa vaša päťročná dcérka pohádala s kamarátkou kvôli hračke. Začnú sa strkať a jedna z nich padne. Obvykle pribehneme a chceme, aby sa naša dcérka ospravedlnila, ale takýto postup je k ničomu. Dieťa sa cíti ukrivdene, preto pred chvíľou bojovalo o niečo, čo má rado. A tým je jeho hračka. Tiež by ste nechceli venovať svoju kabelku cudzej žene v kaviarni. Proste to skúste inak.

Buďte na jeho úrovni

Keď nad svojim dieťaťom stojíme, pripadáme mu ako obri. Vníma potom len to, čo povieme úplne inak, keď si kľakneme a pozeráme sa mu do očí. Hovorte príjemne, nezvyšujte hlas.

Popíšte emóciu dieťaťu toho, koho ranilo

Kľúčom k tomu, aby sa syn či dcéra vedeli v správnej chvíli ospravedlniť, je pochopenie toho, čo sa stalo. Spýtajte sa: „Čo si myslíš o tom dieťatku, prečo toľko plače? Mohlo sa stať niečo, z čoho je smutná?“ Takéto rozprávanie prinúti dieťa pochopiť vzťah medzi svojim správaním a reakciou okolia.

Pomôžte svojmu dieťaťu, aby sa vedelo vcítiť do druhého

Keď dieťa pochopí rozdiel medzi jeho správaním a reakciou okolia, povedzte mu, aby si skúsilo predstaviť, ako by bolo v tejto situácii jemu. „Ako by ti bolo, keby do teba niekto strčil? Bolo by ti to ľúto?“ Potom buďte konkrétne a povedzte: „Ja by som nechcela, aby si bola smutná, pretože do teba niekto strčil.“

Dávajte priestor a vysvetľujte

Spýtajte sa svojho dieťaťa, či chce tomu, s kým sa práve pohádalo, niečo povedať. Ak sa stále nemá k ospravedlneniu, môžete povedať niečo v zmysle: „Vieš, keď niekedy niekomu ublížime a nemyslíme to tak, mali by sme mu povedať prepáč, aby nebol smutný.“ Väčšinou deti slovo „prepáč“ vyslovia a je to úprimné.

Majte trpezlivosť

Je dosť pravdepodobné, že budete musieť takéto rozhovory opakovať. Ale tým, že mu budete trpezlivo vysvetľovať, mu venujete darček. Naučí sa vnímať pocity okolia aj seba, čo je jedna z najdôležitejších vecí pre život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 10:02