shutterstock.com
StoryEditor

Online poradňa: Môjmu priateľovi vadí, že chodím pred svojimi deťmi nahá

23.10.2019, 15:35
Vzťahy
Dohadujeme sa s partnerom o tom, čo je pre deti prirodzené a čo nie. Ide najmä o nahotu, kde máme každý hranicu niekde inde. Aký má na to názor psychoterapeutka?

Čitateľka Jozefína poslala list do rodinnej poradne, píše o tom idnes.cz.
Mám sedemročného syna a štrnásťročnú dcéru z prvého manželstva. S manželom sme sa vtedy stretli na nuda pláži, takže náš prístup k nahote bol vlastne skoro rovnaký - pripadal nám normálny. Lenže manželstvo sa bohužiaľ z iných dôvodov rozpadlo a ja som zostala s deťmi sama, aj keď s oteckom sa naďalej vídajú a jazdí za nimi na víkendy.

Vlani v zime som stretla fajn muža, s ktorým je mi dobre a od jari sa občas stretáva aj s mojimi deťmi. V lete sme išli na spoločnú dovolenku a od tej doby sa s priateľom „dohadujeme“ práve o nahote. Na nuda pláže sme na dovolenke nechodili, pretože je to mojej dcére nepríjemné, čo rešpektujem a určite ju nebudem v jej zložitom veku nútiť sa niekde vyzliekať. Priateľa ale doslova šokovalo, keď som po spoločnom apartmáne chodila pred deťmi nahá. Urobil mi prednášku o morálke a ja som sa nestačila čudovať. Podľa jeho názoru to nie je pre deti vhodné, aby som sa pred nimi takto "producírovala". Sú to ale moje deti, tak čo by ich malo poburovať na tele, čo ich odnosilo, porodilo a dojčilo?

S priateľom som debatu ukončila, ale trochu mi to nedalo spávať. Pred deťmi chodím občas nahá aj doma, aj oni sa predo mnou alebo pred exmanželom nijako extra nehanbia (ale pred cudzími ľuďmi aj pred mojím priateľom áno). Myslíte si, že je to naozaj nevhodné, alebo je môj nový priateľ príliš precitlivený?

Ďakujem za odpoveď

Jozefína 

Odpoveď odborníčky
Jozefína, dobrý deň, či je vhodné alebo nevhodné, aby ste pred deťmi chodili nahá, záleží na tom, ako ste deťom nastavili (aj s bývalým manželom a otcom detí) kultúru nahoty. Vhodnosť či nevhodnosť je ale teraz dôležité posudzovať aj s ohľadom na to, ako to vníma váš súčasný partner, ktorý s tým vôbec nesúhlasí. Pretože vaše deti s tým ťažkosť nemajú, pokúsme sa pozrieť na možnú alternatívu zmeny.

Niekedy v partnerstve robíme ústupky preto, že sa nedokážeme naladiť na rovnakú vlnu s tým druhým. Možno vedie cesta cez dlhší priestor a trpezlivosť vo vysvetľovaní partnerovi a je možné, že vás čaká ústupok pred deťmi chodiť aspoň v spodnej bielizni. Ak by tento ústupok nebol pre vás zásadný a nebol by v rozpore s tým, čo ste učili svoje deti o nahote, bol by realizovateľný? Tak ako vaša dcéra zmenila svoj postoj k nahote a teraz ju vníma ako niečo, čo pred cudzími chce chrániť, aj vy máte právo na zmenu.

Tým, že meníme svoje správanie, môžeme ukázať svojim deťom, že je niekedy dôležité niektoré zo svojich potrieb kvôli partnerstvu zmeniť, ak to nie je v rozpore so základnými potrebami človeka.

Kateřina Siveková, psychoterapeutka centra Modré dveře

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:36