shutterstock.com
StoryEditor

POMOC! Moje dieťa fajčí. Ako sa správať, keď na to prídete?

16.10.2019, 18:00
Vzťahy
Našli ste vašim deťom zapaľovače alebo dokonca cigarety? Preglgnite, narátajte do 10, vypustite paru, nadýchnite sa a skúste to vyriešiť bez kriku.

Smutnou pravdou je, že mladých fajčiarov pribúda. Fajčiť v mladom veku začínajú skôr dievčatá ako chlapci. Tento zlozvyk nechce vidieť na svojich deťoch žiadny rodič. Deti to veľmi dobre vedia. Ako vyriešiť tento problém?

Ste fajčiari a zistíte, že vaše dieťa tiež? Spomeňte si na seba. Prečo a kedy ste s tým začali vy. Rodič, ktorý fajčí to má ťažšie. Vlastne nemá svojmu dieťaťu čo vyčítať.

Deti začínajú fajčiť z rovnakého dôvodu, ako dospelí. Z frajeriny, z nudy, zo zvedavosti alebo preto, že sú v partii jediný, kto nefajčí. Z frajeriny sa ale postupne stáva závislosť.

Ako odhaliť malého fajčiara?

Smrdí: Nefajčiar fajčiara väčšinou cíti na diaľku. Problém je, že fajčiari sa necítia. Smrdia dymom z cigariet. Väčšinou používajú výhovorku, že fajčil ich kamarát. Môže to byť pravda. Ak však začne chodiť denne zo školy smradľavý, kamarát v tom pravdepodobne nebude.

Fajčiarovi smrdí dych: Ak vaše dieťa prehovorí na vás z blízka a jeho dych smrdí ako rok neumytý popolník, je všetko jasné.

Čudne sa správa: Kôš vynáša sám, aj napriek tomu, že to nikdy nerobil. Jeho izba pripomína severný pól, pretože nepretržite vetrá. Nosí pri sebe zapaľovače alebo zápalky. To sú jasné signály.

Čo s tým?

Nekričte: Tým nič nevyriešite. Keď rodičia zistia, že ich dieťa fajčí, dokážu sa veľmi rozzúriť. Krik však nič nevyrieši. Dieťa sa začne schovávať a so zlozvykom neprestane. Obzvlášť, ak jeho rodič fajčí tiež.

Skúste to spoločne: Ak ste rodič, mali by ste ísť svojmu dieťaťu príkladom. Skúste prestať obaja.

Ak ste nefajčiar: V tomto prípade ste na tom lepšie. Mate väčšie právo kázať. V kľude si sadnite a porozprávajte sa. Na internete si môžete nájsť niekoľko odrádzajúcich videí a obrázkov. Ukážte ich deťom a nechajte ich rozhodnúť sa, či chcú tak vyzerať alebo nie. Úspešnosť tejto metódy nie je stopercentná, avšak občas zaberá.

Vezmite mu vreckové: Ak chce fajčiť, tak jedine za svoje peniaze. Vy jeho zlozvyk nebudete podporovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:54