shutterstock.com
StoryEditor

Páry, ktoré spolu robia TOTO majú vraj lepší vzťah, tvrdí štúdia

09.10.2019, 14:40
Vzťahy
Že by tajomstvo spokojného vzťahu? Človek by povedal, že je za tým pochopenie, úctivosť, dôvera. Pritom mu prospieva niečo iné.

Desať rokov trval výskumný projekt, do ktorého sa zapojilo viac ako 2 700 heterosexuálnych párov v USA. Boli spolu až 33 rokov. Ich úlohou bolo odpovedať na otázky výskumníkov, ktoré sa týkali konzumácie alkoholu – či pijú, koľko dní v týždni a aké nápoje.

Šťastnejšie manželstvo vďaka alkoholu?

Zistil, že najmä ženy, ktoré pili alkohol samé bez svojich manželov, boli nespokojné vo vzťahu, ako píše independent.co.uk. Manželia, ktorí ho konzumujú spolu, majú tendenciu byť šťastnejší, než páry, v ktorých iba jeden partner, ako zistili odborníci. Alkohol je metla ľudstva, na tom sa nič nemení. Zrejme tým výskumníci mysleli, že trávenie času v spoločnosti vonku, kde sa často pije alkohol, je prospešný pre udržanie dlhého a šťastného vzťahu.

Prieskum, ktorý dospel k týmto výsledkom, bol zverejnený v časopise The Journal of Gerontology. Záver sa týka párov nad 50 rokov, ktoré mali šťastnejšie manželstvo, kde obaja partneri spolu pili alkohol alebo abstinovali. Obvykle, keď jedna osoba bola triezva a druhá nie, väčšina prejavila nespokojnosť s manželstvom.

"Nebudeme teraz nabádať ľudí, aby pili viac alkoholu alebo, že by mali zmeniť spôsob, akým ho konzumujú,“ tvrdí Dr. Kira Birditt z University of Michigan v Ann Arbor. "Nie sme si istí, prečo sa to deje, ale mohlo by to byť tým, že páry, ktoré robia spoločne voľnočasové aktivity, majú lepšie manželstvo."

Dôležité je neprekročiť hranice

Čo je zarážajúce, výskum tiež ukázal, že približne 20 percent mužov a 6 percent z opýtaných ukázali značné problémy s pitím alkoholu. Dr. Fred Blow, ďalší výskumník na University of Michigan upozorňuje: "Problémoví pijani alkoholu sú už úplne niečo iné. Môžu narušiť vzťahy s ľuďmi, najmä s ich partnermi. Ide o problém, ktorý je potrebné vnímať v budúcnosti." S tým súhlasí aj Elaine Hindal, výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorá vzdeláva o alkohole: "Alkohol môže mať negatívny vplyv na vzťahy, ak partner nepije s mierou. Alkohol pôsobí na mozog a znižuje naše zábrany, ktoré môžu viesť k tomu, že nakoniec poviete niečo, čo môžete neskôr ľutovať."

Dôležité je preto rozlišovať správnu hranicu, aby sa jeden z partnerov nedopracoval k alkoholizmu. Vtedy už nehrozí len rozpad vzťahu, ale ide o život. Trávte spoločné chvíle s partnerom v prírode, s kamarátmi v kaviarni alebo si zájdite do inej spoločnosti. Koniec koncov, aby ste sa zabavili, alkohol vlastne ani nepotrebujete...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:30