shutterstock.com
StoryEditor

Ste na materskej a manžel vás drží poriadne na krátko? Pozor, môže ísť o ekonomickú tyraniu!

23.09.2019, 14:00
Vzťahy
Domáce násilie sa nemusí prejavovať len modrinami a vyhrážkami. Držať manželku v šachu sa dá aj oveľa prešpekulovanejšími spôsobmi. Veľakrát si vlastne ani neuvedomuje, že je týraná. Ekonomická tyrania je spôsob, ako dostať človeka na kolená a okolie vôbec nič netuší.

O psychoterore všeobecne

Keď sa povie týraná žena, všetkým sa vybaví permanentne dobité zakríknuté stvorenie s agresívnym mužom alkoholikom. Nemusí to tak však vôbec byť. Okrem fyzického týrania, o ktorom sa hovorí asi najviac a je najmenej maskovateľné, existuje aj teror psychický. Všetci sme ho iste priamo či nepriamo zažili počas základnej školy, keď sa väčšina detí spikla proti nejakému nešťastníkovi, pretože bol tučný alebo nosil okuliare. Bol to nechutný psychoteror a to dieťa muselo doma prežívať strašné muky. Väčšina ľudí keď dospeje sa za svoje chyby z detstva hanbí a ospravedlňuje ich tým, že „deti sú kruté“. Ale toto isté sa deje aj medzi dospelými – šikana na pracovisku či psychické týranie svojho partnera. V tom sú paradoxne veľmi „úspešné“ ženy, ktoré sa často vyhrážajú samovraždou, alebo sa po hádke s partnerom neprimerane dlho nerozprávajú, prípadne mu na niekoľko mesiacov odoprú sex. Toto všetko sú formy psychoteroru, ktorý veľa krát bolí viac, ako facka.

Čo je ekonomická tyrania?

Veľmi prešpekulovanou formou psychoteroru je ekonomická tyrania. Partner vtedy svojej partnerke (takýto model je najčastejší) odopiera prístup k financiám, ktoré by mali byť v manželstve spoločné. Žena nemá absolútne prehľad o manželových financiách, veľa krát ani netuší, koľko zarába. Takýto chlap - tyran odmieta poskytovať peniaze na domácnosť, všetko necháva na manželkiných pleciach. Pritom on je schopný si z výplaty ešte aj ušetriť, no ona ide každý mesiac do nuly, aby všetko utiahla. Takýto manžel kúpi domov len to, čo sám uzná za vhodné. Najťažšia forma ekonomického teroru je však keď manžel odreže svoju manželku od peňazí úplne – z jeho účtu odchádzajú peniaze aj za jej účet na telefón (môže ho kedykoľvek nezaplatiť a ju vypnú), nemá si za čo natankovať a podobne, žena sa tak v podstate stáva odrezanou od sveta a muž ju má absolútne vo svojej moci. To sa najčastejšie stáva počas materskej dovolenky, kedy je jediným príjmom ženy rodičovský príspevok, ktorý jej skrátka na fungovanie nestačí a musí peniaze od svojho muža doslova žobrať. Je to veľmi ponižujúci moment, ktorý otriasa so sebavedomím ženy a upevňuje pocit moci muža. Samozrejme, iné je, keď skrátka počas materskej dovolenky nie je v rodine veľa peňazí a muž sa snaží „škrtiť“ výdavky. Ak však rozhoduje o každom eure – kedy a na čo ho miniete a zakazuje vám úplne všetok „luxus“ ako kaderníčku, kávu s kamarátkou či zimnú vetrovku (lebo tú starú nosíte už desiatu sezónu), mali by ste sa mať na pozore. Normálny chlap by sa mal ženy na materskej opýtať, či niečo nepotrebuje, prípadne jej každý mesiac na účet poukazovať vopred dohodnutú sumu, podľa možností rodiny. Ak vás však chlap doslova ponižuje za to, že nemáte vlastné peniaze a vyžíva sa v tom, ako rozhoduje, na čo sa minie každé euro, ide o problém. Nemáte sa cítiť menejcenná za to, že ste doma s dieťaťom – práve naopak. Chyba nie je vo vás, ale v ňom.

Profil tyrana                      

Keď je človek zaslepený zamilovanosťou, ťažko odhalí a najmä pripustí, že jeho partner by mohol byť tyran. A veľa krát sa to prejaví až neskôr, po pár rokoch vzťahu alebo po svadbe či narodení dieťaťa, keď nadobudne pocit, že už ste „úplne jeho“. Psychoteroristi sú väčšinou inteligentní a veľmi prešpekulovaní, takže ich tak ľahko spočiatku ani neodhalíte. Existujú však nejaké varovné signály, ktoré vám už v zárodkoch môžu rozblikať kontrolku. Napríklad, ak vás muž od samého začiatku zahŕňa obrovskou láskou, veľmi často vám telefonuje, píše a chce vedieť o každej vašej aktivite. Ďalej, keď už začnete spolu oficiálne chodiť alebo žiť, sa vás snaží odbremeniť od každej povinnosti – všetko chce riešiť za vás a tým pádom vedieť o vás úplne všetko, ideálne aj heslo do internet bankingu. Ekonomický tyran je však väčšinou aj lakomý. Táto vlastnosť je neprehliadnuteľná. Ak od začiatku obracia každé euro a vždy vás nechá zaplatiť polovicu účtu, ťažko môžete očakávať, že počas materskej z neho budú peniaze liezť ľahko. Medzi „obyčajným lakomcom“ a ekonomickým tyranom je však zásadný rozdiel – lakomec sa nevyžíva vo vašej odkázanosti na neho (bol by radšej keby ste boli sebestačná), za to tyran vás chce mať absolútne vo svojej moci. Ani jedno, ani druhé nie je síce bohviečo – ekonomický tyran je však narušená osobnosť s ktorou sa žiť nedá.

Dajte mu zbohom

Väčšinou sa nesnaží týrať svoju partnerku iba ekonomicky, ale zachádza aj do iných oblastí – neustála kontrola všetkého (s kým sa stretáva, kam chodí, s kým a o čom si píše...), zosmiešňovanie na verejnosti, dávanie pocítiť, aká je na ňom závislá a že bez neho by neprežila, snaha obmedziť kontaktovanie s priateľmi či členmi rodiny, ktorí „na ňu zle vplývajú“, prípadne i zakazovanie nájsť si prácu (aby sa nemohla osamostatniť). Žena, ktorá dlhodobo žije v takomto vzťahu sa postupne začne cítiť menejcenne a neschopne, má úplne zmenené vnímanie samej seba. Ak ste sa v tomto článku našla, nehanbite sa. Podľa štatistík až 38% žien je vo väčšej či menšej miere obeťou týrania – či už fyzického, alebo psychického (do ktorého spadá aj ekonomická tyrania). A najmä, nebojte sa a pozbierajte zvyšky sebavedomia a niečo so svojou situáciou urobte. Nie je normálne, aby ste sa doma neustále cítili zle, aj keď ide „len o peniaze“ alebo „veď ma predsa nebije“. Nie ste malé dieťa, aby ste na nejakom chlapovi bola totálne závislá a aby rozhodoval ešte aj o tom, akú značku tampónov si budete kupovať. Len si spomeňte, ako ste pred tým žili. Nebola to až taká katastrofa, no nie? Mali ste svoju výplatu, išli ste kam ste chceli a minuli koľko ste chceli... a v pohode ste to prežili! Prežijete to aj teraz a bez neho. Iste, s malým dieťaťom je to ťažké. Ale skúste naozaj zvážiť všetky svoje možnosti, zdôveriť sa napríklad rodičom. Možno by ste mohli ísť na čas bývať k nim, potom si nájsť prácu a dieťa umiestniť do jasličiek či škôlky. O nejakú dobu si možno budete vedieť zaplatiť aj skromnejší podnájom... Pri rozvode môžete niečo vysúdiť a bude musieť platiť alimenty. Všetko bude lepšie, ako život s psychopatom.

Ako riešiť situáciu?

Nie je to náhoda, že na Slovensku v každom meste existuje veľké množstvo občianskych združení na pomoc týraným ženám. Psychológovia a sociálni pracovníci vám poradia čo robiť a ako postupovať, prípadne vám môžu ponúknuť dočasné bývanie, ak je vaša situácia neznesiteľná. Môžu vám pomôcť a otvoriť oči minimálne v tom, že im opíšete svoju situáciu a oni vám na plné ústa povedia, že ste ekonomicky či psychicky týraná. Veľa žien si túto skutočnosť nechce pripustiť. Ak sa však denno denne zaoberáte otázkou, či skutočne ste týraná žena, alebo si to len namýšľate (a obviňujete seba), pravdepodobne ňou ste. Konajte! Niekedy možno postačí partnerská terapia, no neočakávajte od nej príliš veľa a ak na ňu aj svojho partnera nahovoríte (o čom pochybujeme), po čase sa pravdepodobne dostane všetko do pôvodných koľají. Ak sa nechcete rozvádzať, trvajte na pravidlách, ktoré budú vyhovovať aj vám – prístup k financiám, spoločné rozhodovanie, umiestniť dieťa v škôlke a ísť do práce... Ak sa však jedná naozaj o tyrana, pravdepodobne jediné vykúpenie pre vás bude aj tak rozvod.

Príbeh našej kamarátky Martiny (42), ktorá už má rozvod s takýmto mužom za sebou:

„S Vojtom som sa dala do hromady veľmi narýchlo. On si nevedel nájsť partnerku a veľmi túžil po rodine a ja som bola rozvedená s dospievajúcou dcérou, tiež som túžila nájsť opäť šťastie. Zoznámili sme sa, slovo dalo slovo a začali sme randiť. Pri tom som ani nebola zaľúbená a myslím, že ani on do mňa- len som skrátka chcela mať po svojom boku niekoho „normálneho“. Vojto mal prácu (bol policajt), vlastný byt, bol zodpovedný, inteligentný a šetrný. No ideálny muž do života! O pár mesiacov sme sa vzali a s dcérou k nemu nasťahovali. Okamžite začal naliehať, aby sme mali dieťa, s odstupom času vidím, že vlastne potreboval inkubátor. Nedarilo sa nám a tak som podstúpila umelé oplodnenie (náklady s tým spojené som musela znášať ja, pri tom v mojom zdravotnom stave problém nebol). Už to mi prišlo divné. Vždy sme účet v reštaurácii platili na polovicu, nákupy v obchode robil iba on. Celé tehotenstvo som bolo na rizikovom, takže peňazí som veľa nemala, no pôrod som aj tak musela zaplatiť ja (chcela som nadštandardú izbu a zazmluvneného lekára) – rodím ja, tak aj platím ja... To bola veta, na ktorú dokonca života nezabudnem. Ak som potom chcela pre dieťa niečo naviac - nejakú bundičku či topánočky, ktoré sa mi páčili, mohla som zabudnúť. Všetko oblečenie sme totiž mali obnosené po jeho synovcovi a to predsa stačí... A tak to bolo so všetkým – do posledného centu som mu musela vydať, ak ma náhodou pustil do obchodu a odovzdať aj blok, viedol si totiž účtovníctvo. Vtedy som už vedela, že je zle, nemala som absolútne žiadne vlastné peniaze, ešte aj rodičovský príspevok chodil na jeho účet. No mala som malého syna, ktorý mal navyše zdravotné problémy. Môj pohár trpezlivosti pretiekol vtedy, keď som zistila, že má v komore skryté nealko nápoje, ktoré boli určené iba pre návštevy a vždy keď niekomu nalial, urobil si rysku aby vedel, či to náhodou nepijeme my! Mojej dcére kupoval iba najlacnejšie vložky, nie tie na ktoré bola roky zvyknutá. A takýchto situácií bolo neúrekom. Kamarátkam som však svoju situáciu netajila a ani som s nimi neprerušila kontakt. Vždy ma ochotne pozvali na kávu a ja som sa mohla vykecať a najmä pozbierať odvahu urobiť zásadný krok. Tridsaťpäť rokov som žila bez neho, určite prežijem aj ďalej! Keď malý podrástol a začal chodiť do škôlky, ja som si našla prácu, aj keď sa mu to príliš nepáčilo. Za nejakú dobu som mu povedala, že ho nemilujem a chcem ho opustiť. Na podiv súhlasil, aj keď dodnes tvrdí, že všetko bola moja vina. Vzala som si hypotéku, na ktorú mi dokonca ručí, s čím som teda vôbec nepočítala. Syna máme v striedavej starostlivosti a mne je konečne dobre.“

Zbystrite ak:

  • Sa snaží kontrolovať každú oblasť vášho života
  • Lezie vám do internet bankingu, zatiaľ čo vy netušíte, koľko má peňazí
  • Počas materskej od neho musíte pýtať každé euro
  • Tvdrí, že „vaše výdavky“ (napríklad aj oblečenie či krúžok pre dieťa!) je nepotrebná hlúposť a ak ju chcete, zaplaťte si ju sama (hoci vie, že na ňu nemáte)
  • Odmieta kupovať darčeky na sviatky vašim najbližším (ak vie, že vy momentálne na to nemáte)
  • Napriek tomu, že máte málo peňazí, vás nechce pustiť do práce
  • Rodičovský príspevok alebo vaša výplata (!!!) chodí na jeho účet
  • Máte často pocit, že konáte proti svojej vôli, iba preto, aby bol doma pokoj
  • Priamo alebo nepriamo sa vám vysmieva, že nemáte peniaze a bez neho by ste boli nič
  • Ak vás núti k prepisu vášho majetku na neho
  • Ak považuje všetko iba za jeho, nie za spoločné

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 04:54