shutterstock.com
StoryEditor

Žili ste doteraz v mienke, že váš vzťah musí byť dokonalo harmonický? Zabudnite!

01.08.2019, 19:00
Vzťahy
Prestaňte sa už trápiť preto, že váš vzťah nie je dokonalý, a závidieť kamoške, ktorá tvrdí, že ten jej presne taký je. Klame. Pretože žiadny sa nezaobíde bez hlúpych období a malých prešľapov, ktoré sú jednoducho normálne. V každom. Aj v tom jej.

Na harmóniu v začiatkoch už iba spomínate, šteklenie v bruchu ste necítili milión rokov a slová „milujem ťa“ z jeho úst počujete oveľa menej často ako „kúpila si mi pivo?“. Vitajte v realite. Čím dlhšie vzťah funguje, tým viac sa mení zo slepej zamilovanosti na skutočnú lásku. Takú, ktorej podoby sú niekedy nad naše chápanie. Nikto vás nevie vytočiť tak ako on. Máte nervy v kýbli, keď už stýkrát nenavŕtal poličku, keď celú sobotu preflákal na gauči, keď si nevšimol, že ste boli u kaderníčky, ani že ste schudli tých päť kíl... Že by sa to vašej kamoške nestalo? A to tvrdí kto? Pretože rozdiel nie je v našich mužoch, ale v tom, či si ako ženy dokážeme priznať, že nemáme dokonalý vzťah. Pretože taký neexistuje. A keď vám občas behá po rozume, že by sa niektoré veci jednoducho stávať nemali, buďte v pohode. Toto je totiž zoznam tých, ktoré sú celkom normálne. Aj keď si to možno nemyslíte.


1. Hádate sa
Raz mi ktosi povedal, že ten, kto sa neháda, neľúbi. Samozrejme, hádzať po sebe taniere, nože, zubné kefky a všetko, čo máte poruke, a každý večer po sebe vrieskať tak, že to počujú aj susedia z tretej bytovky, asi nie je úplne v súlade s kostolným poriadkom, ale vymeniť si medzi sebou názory, lebo veď občas ich jednoducho nemáte rovnaké, naozaj neznamená, že sa niečo deje. Vo vzťahu, ktorý síce nie je dokonalý, ale funguje, sa partneri občas pohádajú a potom zmieria, chvíľu je pokoj a potom to časom príde zas. Taký ten kolotoč. Lebo dusiť pocity v sebe je na dve veci. Lebo emócie sú živý proces. A pokiaľ vo vzťahu sú, všetko je o. k.
2. Sex už nie je to, čo býval
Niekedy ste sa z postele ani nepohli, vyznávali si lásku a zaspávali v objatí, v ktorom ste vydržali až do rána... Dnes už je to o inom. O tom, že toho máte v práci nad hlavu, že treba nakúpiť, navariť, ísť von so psom, poliať záhradu, postarať sa o hostí, o vašich rodičov, o jeho rodičov, o vaše deti, o sestrine a bratove deti, kamarátkine deti, lebo vás poprosila a vy čakáte, že vám to raz vráti... Posteľ je väčšinou určená len na hlboký spánok a jediné, po čom túžite okrem horúceho kúpeľa, je zaspať čo najskôr, ďalej od seba, aby ste sa necítili dolámaní ako po zápase v thajskom boxe. Lebo vášnivá noc je pre vás niečo ako výstup na Everest. Lebo ráno treba vstávať. K deťom, do roboty, na autobus... Tu nejde o to, že sa už navzájom nepriťahujete, len ste si vedomí, že vám nič neujde. A že si to užijete viac, keď na to bude lepšia príležitosť. Keď budete mať obaja chuť. Aj keď jej možno máte časom menej. Lebo on je tiež niekedy rád, že si môže pospať dlhšie. Naozaj.
3. Túžite mať čas pre seba
Kým ste v začiatkoch vzťahu ťažko znášali každé odlúčenie a deň bez neho sa vám zdal ako týždeň v cudzej galaxii, dnes by ste za voľný víkend dali čokoľvek. Len tak si vyraziť s kamoškami, alebo len čítať tých 30 rozčítaných kníh a časopisov, popíjať kávu (alebo víno) s vyloženými nohami, skúšať si všetko zo skrine, lebo už neviete, čo v nej máte, robiť si poriadok v tajných zásuvkách, púšťať si cédečká, ktoré ste 10 rokov nepočuli, prezerať staré fotky a spomínať. Len tak. Sama. Bez neho. Lebo máte ponorkovú chorobu. A potrebu oddýchnuť si. Od špinavých ponožiek, ktoré sa váľajú po dome, od futbalu, ktorý sa každý utorok pozerá, od chlapa, ktorý zaspí na gauči, len čo si naň ľahne a vy musíte chodiť po špičkách... Od pocitu, že sa váš život točí stále dokola, tým istým smerom. Od neho. Nie navždy. Na chvíľu. Raz za čas. Nemajte výčitky, lebo je to normálne. A občas leziete na nervy aj vy jemu. Tak to proste v dlhoročných vzťahoch funguje.

4. Nehovoríte si všetko
A načo aj? Sú informácie, bez ktorých sa každý zaobíde, prežije bez nich úplne v pohode, vzťah na tom nestroskotá, ani ho tým neohrozíte. Keď má vaša kamoška problém, nemusí o ňom automaticky vedieť aj on len preto, že ste manželia, alebo že spolu chodíte už fakt dosť dlho. On vám tiež nehovorí všetko, čo si s chlapmi povedia pri pive... Trápne zážitky z mladosti, ktoré ste už radšej vymazali z pamäti, kúpa nových topánok (už tretích za mesiac) alebo minimálne ich cena, že ste stretli bývalého a fakt mu to pristalo, že to nebol jeden, ale päť pohárov vína pri „káve“ s kamarátkami... To všetko sú veci, ktoré si pokojne a bez výčitiek nechajte pre seba. Lebo pokiaľ si neubližujete, nerobíte si veci, ktoré by toho druhého ranili, netýka sa to rodiny a vašej spoločnej budúcnosti, a ani ju to v žiadnom prípade neovplyvňuje, naozaj si nemusíte hovoriť VŠETKO.
5. Občas myslíte na niekoho iného
Prestaňte si klamať. Úsmev od toho chlapíka vo výťahu, lichôtky od kolegu alebo od čašníka z obľúbenej kaviarne nie sú až také nepríjemné, najmä, ak ich doma už tak často nepočúvate. Lebo občas to my ženy potrebujeme. Vedieť, že sme stále atraktívne. To, že vám niekedy do hlavy zablúdia títo muži (lebo naozaj nevyzerajú zle) alebo stretnete detskú lásku, z ktorej vyrástol excelentný fešák a na malú chvíľu ho neviete dostať z hlavy, neznamená, že toho svojho už nemilujete, alebo že by ste si mali rovno baliť veci a pratať sa od neho kade ľahšie. To len fantázia je taká vec, ktorá fakt funguje... a je nekonečná. Pokoj. Ide väčšinou len o povrchné predstavy, ktoré zmiznú, alebo v nich dokonca figuruje ten váš – chce vás získať naspäť za každú cenu, je galantný a ochotný bojovať o vás, lebo si ho zo začiatkov presne takého pamätáte... Nebojte sa, on má podobné predstavy tiež, lebo ani jemu nie sú úsmevy a lichôtky od cudzích žien proti srsti a bývalú lásku môže stretnúť kedykoľvek. A nebudete o tom ani vedieť, lebo to našťastie zostane len pri myšlienkach. Lebo keby išlo do tuhého, obaja by ste zaradili spiatočku.Takže výčitky? Ale prosím vás!
6. Romantika – ro... čo?
Večera pri sviečkach, najlepšie pri západe slnka niekde v Taliansku alebo aspoň vo Vysokých Tatrách, prinajhoršom na terase s výhľadom na jazero, lebo vaša láska nepozná zlé počasie. Kytica kvetov minimálne dvakrát do týždňa, len tak, lebo ste, a vyznávanie citov takými spôsobmi, že aj princ Harry by sa pred Meghan mohol hanbiť. Dlhé prechádzky, spoločné výlety vo dvojici, tanec, hudba, divadlo... Kedysi možno. Ale keď plánujete spoločný čas teraz, ste viac praktickí, už to totiž poznáte, myslíte na pohodlie, na možnosť, že zlé počasie predsa len príde, že Tatry sú drahé, takže bude stačiť hotel niekde v nížine, že divadlo je nad vaše sily, radšej si zájdete do kina na komédiu a dáte si pukance, alebo si proste doma pustíte film, pri ktorom aj tak obaja zaspíte už v polovici. A večeru si dáte doma, lebo peniaze. Lebo sa vám po celom dni nikam nechce. Lebo navaríte tak, že budete mať vystarané na dva dni. Bez sviečok, bez hudby, bez vyznaní lásky, s jednoduchým „dobrú chuť“ a „ďakujem“. Nič sa nedeje. Dôležité je to, že sa viete na seba navzájom spoľahnúť, podržať sa, pochopiť. Že ste toho spolu preskákali veľa. A romantika, ktorá sa deje iba raz za čas, je predsa vzácnejšia...
7. Premýšľate o rozchode
Keď je toho na vás už fakt veľa, lebo tých hádok je zrazu viac. Keď máte z toho depky. Keď ste z toho smutná. Keď si kamoška nájde nového frajera, lieta v oblakoch a vám je ľúto za tým pekným obdobím začiatkov, zamilovanými esemeskami, dobrodružstvom... Keď by ste to znova chceli zažiť aj vy. A potom sa raz večer porozprávate pri fľaške dobrého vína, lebo to už dlhšie nevydržíte. Pretože vám chýba fungovať normálne. Zistíte (zasa raz), že k sebe jednoducho patríte, mali ste len zlé obdobie, ktoré ste spolu zvládli (opäť). Takže nech sa strčia celé začiatky. Vy máte zrelý nedokonalý vzťah.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:44